В центрі уваги

Прогулявся Проскурівською, випив кави і зателефонував Жені

Саме так можна охарактеризувати робочий візит президента України Зеленського в Хмельницький, якщо розглядати його з огляду на реакцію у соціальних мережах. З точки зору журналістики, було багато піару з елементами шоу, заплановані і навіть незаплановані зустрічі, окремі з яких відбувались за зачиненими для медійників дверима.
Втім усе по порядку. Ще напередодні приїзду президента стало відомо, що журналісти майже всіх місцевих друкованих ЗМІ не пройшли акредитацію, тобто не отримали дозволу висвітлювати візит Зеленського. Звісно, це обурило місцевих журналістів і не безпідставно, оскільки такого ще не було навіть під час візиту Януковича. В обласній державній адміністрації причиною відмови назвали “карантинні обмеження” та зазначили, що такі вимоги вони нібито отримали від Офісу президента (ОП). Втім, якщо розглядати таку позицію влади з точки зору законності, то це грубе порушенням свободи слова, демократії і виглядало, як в казці про сороку, яка варила кашу: цьому дам, а цьому не дам, бо… Втім були порушені й інші норми і закони, зокрема ні на сайті Хмельницької ОДА, ні на сайті ОП не було жодного повідомлення про проведення акредитації. Якщо навіть припустити, що причиною не акредитації журналістів слугував карантин, хоча з 22 травня таких обмежень уже не було, то принаймні мало бути розпорядження голови ОДА про обмеження для журналістів. Наразі такого розпорядження не було. “Якщо такого документа немає, то це означає, що правових підстав вибірково застосовувати акредитацію у посадовців не було”, — зазначив юрист ІМІ Алі Сафаров, коментуючи цю подію виданню Детектор медіа, додавши, що вибіркова акредитація має ознаки щонайменше перешкоджання професійній діяльності журналістів. Але, як кажуть, сталося те, що сталося, і не лише в Хмельницькому. Бо ж не так давно на пресконференцію Володимира Зеленського у Києві також не не акредитували щонайменше два телеканали і журналістів п’яти видань і так само в ОП мотивували це карантинними заходами.
Тепер щодо самого візиту. Першою локацією, куди приїхав президент після того, як його літак приземлився на військовому аеропорту, було село Давидківці, де Зеленський проінспектував хід будівництва дитячого садка. За словами очевидців, напередодні приїзду високого гостя тут було все, як у кращі часи “совка”. Принаймні щебінь насипали за день до приїзду президента, закопуючи в землю щойно виготовлений стелаж зі світлинами будівництва. Так само показово вбрали будівельників у спецодяг, якого раніше вони не мали. За тиждень, казали спостережливі селяни, будівельники зробили більше, ніж за чотири роки. Саме стільки часу будується дитячий садок, який чомусь назвали “Великим будівництвом”, але то вже інша історія.
Щодо місцевих селян, то для більшості з них Зеленський і досі асоціюється з актором 95 Кварталу, тому подивитись на нього збіглося майже все село, зізнався журналістам одного телеканалу місцевий житель Давидковець, але при цьому не захотів назвати своє прізвище. Якщо ж говорити про офіційний бік візиту, то в Давидківцях глава держави нагадав про програму, згідно з якою в кожному регіоні передбачене будівництво п’яти шкіл, дитсадків та спорткомплексів. Водночас президент висловив побажання: здати в експлуатацію всі навчальні заклади до першого вересня й одразу припустив, що, можливо, не всі будуть готові через коронавірус. За інформацією пресслужби Офісу президента, загальна вартість проєкту в Давидківцях складає понад 27 мільйонів гривень. Наразі будівля готова на 65%.
У Хмельницькому Зеленський зустрівся з представниками бізнесу. Підприємці розповіли про основні проблеми, з якими стикаються у своїй діяльності, і поскаржились, що не можуть реструктурувати кредити в держбанку. Після цього президент Зеленський зателефонував голові Укрексімбанку Євгену Мецгеру, щоб розв’язати цю проблему, що було не зовсім коректно, а, якщо точніше, то це конкретний приклад того, що президент Володимир Зеленський продовжує впливати на посадовців, які не є його прямими підлеглими, методом прямих телефонних дзвінків. “Женя, послухай, — сказав Зеленський, звертаючись до Мецгера, — для чого ти відправляєш їх до Лундишевої, якщо бізнесмени не можуть розв’язати питання в Києві? Жень, послухай мене, тут не питання однієї компанії, це різні компанії. Значить, це відбувається у вас по всій країні. Це глобально вирішуєте ви”, — сказав президент у ході телефонної розмови і цим самим викликав неабиякий резонанс та хвилю критичних зауважень.
Втім до такого не зовсім законного методу впливу, як телефонне право, Зеленський вдається не вперше. У липні 2019 року під час робочого візиту в Дніпро він телефонував Київському міському голові Віталію Кличку, закликаючи його переписати умови тендера на виробництво трамваїв, а на нараді в Одесі сказав: “Я сьогодні ж зателефоную прем’єр-міністру і дуже його попрошу — допомогти у звільненні пана Ноняка”. Так само Зеленський телефонував директору одного з лісогосподарств Харківщини під час наради в Науково-дослідному інституті лісового господарства в Харківській області, а під час зустрічі з керівниками Київської області вигнав із зали секретаря міськ-ради Борисполя Ярослава Годунка через його судимість. Після цього пригрозив, що подзвонить Івану Баканову. “Зараз подзвоню Баканову з приводу цього чорта. Мені треба закінчити з цією людиною”, — сказав тоді президент.
Та, мабуть, найрезонанснішим епізодом з візиту глави держави у Хмельницький була його прогулянка Проскурівською та смакування кавою в одній із кав’ярень. Про каву не буду — про цей випадок уже написано багато, а ось про прогулянку скажу, оскільки навіть з великою натяжкою прогулянкою це назвати важко. Скоріш за все, це якась атака людей, серед яких було більше переодягнутих у цивільний одяг поліцейських та правоохоронців з інших відомств та особиста охорона, яка виконувала свою роботу не на 100, а на всі 200 відсотків. Чи почув Зеленський, як обіцяв, кожного у тій штовханині? Навряд, та й тих містян, яких охорона допустила до президента, мало що цікавило. Скоріш за все, вони хотіли зробити фото на пам’ять для домашнього фотоархіву і не більше. І тут знову виникає питання: навіщо пресслужба пише, що президент поспілкувався з людьми? Так само не зрозуміло, для чого викладені у соцмережі світлини зі сторінки Офісу президента, на яких Зеленський у Хмельницькому робить ранкову зарядку. Для піару? З огляду на фото, яке з’явилось нещодавно з елітного магазину, де Зеленський як простолюдин закуповує харчі, вартість яких перевищує місячний дохід середнього працюючого в Україні, то цей піар так само невдалий.
Ще один об’єкт, який відвідав Зеленський у Хмельницькому, — лабораторія мікробіологічних досліджень ДУ “Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України”. Там президент поцікавився ситуацією з виплатою доплат до заробітних плат медикам, які борються з COVID-19. Заступник міністра охорони здоров’я України, головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко, який приїхав до Хмельницького разом з президентом, проінформував, що гроші в казначействі на такі виплати є і вже підписані відповідні кошториси. Незабаром медики отримають передбачені законом доплати. І оце незабаром було ключовим моментом, бо ж за законом, про який згадав Ляшко, затримок у виплаті заробітку не має бути. І це мінус. Бо ж, схоже, пан Ляшко ходив два дні за Зеленським лише для того, щоб сказати про те, що гроші десь там уже є.
Серед плюсів можна назвати відвідини президентом одного з гуртожитків Хмельницького національного університету, оскільки в програмі його візиту цієї точки не було. А відтак побачити реальні речі, а не постановку, набагато краще. “Це непоганий гуртожиток порівняно з тими, які я бачив. Видно, що мешканці утримують його в порядку. Нам потрібна програма створення сучасних якісних гуртожитків по всій країні”, — сказав Володимир Зеленський, нагадавши, що задля забезпечення комфортних умов проживання студентів, ремонти та будівництво гуртожитків включені до програми так званого Великого будівництва. А ось наше, насправді велике будівництво, зокрема Палац спорту, до цього списку не включили. Але тут плюс у тому, що міському голові Олександру Симчишину вдалося донести президенту інформацію про найбільші будівельні об’єкти, які потребують державної підтримки.
“Була абсолютно нормальна конструктивна розмова про об’єкти, які важливі для Хмельницького. Все, що мені хотілося президенту донести, я доніс. Якщо це буде мати конкретні фінансові вливання в ті об’єкти інфраструктури, про які йшла мова, буде чудово”, — зазначив Олександр Симчишин, коментуючи зустріч представникам ЗМІ.
Міський голова пояснив, що мова йшла про Палац спорту, Хмельницький аеропорт, школу на вул. Залізняка, 32 та будівництво сміттєпереробного заводу.
4 червня Володимир Зеленський відправився до Кам’янця-Подільського. Дорогою президент ознайомився з ходом капітального ремонту автомобільної дороги М12 Стрий — Тернопіль — Кропивницький — Знам’янка, який здійснюється в межах тієї ж програми “Велике будівництво”, а в самому місті обговорив з туроператорами розвиток галузі. Про цю подію дуже коротко написало місцеве Інтернет видання.
“Наш стрім з фортеці де проводилась нарада по “магнітам туризму”:
Ну, що можна сказати про нашого нового гаранта — актор з нього супер, в очах навіть можна побачити переживання — як я виглядаю, як мене сфоткали і повну абстракцію від навколишнього. Одна надія лише на те, що люди, які стоять за ним, знають, що робити…”
У Кам’янці-Подільському президент також постріляв з лука під час екскурсії Кам’янець-Подільською фортецею і влучив у ногу намальованому на мішені кабану.
“Не вбив — уже добре. Вбивати не можна”, — пожартував президент.
Стомившись після дводенного візиту на Хмельниччині, Зеленський планував провести вихідні на Бірючому острові, який штучно утворений в Азовському морі неподалік Генічеська. Як повідомило місцеве видання в Херсонській області, на острові щосили готувались до візиту президента.
“Приводять в порядок президентську дачу, облаштовують вертолітний майданчик”, — сказано в повідомленні. До речі, президентська резиденція на Бірючому була організована ще за часів Микити Хрущова. Саме він перетворив цей заповідник у заповідно-мисливське господарство. Нині острів входить до складу Азово-Сиваського національного природного парку в Херсонській області. А з 2015 року його відкрили для туристів.
Втім чи вдалося Зеленському відпочити саме на Трійцю на Херсонщині — наразі невідомо, принаймні світлин з відпочинку немає. Хтозна, може, він, як і на Різдво, злітає в Оман — несподівано і таємно? Втім і президент має право на відпочинок.

Лариса Світловська

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *