Акцент

Зручно, якісно, доступно і без черг

За останні три роки у Хмельницькому відкрито 24 амбулаторії сімейної медицини. 25-та з’явиться через кілька місяців.

У розвинених країнах сімейна медицина давно знайшла свою нішу і визнана однією з найефективніших. В Україні подібна система лише спинається на ноги, а ми, підписавши угоди з сімейними лікарями, починаємо звикати і розуміти переваги цієї зовсім нової для нас форми медичної допомоги. Відтак усе частіше містяни називають лікаря “мій лікар” або “наш лікар” і це закономірно, бо ж тепер за потреби ми йдемо до свого сімейного лікаря. Причому вже не потрібно добиратися у поліклініку, як раніше, не потрібно везти за декілька кілометрів немовля у візочку, щоб його оглянув педіатр, брати на власний розсуд талон до ЛОРа чи невропатолога. Тепер лише до сімейного лікаря і він як універсальний солдат здатний розпізнати хірургічну, травматологічну патологію, надати первинну допомогу і дітям, і дорослим, а за потреби направити на консультацію до вузького спеціаліста чи на лікування у стаціонар. Відбувається це в амбулаторіях сімейної медицини. Тобто, це майже та ж поліклініка, але поруч або зовсім недалеко від будинку, в якому ви мешкаєте. І ніяких черг. Через електронний сервіс можна записатися на прийом до лікаря в зручний час.
“З 2018 року, коли ми почали відкривати амбулаторії сімейної медицини, головна концепція була в тому, аби бути максимально ближчими до пацієнтів. Відтак амбулаторії відкриті в різних мікрорайонах”, — каже міський голова Олександр Симчишин. Сьогодні в місті амбулаторій сімейної медицини вже 24. Це і новозбудовані, і реконструйовані амбулаторії на вул. Залізняка, Подільській, Інститутській, Трудовій, в Ружичній тощо. І мова не лише про приміщення. Кожен заклад капітально відремонтований, забезпечений необхідним інвентарем, підведені всі комунікації, в тому числі й високошвидкісний Інтернет зв’язок для забезпечення роботи з центральним компонентом електронної системи здоров’я та медичною інформаційною системою. Аби зручно було усім і первинна медична допомога так само була доступною, в місті продовжують оновлювати і ремонтувати амбулаторії. Буквально місяць тому запрацювала нова амбулаторія сімейної медицини на вулиці Трудовій, 5ж.
До жовтня в місті відкриють амбулаторію сімейної медицини на вул. Кам’янецькій, 99. Це приміщення передане комунальному підприємству “Хмельницький міський центр первинної медико-санітарної допомоги №1” відповідно до рішення виконавчого комітету Хмельницької міської ради. У вересні минулого року виготовлено проєктно-кошторисну документацію на суму 142,90 тис. грн. Проведено відкриті торги з закупівлі робіт на реконструкцію приміщення на суму 2,2 млн грн. Зараз тут оновлюють мережі електропостачання, тепло-, водопостачання, водовідведення, виконують інші будівельно-ремонтні та опоряджувальні роботи. У перспективі тут планують проводити засідання лікарсько-консультативної комісії, оскільки розташування амбулаторії надзвичайно зручне в плані транспортного сполучення.
Триває ремонт і в амбулаторії №11 комунального підприємства “Хмельницький міський центр первинної медико-санітарної допомоги №2”, що в мікрорайоні Лезневе.
Поточним ремонтом тут охоплені кабінети прийому лікарів, виконано ремонт туалету та процедурного кабінету. На ці роботи витрачено 148,1 тис. грн.
Щодо капітального ремонту, в амбулаторії утеплено фасад будівлі та приведено його до належного зовнішнього вигляду. Також облаштовано гідробар’єр, навіс та водовідведення, утеплена покрівля. На капітальний ремонт освоєно 288,7 тис. грн. Загалом на роботи з капітального та поточного ремонтів в амбулаторії витрачено 436,8 тис. грн.

Ольга Сєргєєва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *