Актуально

Ми сортуємо. А ви?

Ековолонтер Гуфі привітав переможців конкурсу відеороликів.

Гуфі — пес, про якого знає чи не весь Хмельницький. Він народився і жив на міському сміттєзвалищі. Однак потім Гуфі пощастило: його забрали до себе додому добрі люди, якими виявилася родина Ваврищуків. Микола Ваврищук — керівник офісу проєкту “Розумне довкілля. Хмельницький”. Ось так і виникла ідея залучити Гуфі до ековолонтерства. І тепер саме Гуфі навчає містян сортувати сміття. Діти одразу повірили Гуфі. Його заклик до чистоти почули й взялися активно впроваджувати. Пес навчає, як сортувати сміття, зі сторінки в соціальних мережах звертається до школярів, власним прикладом заохочує їх свідомо поводитися з побутовими відходами.
Власне, вчитися сортувати сміття почали ще восени минулого року. А вже в лютому у навчальних закладах міста розпочалася друга хвиля сортування сміття. У рамках проєкту місто закупило 130 контейнерів для сортування, які встановили у шкільних холах і коридорах. Білого кольору — для паперу, жовтого — для ПЕТ-відходів, зеленого — для змішаних твердих відходів. Тут же, біля контейнерів, на стіні прикріплено інформаційний плакат, який доступно пояснює, як правильно сортувати сміття.
Працівники офісу “Розумне довкілля” заздалегідь зустрілися з представниками шкіл (кожна представила по два ековолонтери). Розповіли про проєкт, презентували екобус та важливість розумного ставлення до довкілля. Було розроблено й надано презентації та відеоматеріали щодо розповсюдження інформації серед усіх школярів.
Аби заохотити дітей, їм запропонували зняти відеоролик, який розповідає про те, як усі дружно вчаться сортувати сміття, дбаючи про чисте довкілля. Як забувають про шкідливі звички і вчаться по-справжньому берегти природу. І тоді народилась ідея проведення конкурсу відеороликів.
Вирішили, що нагороду за кращу роботу вручатиме пес Гуфі, який став символом навчальної кампанії свідомого поводження з твердими побутовими відходами.
Виховний ефект розрахували точно: саме навчання правильного поводження зі сміттям дозволить нинішнім дітям вирости екосвідомими дорослими. Тим більше, у планах — розпочинати таке виховання ще з дитячих садочків.
На жаль, карантин скоротив тривалість еконавчання. Однак екоактивісти впевнені, що фундамент уже закладено, причому міцний.
І визначено переможців конкурсу відеороликів про сортування сміття. Найкращий ролик було знято у СЗОШ №1. Ековолонтери Ян Ерл-Ружицький (він і президент школи) та Катерина Храпак (його заступниця) стали головними героями ролика. Ян розповідає, що тема чистого довкілля — надзвичайно важлива для нашої планети. “Ми вирішили показати, чому питання сортування сміття настільки актуальне для нас. І як кожен може вплинути на стан навколишнього середовища, починаючи з першокласників і закінчуючи випускниками. До речі, діти молодших класів з цікавістю нас слухали під час презентацій. Вони ще швидше навчаться свідомому поводженню зі сміттям, ніж старші. Головне, щоб кожен дбав про чистоту довкілля. Я, наприклад, уже давно не купую поліетиленові пакети, користуюсь лише екоторбинками”, — ділиться юний волонтер.
Заступник директора з виховної роботи СЗОШ №1 Олена Дзядзін підтверджує, що школярі працювали над відеороликом з великим ентузіазмом: “Ця тема дуже важлива і справді цікавить наших учнів. Кампанія навчального сортування сміття, яку проводить офіс проєкту “Розумне довкілля”, має величезний ефект. Діти змалку вчаться сортувати сміття, яке з часом стає звичкою на все життя. Якби не карантин, результати такого навчання були б ще очевидніші.

Втім у вересні еконавчання про-довжуватиметься. До речі, саме в процесі такого навчання діти дізналися, що, виявляється, паперові склянки для кави не настільки й екологічні. Вони містять хімічні домішки, тож і сортуватися повинні відповідно. Як макулатуру їх використовувати не можна.
Юним переможцям було приємно отримати нагороду від Гуфі.
Ксенія Косюк, фахівець зі зв’язків з громадськістю та пресою офісу “Розумне довкілля. Хмельницький”, каже, що вони задоволені результатами конкурсу: “Працювали всі! Можливо, трохи вплинув на процес карантин, але починали цю роботу ще в січні, тому викластися на повну змогли всі учасники. Ековолонтери були дуже відповідальними. Старшокласники проводили просвітницькі уроки та презентації для учнів молодших класів.
І саме навчання, і підготовка відеороликів — усе відбувалося креативно. Ми вражені рівнем робіт. Кожен ролик неповторний, тому ми дуже вдячні всім учасникам. Друге й третє місця у конкурсі посіли відповідно ЗОШ №№24 та 13. Наш Гуфі вручив переможцям брендовані екоторбинки зі своїм портретом”.
Тим, хто, можливо, ще не знає, повідомимо, що офіс проєкту “Розумне довкілля” розпочав роботу в Хмельницькому у серпні 2019-го. Його завдання — впровадження нових стандартів поводження з відходами у місті.
Загалом же концепція “Розумне довкілля. Хмельницький” передбачає: комплексний підхід до вирішення проблеми зі сміттям у місті, рекультивацію діючого полігону твердих побутових відходів, побудову сміттєпереробного комплексу.
…Ми прагнемо змін. Ми сортуємо. А ви? — такі завершальні рядки у відеоролику СЗОШ №1. І найголовніша думка: ми відповідаємо за майбутнє України. Усім би бути такими відповідальними й екосвідомими.

Тетяна Сікорська

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *