Культура

Не дадуть місту нудьгувати!

Креативу, розвагам, мистецтву й творчому запалу ніщо не завада, навіть карантин. Хмельницький міський муніципальний естрадно-духовий оркестр давно вийшов за межі камерних залів. В його історії чимало феєричних виступів просто неба. З найяскравіших — минулорічний фестиваль духових оркестрів та мажореток “Art Major Show” — унікальна мистецька подія всеукраїнського масштабу. Часто музичний колектив виступав із концертами в міських парках, на центральній вулиці міста, закохуючи пересічну публіку в музичну класику, естраду, хіти вітчизняних та світових композиторів.
Минулої п’ятниці на вулиці Проскурівській хмельничан чекав черговий музичний сюрприз. В обідню пору з балкона управління культури і туризму зазвучала музика у виконанні муніципального естрадно-духового оркестру. Попурі бадьорих хітів музиканти виконували протягом п’ятнадцяти хвилин. Гучний виступ звеселив знудьгованих карантином перехожих, додав радісного літнього настрою.
Робота творчих колективів міста під час карантину — не на паузі. Усі шукають можливостей продемонструвати свої здобутки, враховуючи заходи безпеки.
Духовий оркестр міста — один із перших колективів, який почав збирати шанувальників біля моніторів комп’ютерів. Відеозаписи минулих концертів демонструвалися в соціальних мережах. Кількість переглядів доводила, що поціновувачів живої музики багато, наш оркестр хочуть бачити і чути не лише хмельничани.
І правду кажуть, що в усьому можна знайти плюси, навіть у карантинних обмеженнях. Активуючи віртуальну демонстрацію таланту оркестрантів, інформація про хмельницький колектив стає доступною для людей з усього світу. У будь-який момент, натрапивши на запис концерту, музику хмельницьких духовиків можуть одночасно прослухати представники різних континентів. Сподіваємося, шанувальників у них значно побільшає. І не лише у вузьких колах знатимуть, що наш оркестр — лауреат численних міжнародних музичних фестивалів та конкурсів. Зокрема, міжнародних фестивалів духових оркестрів “Berlin Tattoo” та музики “Bergmannsblasorchester Kurbad Schlemae”, які проходили у Німеччині. Світовій музичній спільноті Хмельницький запам’ятався успішними виступами оркестру в Білорусі, Польщі, Франції. Творчий колектив не лише бере участь, а й ініціює масштабні проєкти. Крім уже згаданого фестивалю духових оркестрів, який на мистецькій арені Хмельницького звів найкращі колективи України, колектив став засновником фестивалів “Проскурівське дефіле” та “Джаз фест Поділля”.
За 27 років свого існування з оркестром працювали відомі солісти-вокалісти, як-от народні артисти України Леонід Тищенко та Марія Ясіновська, володарка “Золотої зірки Алли” на фестивалі “Нова хвиля”, нині відома українська співачка Міла Нітіч. Навіть нинішній начальник міського управління культури і туризму Артем Ромасюков свого часу був солістом оркестру.
Талановитий керівник колективу Тарас Безнюк постійно у творчому пошуку, тому оркестр дивуватиме нас незабутніми виступами й надалі. І їхній виступ просто неба минулої п’ятниці — не останній сюрприз цього літа.
Такі мистецькі перфоманси, за словами Артема Ромасюкова, відбуватимуться на різних локаціях. Наприклад, у парку Молодіжному, центральних вулицях міста тощо. Їх спеціально не анонсуватимуть, щоб не збирати багато публіки.
До організації таких заходів також долучатимуться міське управління молоді і спорту та департамент освіти і науки. Тож не лише музикою дивуватимуть земляків і гостей міста. Свою творчість даруватимуть танцівники, художники, співаки, поети…
Тепер гуляти вулицями Хмельницького стане вдвічі цікавіше — у будь-який момент можливий сюрприз!
“Для творчих людей дуже важливо, щоб їх бачили і чули. Живе спілкування, хай навіть з невеликим колом публіки, неоціненне”, — додає Артем Ромасюков.
Цікаві перфоманси просто неба робитимуть наше місто влітку схожим на курортні міста, де на кожному кроці — креатив, музика, вражаюче шоу. Станемо як маленька Одеса над своїм “морем” — Південним Бугом.

Марина Зінов’єва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *