Політика

Якому народу служите, слуги?

Спікер Верховної Ради Дмитро Разумков вважає, що мовний закон потребує змін, “бо багато людей у країні розмовляють різними мовами”. В свою чергу президент Зеленський хоче переглянути мовні квоти в медіа, а український парламент намагається надати російській мові статус державної.

Найдорожче в народу — мова, це його найхарактерніша риса, найважливіший ідентифікатор. Народ, який прагне зберегти себе, ніколи не зрікається рідної мови. Це аксіома, яку не потрібно доводити, бо ж кожна країна світу ніколи не дозволить чужинцям і прислужникам ганьбити рідну мову.
Мабуть, українська мова — єдина в світі, яку протягом чотирьох століть різні загарбники всіма можливими методами та засобами цілеспрямовано знищували заради ліквідації української нації. І це їм вдавалося, але зусиллями українських патріотів вона відроджувалась і спиралася на ноги. Тоді загарбники починали саджати в тюрми тих, хто ставав на захист рідної мови.
Не хотілось би вдаватись до історії, бо українець, який себе поважає, знає її. І все ж нагадаю, що нищення української мови розпочалося ще в перші роки загарбання України Московським царством. У 1680 році московський патріарх заборонив усе українське письменство. У тому ж році на підкореній території були знищені церковні книги, надруковані українською мовою, а людям було заборонено молитися своєю рідною мовою. Потім був Петро Перший, який у 1709 і 1720 роках видавав укази про заборону української мови. У 1740 році російська імператриця Анна Іванівна запровадила російську мову в діловодстві на території України. А російська імператриця Катерина Друга у роки свого правління видала наказ не допускати викладання в школах українською мовою.
Не буду далі перераховувати, скажу лише, що за підрахунками науковців українську мову знищували 173 рази!
І коли після проголошення незалежності — це справа рук російських спецслужб і прокремлівських посіпак, то зараз знищити і розтоптати українську мову намагається влада України! Бо вона, на превеликий жаль, не українська. І неправда, що Зеленського до влади привів український народ. Його туди запихнули олігархи, а український народ, надивившись серіалів, в черговий раз повівся на цукерку. Бо ж якби президент не був слугою олігархів і якби насправді був українським президентом, то міг би одним-єдиним документом заборонити всім спекулювати на мові українського народу, щоб усі зрозуміли, що це питання закрите навіть для дискусій. Та, схоже, він нічим не відрізняється від тих загарбників, які вбивали мову українського народу, і є спадкоємцем самодержавних самодурів і комуністичних катів. Інакше не дозволив би спікеру ВР і своєму соратнику Разумкову вносити законопроєкт, яким хоче добити мову українського народу, що зовсім близько до знищення української держави.
Ви що творите, слуги, і якому народу служите? Факт, що не українському. Бо ж таки наступ на українську мову — це загравання і допомога Путіну і “рускому міру”. Невже після цього нас поважатимуть у світі? Та ніколи.
Скажіть, чому питання мови не виникає в тій же Росії, де живуть мільйони українців і де немає жодної української школи? Чому, коли наші заробітчани, не знаючи мови країни, де працюють, можуть влаштуватись на роботу хіба що прибиральниками і різноробами? Чому в тому ж Ізраїлі, де живуть нині тисячі російськомовних євреїв, не надають державного статусу російській мові? Тому, що рідна мова кожного народу — це не лише його душа, а й основа існування як нації.
А наша Зе-влада намагається нас знову повернути до часів Катерини II. Адже з приходом Зеленського позиції державної мови України не те, щоб послабились, вони практично зникли. Заради миру будь-яким шляхом? Схоже, нинішні маріонетки Кремля ще й досі не розуміють, що навіть монополія російського культурно-інформаційного простору та русифікація освіти не зупинять Путіна, бо Росії потрібна повна ліквідація України! І Зеленський зі своєю малограмотною свитою цьому сприяють.
Увімкніть телевізор, послухайте, якою мовою розмовляють так звані патріоти України? Хіба це не дискримінація за національною ознакою? Хіба це не дискримінація, коли у ВР народні обранці розмовляють іноземною мовою, а не мовою українського народу, чиї інтереси там начебто представляють? Де їхня совість, коли кладуть руку на серце під час гімну України, а потім цими ж руками підписують закони про мовні квоти, які, за словами Зеленського, потрібно переглянути, щоб усунути несправедливість щодо людей, які не є україномовними?
Про що він, про яку несправедливість? Нехай вчать мову народу, мову держави, у якій живуть, і все! Так ні, знову вибори і знову спекуляція. Знову чіпають мову, щоб відвести людей від нагальних проблем, щоб сховатись за неї, приховуючи свої вади в роботі і прогнутись перед Кремлем, принижуючи народ України.
Міські голови Івано-Франківська Руслан Марцінків, Тернополя Сергій Надал та Хмельницького Олександр Симчишин звернулися зі спільною заявою до Кабміну щодо спроб перших керівників держави змінити закон про мову і квоти. Оскільки переконані, що такі дії з боку можновладців є політичною диверсією проти України, української нації, кожного українця та провокують громадянський конфлікт. Міські голови вимагають у голови Верховної Ради, президента України та глави уряду припинити нападки на основи української нації та державності; публічного вибачення за вислови, що зневажають Україну; зупинити політику малоросійства та нищення держави.
А ми? Що й досі раби? Де наше Я? Втомились? Чи, може, “какая разніца?”
Свого часу більшість українців повстала проти мовного закону Ківалова-Колісніченка, ще більше повстане й проти мовного закону Разумкова-Зеленського.

Лариса Світловська

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *