Від слова до діла

Сучасна дорога “з нуля”

На Озерній триває будівництво нової магістральної дороги

Мешканцям Озерної можна по-доброму позаздрити. Я про це думаю весь час, коли стою на зупинці громадського транспорту і бачу, як у напрямку Озерної одна за одною їдуть “маршрутки” і тролейбуси (до карантину — авт.). Може, тому, що я там не живу, але транспортне сполучення Озерної з усіма іншими районами міста досить зручне.
Так само приємно було почути на онлайн брифінгу 22 квітня від міського голови Олександра Симчишина звістку про те, що в серпні цього року планується відкриття вулиці Січових стрільців, яка сполучає вулицю Панаса Мирного і Старокостянтинівське шосе.
Сама вулиця “народилася” в лютому 2015 року, коли депутати міської ради ухвалювали рішення про перейменування частини вулиць Хмельницького та назвали нову вулицю в мікрорайоні Озерна.
З віртуальної вона з часом отримала реальні обриси, бо зводять її “з нуля”. Це перша дорога за кілька десятків років, яка будується у Хмельницькому на місці пустиря. Дорога матиме чотири смуги руху, тротуари, велосипедну доріжку, авторегулювальників та сучасне вуличне освітлення.
Як тоді пообіцяв містянам на своїй сторінці у Facebook Олександр Симчишин: “Це буде нова сучасна дорога шириною 26 метрів, на чотири смуги, розділені зеленою зоною з двома тротуарами, відділеними від проїжджої частини огорожею, зливною каналізацією, світлофорними об’єктами”.
Загальна вартість робіт склала майже 30 мільйонів гривень. Виконує роботи ПрАТ “Хмельницьке ШБУ №56”. Замовник — управління капітального будівництва міської ради.
Будівництво дороги розпочалося фактично наприкінці 2017 року. Тоді у міському бюджеті на початок будівництва дороги заклали 5 мільйонів гривень. Було розчищено чагарники, осушено площу, вирівняні схили, збудовані всі мережі, закладено основу. І на початку 2019-го, точніше у квітні (якраз рік тому), на новій вулиці дорожники вже стелили перший шар асфальтобетону (на той момент було освоєно 13 мільйонів гривень).
За технологією, передбачено три шари дорожнього покриття. Перший — безшовний 10 см, і другий та третій шари — по 6 та 5 см відповідно. При укладанні дороги використовується метод укріплення цементом. До речі, ця технологія у нашому місті застосовується вперше. Тоді як у Європі вона абсолютно звична для будівництва доріг, зокрема автобанів. Згідно з проєктними розрахунками гарантія експлуатації нової дороги — 13 років.
Протяжність нової дороги — 800 метрів. Передбачається, що вулиця Січових стрільців розвантажить транспортні потоки на вулиці Панаса Мирного та Старокостянтинівському шосе.
Будуть облаштовані дві зупинки громадського транспорту, який тут незабаром курсуватиме. Тротуари, зелені зони, велодоріжка…
Чимало мешканців Озерної з нетерпінням чекають дня, коли нова дорога буде здана в експлуатацію. Адже комфортність їхнього проживання значно покращиться. Зручніше буде добиратися до потрібного будинку чи магазину (дорога, до речі, проходить біля торговельного центру “Агора”). Приємніше буде й гуляти новою вулицею і їхати на велосипеді безпечною доріжкою або просто милуватися сучасним краєвидом, а не споглядати щоразу понурі хащі з вікон своєї квартири… Адже бажання жити цивілізовано, в сучасному місті притаманне всім.
Незважаючи на карантин та спустошену внаслідок цього казну міста, роботи тривають.
Попередньо планувалося ввести в експлуатацію дорогу орієнтовно у травні цього року, однак, як уже згадувалося вище, міський голова Олександр Симчишин повідомив, що, найімовірніше, її відкриють у серпні.
Мер міста, зокрема, зазначив: “Ми плануємо цього року будівництво завершити. Фактично 5 мільйонів гривень ми заклали ще в грудні. У травні будемо додавати ще до 4 мільйонів гривень, щоб повністю завершити будівництво. Там треба покласти ще два шари асфальту. Ми поклали тільки один, а має бути три шари загальною товщиною 21 см. Решта — це дрібні роботи — огорожа, зелені насадження. Без цього дорога може функціонувати. Ми ще два шари покладемо, це зробимо і запустимо. А решту відкладемо у зв’язку з браком коштів. Орієнтовно плануємо фінішувати у серпні”.
І насамкінець ще одна добра новина. Ще на 35-їй сесії міської ради, яка відбулася в грудні минулого року і на якій було затверджено бюджет міста на 2020 рік, було прийнято рішення про будівництво ще однієї дороги — на вулиці Мельникова. Як прокоментував тоді Олександр Симчишин, “завершимо будувати нову дорогу на Січових стрільців і починаємо будувати нову дорогу на вулиці Мельникова (від вул. Зарічанськоі до Трудової)”.
Вулиця Мельникова сполучатиме вулицю Трудову зі Старокостянтинівським шосе на перехресті з Зарічанською. Її будівництво коштуватиме понад 63 мільйони гривень. Термін виконання — 31 грудня 2024 року.
Згідно з даними сайту ProZorro у квітні відбувся тендерний аукціон на визначення виконавця будівництва нової вулиці. Переможцем стало ТОВ “СТЛ+М” (с. Давидківці Хмельницького району).
Отож рухаємось уперед.

Тетяна Сікорська

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *