Від слова до діла

Алея в літо

В парку ім. М.Чекмана ремонтують
центральну пішохідну зону.

Парк ім. М.Чекмана. Таку назву центральному парку культури і відпочинку присвоїли у 2008 році для увічнення пам’яті колишнього мера Хмельницького.
Втім, окрім нової назви, практично нічого тоді й не змінилося. Ні колишня влада міста, ні близькі друзі, ні навіть ті, хто в одну мить став після трагічної смерті Михайла Чекмана мільйонером, не виявили бажання хоч що-небудь відремонтувати чи привести до ладу ту пам’ятку садово-паркового мистецтва місцевого значення.
Вперше про благоустрій та відновлення парку зайшла мова, коли містяни обрали мером Олександра Симчишина. А щоб слова, як кажуть, не розходилися з ділом, команда мера одразу взялася за капітальний ремонт. І зміни, які стались, — очевидні. У парку з’явилися нові пішохідні і велодоріжки, новий спортивний майданчик, завершується реконструкція дитячого майданчика, на якому вже встановлені гойдалки для дітей з вадами опорно-рухового апарату, канатні комплекси та синтетичне покриття, грати на ньому тепер можна навіть після дощів. Відремонтована й набережна, вздовж якої вимощена тротуарна плитка, а за спільні кошти міського бюджету та Центру Стратегічних Ініціатив вздовж річки встановлені ковані лавки із самчиківським розписом.
Майже повністю відреставровані й металеві скульптури Миколи Мазура, а на центральній алеї замість скособоченого містка збудували новий, набагато ширший з арковою металоконструкцією, що значно підвищить термін його експлуатації. А щоб зменшити руйнівну дію води, фундаменти залили подалі від берегів.
Було б не справедливо не згадати й про фонтан, який не працював більше 15 років, а віднедавна став одним із улюблених місць відпочинку містян і особливо дітвори.
Під час карантину з парку доносяться звуки перфоратора — комунальники вимощують плиткою центральну пішохідну зону. Тендер на проведення ремонтних робіт управління ЖКГ оголосило в січні цього року. Його виграло комунальне підприємство по зеленому будівництву та благоустрою міста.
За проєктом, пішохідну доріжку протяжністю майже кілометр та три метри завширшки мають капітально відремонтувати до кінця року. Втім в управлінні ЖКГ міськ-ради кажуть, що, можливо, впораються до літа, адже під час карантину, коли людей у парку майже немає, робота триває безперебійно. Уже повикорчовувані трухляві пеньки, зняті залишки старого асфальту, встановлені бордюри, висипаний підстіл з відсіву та щебінь. Наразі будівельники вкладають тротуарну плитку.

Лариса Лазаренко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *