Актуальне інтерв'ю

Андрій Оліпер: “В Італії дуже жорсткі умови карантину і це дає позитивний результат”

4 квітня до Італії відправились українські інфекціоністи, реаніматологи, хірурги, анастезіологи, ендокринологи, невропатологи та медсестри, щоб допомагати боротися з коронавірусом. Серед 20 медиків, які зголосилися поїхати в один із епіцентрів пандемії, є і лікар з Хмельницького, 39-річний Андрій Оліпер. Журналістам газети “Проскурів” вдалося вийти на зв’язок з ним і дізнатися, як діагностують і лікують в Італії коронавірус та як працюється нашим медикам в умовах коронавірусної епідемії.

— Андрію Юрійовичу, в Італії українська команда лікарів допомагає італійським колегам долати пандемію COVID-19. Окрім того, що наші медики отримують практичний досвід, це ще й великий ризик. Ви добровільно пішли на цей крок?

— Абсолютно. І не я один. Вся українська команда лікарів, яка вилетіла до Італії, — це виключно добровольці.

Оскільки після закінчення Вінницького медінституту я три роки проходив інтернатуру за фахом “Анестезіологія та реанімація”, мені дійсно було цікаво побачити, як працюють італійські медики. Це величезний досвід, яким я зможу поділитися з хмельницькими лікарями і, якщо знадобиться, застосувати його в боротьбі з коронавірусом у нашому місті.

— Де ви зараз працюєте і яке навантаження на лікарів та молодший медперсонал?

— Ми всі працюємо в провінції Марке, де була найбільша кількість хворих та померлих від коронавірусу. Десять медиків, зокрема і я, знаходимося в місті Пезаро. Ще десятеро — в місті Урбіно, що в 100 кілометрах від нас. Медицина в Італії державна. До лікарні, де ми працюємо, доставляють людей лише з підозрою на коронавірус. До того, як результат ПЛР-діагностики готовий, а це один день, пацієнт перебуває у приймальному відділенні. В разі потреби тут є все необхідне обладнання для надання ефективної медичної допомоги. Якщо у пацієнта позитивний результат, його переводять у спецвіділення, решту — до інших медзакладів.

Нині хворих значно менше, ніж у пік захворюваності. Здебільшого, це люди пенсійного віку. Медперсонал працює у три зміни. Ми — з восьмої ранку до обіду. Італійські колеги знайомлять нас з протоколами лікування та медпрепаратами, які застосовуються для лікування хворих. Працюємо і в операційних.

— Засобів індивідуального захисту не бракує?

— Спецодягу є достатньо. Він, окрім окулярів та захисних щитків, одноразовий. Маємо й свій, яким нас забезпечило Міністерство внутрішніх справ України. В реанімаційних відділеннях захисні костюми та маски з дуже високим рівнем захисту. Так що від коронавірусу ми захищені. Звісно, ризики є і основна причина полягає у кількості вірусу, з яким медики мають справу щодня. Чим більше доз вірусу в хворого, тим більше шансів заразитись навіть попри захисний одяг. В Італії у 6 200 медиків підтвердили коронавірус. Тому після кожного контакту з пацієнтом, з обладнанням користуємось антисептиками. Засоби дезінфекції тут на кожному кроці.

— Поза лікарнею — самоізоляція?

— Після відпрацьованої зміни повертаємось у готель. Він розташований недалеко від лікарні. Крім українських медиків, там лише обслуговуючий персонал. Усі дотримуємося правил карантину: ходимо в захисних масках і на дистанції 3-5 метрів один від одного. Єдине місце, де можна зняти маску, це готельний номер. У кожного він окремий. Аби мінімізувати контакти і звести нанівець розповсюдження інфекції, їжу приносять кожному в номер.

— Щоб після Великодніх свят не відбулося різкого спалаху захворювання на COVID-19, в Україні посилили карантинні заходи. Втім є люди, яким це не дуже подобається і вони навіть посилаються на конституційне право на вільне пересування країною. А як в Італії ставляться до карантину?

— Зараз в Італії дуже жорсткі вимоги до карантину. Відчинені лише продуктові крамниці, працюють оператори мобільного зв’язку й аптеки. На вулицях практично немає людей. Лише поліція. Вона штрафує всіх, хто вийшов з дому без нагальної потреби, причому розмір штрафу достатньо великий — від 300 євро і навіть до тюремного ув’язнення.

До речі, швидке розповсюдження вірусу в Італії та великі втрати пов’язані з тим, що карантинні заходи були введені з запізненням. Зараз місцеві жителі розуміють, що самоізоляція надзвичайно важлива і свідомо дотримуються всіх правил карантину. Власне, це дає результат, адже кількість хворих нині суттєво зменшилась.

— Що порадите хмельничанам?

— Я слідкую за новинами нашого міста і всі заходи, які вживає хмельницька влада для унеможливлення поширення інфекції, правильні і виправдані.

Хотілося, щоб хмельничани ставились до цього з великим розумінням, адже лише в такий спосіб можна зупинити пандемію і вберегти себе і свою родину від зараження небезпечним вірусом. Залишайтеся, будь ласка, вдома.

— В Україну коли повертаєтесь?

— Думаю, наступного тижня. Тут, в Італії, українським медикам проведуть ПЛР-діагностику. Потім в Україні будемо в обсервації, де також пройдемо повторну діагностику. І лише тоді повернемося до роботи.

— Дякую за інформацію та відвертість.

Лариса Світловська

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *