Новини

Для творчості не існує бар’єрів

Народний аматорський театр “Дзеркало” міського Будинку культури увійшов до трійки переможців на театральному фес-тивалі “Вішак-online”.

Попри карантин, творче життя міста пульсує, представникам культури навіть вдається брати участь і перемагати в конкурсах та фестивалях. Один із них — “Вішак-online”.
Вперше провести такий фестиваль не за традиційними канонами вирішили ініціативна група “ГаРмИдЕр” та “Асоціація українських незалежних театрів”. Його метою стало налагодження зв’язків між вітчизняними театрами, театральними експертами та глядачами під час карантину. Поважне журі, до складу якого увійшли заслужений артист України Олег Стефан, театрознавиця Ірина Запольська, режисерка Влада Бєлозеренко та інші експерти, оцінювало роботи конкурсантів, не виходячи з дому.
Відеозаписи своїх вистав на фестиваль надіслали 45 українських театрів. Окремо журі оцінювало постановки для дітей і дорослих. Визначили по три переможці у двох номінаціях.
Отож серед переможців хотілося відзначити наших земляків. Третє місце дісталось хмельницькому аматорському театру “Дзеркало” за виставу “Вражена Тетяна”. У фестивалі-конкурсі, крім цього колективу, взяв участь ще один хмельницький театр “Без меж” міського Центру національного виховання учнівської молоді під керівництвом режисера Володимира Павловського. Театралізоване дійство “Монологи війни. Жінки” увійшло до півфінального відбору “Вішак-online”.
За словами режисера “Дзеркала” Дмитра Гусакова, вистава “Вражена Тетяна” поставлена за пʼєсою сучасного грузинського драматурга Лаші Бугадзе.
“Наша театральна команда грає цю виставу протягом року, але ще не встигла показати її на фестивалях, тоді як інші постановки театру “Дзеркало” бачили навіть в інших країнах. Приємно, що на “Вішак-online” експерти відзначили позитивну енергетику нашої вистави. Навіть не відчули, що грає аматорський, а не професійний театр. Такі відгуки дають змогу рухатися далі й розвивати театр”, — ділиться враженнями Дмитро Гусаков.
Уже наживо, а не в мережі Інтернет, побачити вистави фестивалю “Вішак-online” можна буде в липні-вересні на театральному фестивалі “Вішак-вікенд” у Луцьку. Там буде представлена ще одна команда з Хмельниччини — аматорська театральна студія “Терен”, з якою актори “Дзеркала” розділили перемогу на онлайн-фестивалі.
Перемога на “Вішак-online” стимулювала хмельницький народний аматорський театр “Дзеркало” подати заявки на участь у ще одному театральному змаганні — дистанційному Інтернет-конкурсі театральних колективів та режисерів “Театр.Net”. На конкурс також надіслали “Вражену Тетяну”. Охочі можуть проголосувати за хмельницький театр у соцмережах, що дасть йому змогу виграти приз глядацьких симпатій. Голосування відбудеться з 2 до 12 травня. А переможців визначатимуть уже 15 травня.
Крім того, під час карантину й після нього на сторінці театру “Дзеркало” у Facebook активізувалася робота театральної студії під керівництвом Дмитра Гусакова “Час Т”, де публікують розповіді про цікаві театральні постановки, які радять переглянути в Інтернет.

Марина Зінов’єва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *