Місто і влада

Дороги нашого міста, або Ремонтуємо навіть у скруті

Приємна новина: у Хмельницькому завершено капітальний ремонт внутрішньоквартального проїзду від вулиці П’яскорського до вулиці Північної, 2 (заводу SEBN. UA, мікрорайон Гречани).

Декілька років тому приміщення, у якому нині знаходиться завод, викупило підприємство з іноземними інвестиціями. Було створено велику кількість робочих місць (на заводі виробляється кабельна продукція для автомобілів). Місто в свою чергу зобов’язалося облаштувати під’їзну дорогу до цього підприємства. І ось зобов’язання виконано.

Площа відремонтованої дорожньої ділянки склала приблизно 1000 квадратних метрів. На цій площі повністю замінено основу, встановлено нове щебеневе корито висотою 0,5 метра та бордюри. Товщина першого шару асфальтобетонного покриття — 10 см, другого шару — 5 см. Як і передбачено технологією — для великовагових автомобілів. Вартість ремонту під’їзної дороги — 1,5 мільйона гривень, кошти виділено з міського бюджету.

Як зазначив начальник управління житлово-комунального господарства міської ради Василь Новачок, капітальний ремонт цього об’єкта зазначений у титульному списку на будівництво, реконструкцію, ремонт та утримання автомобільних доріг у 2020 році. Список затверджувався на початку цього року.

Загалом у 2020 році на утримання та розвиток автомобільних доріг та дорожньої інфраструктури Хмельницького у бюджеті передбачено 120 мільйонів 883 тисячі гривень. На жаль, цьогоріч бюджетних коштів на капітальні ремонти виділено вдвічі менше, ніж торік. І втричі менше, ніж у 2017-му.

З усієї суми на капітальний ремонт доріг міста передбачалося 39 мільйонів 883 тисячі гривень. Ремонтувати з них планували 35 об’єктів. З них добрий десяток тих, які розпочали ремонтувати ще в минулому році, а завершити мають у цьому.

На поточний ремонт вулично-дорожньої мережі міста суцільним методом передбачили 50 мільйонів гривень, до переліку ввійшло 10 вулиць.

Також поточний ремонт доріг планувалося виконати на 89 об’єктах, для цього з міського бюджету передбачили виділити 24,5 мільйона гривень.

Окрім цього, у 2020-му заплановано поточний ремонт вулично-дорожньої мережі масивів нової індивідуальної забудови та садівничих товариств. Роботи повинні виконати на 13 об’єктах на суму 2 мільйони гривень.

На початку року, коли обговорювалися й затверджувалися суми, необхідні для капітального й поточного ремонтів доріг нашого міста, ситуація в країні й світі була зовсім іншою. Відтак на квітневу сесію міськради мали винести питання про  дофінансування запланованих об’єктів. На жаль, коронавірус і карантин зруйнували плани. Василь Новачок каже, що через оголошений карантин, зупинку виробництва, торговельних об’єктів уже нині зрозуміло, що надходження до бюджету будуть значно меншими. Втім ще зарано робити висновки, наскільки зменшиться обсяг капітальних ремонтів. Визначальними будуть квітень і травень, які й покажуть усю реальну картину. Нині можна однозначно стверджувати лише одне, що обсяги зменшаться.

Однак, попри всі негаразди, дороги нашого міста таки ремонтуються і відновлюються. Так, уже заасфальтовано провулок Перемоги з виїздом на вулицю Свободи. До речі, про цей ремонт мешканці будинку на вулиці Свободи, 4а (саме там живуть мої знайомі) відгукуються лише позитивно, адже тепер, виходячи з під’їзду, вони одразу потрапляють на рівний і чистий асфальт. І це, погодьтеся, не може не піднімати настрій.

Об’єктом, який потребує значних грошових витрат, є вулиця Козацька. Для її капітального ремонту — до вулиці Сіцінського потрібно 25 мільйонів гривень. Поки що виділено 5 мільйонів. Це якраз той випадок, коли розраховували на перевиконання дохідної частини бюджету і можливість дофінансовувати виконання ремонту. Однак, за всіма прогнозами, у квітні додаткових коштів не буде. Тому поки використовують те, що є. За словами Василя Новачка, найбільш проблемні ділянки вдасться у цьому році полагодити. Уже на сьогодні облаштовано частину тротуарів і велодоріжок. Нині дорога частково ремонтується: шляхом так званої регенераціі, коли частина старої основи змішується з новою. Далі накладається два шари асфальтобетону. На жаль, поки що без змін залишиться стан спуску від вулиці Ярослава Мудрого до Сіцінського. Для його облаштування потрібні чималі капіталовкладення. Тому мусимо зачекати до кращих часів.

Зате зроблено тротуарні доріжки на вулиці Депутатській. Це, до речі, викликало хвилю позитиву й вдячності від її мешканців і перехожих, які щодня мусять добиратися до міського перинатального центру і міської дитячої лікарні.

Начальник управління ЖКГ каже, що через тиждень-другий розпочнуть роботи ще на трьох об’єктах: “Перший — на перехресті вулиць Прибузької і Свободи з виходом до Вайсера. Другий — на відрізку вулиці Трудової від Чорновола до Пілотської. Третій — на відрізку вулиці Чорновола від Госпітальної до Гальчевського. Будемо освоювати кошти, які наразі маємо. Окрім 40 мільйонів гривень на капітальний ремонт доріг передбачали ще 41 мільйон на поточний ремонт суцільним методом. Ось ця стаття, найпевніше, буде нині резервом, звідки зможемо брати гроші на інші потреби міста”.

Окрім ремонту доріг та дорожньої інфраструктури, в місті тривають ремонти  прибудинкових територій, на які передбачено 14 мільйонів гривень. Уже капітально відремонтовано територію біля будинку №64/2 на вулиці Завадського. Поточний ремонт виконано на прибудинковій території на вулиці Гарнізонній, 6.

Нині триває ремонт території біля будинку №1д на вулиці Курчатова. “Ми розширюємо проїжджу частину під паркувальні місця для автомобілів, — розповідає Василь Новачок. — Встановлюємо борти і поребрики на пішохідних доріжках. Загалом на цій прибудинковій території буде повністю замінено асфальтобетонне покриття. Паркувальних місць передбачено 26. Збудують і нові пішохідні доріжки Ремонтні роботи виконує підрядник “БудМаксПлюс”. З міського бюджету виділено 2,2 мільйона гривень.

Усього цьогоріч у титульному списку на ремонт прибудинкових територій — 20 об‘єктів. Деякі частково перейшли з минулого року. Зважаючи на обмежене фінансування, і цього року будуть об’єкти, які перейдуть на наступний рік”.

Ще одна приємна новина для хмельничан: коли закінчиться карантин і розпочнеться літо, їм комфортно буде гуляти оновленою доріжкою у парку імені Михайла Чекмана, яка веде від білого містка до набережної. Донедавна щербата й занедбана,  тепер її вимощують новою плиткою.

У цей складний і тривожний час, коли коронавірус несе небезпеку по всій планеті, а економіка котиться в прірву, дуже заспокійливими й оптимістичними видаються  новини про, здавалося б, абсолютно буденні речі — ремонти доріг, наших дворів й дитячих майданчиків. Якось дуже затишно і по-домашньому. І від того, чесно, почуваєшся захищенішим.

Нещодавно в одному з телеінтерв’ю міський голова Олександр Симчишин сказав: “Навіть в умовах власне дуже жорсткої кризи ми повинні продовжувати розвивати місто”.

Власне, як продовження теми розвитку нашого міста за будь-яких умов ще один штрих. Саме нині у мікрорайоні Дубове на території, де в майбутньому буде облаштовано і висаджено парк (площа 2 га між колишніми цегельним заводом і аеропортом), тривають роботи з вивезення сміття і вирівнювання земельної ділянки. А сміття там дуже багато, бо раніше було величезне стихійне сміттєзвалище, тож руки докладати є до чого. Тут працюють грейдери, інша техніка. Згодом тут обладнають футбольний майданчик розміром 25 на 50 метрів.

“Після вирівнювання землю зоремо, засіємо травою, — розповідає Василь Новачок. — Згодом і ворота виставимо. І діти хмельничан матимуть, де безпечно грати у футбол.

А восени взагалі хотілося б висадити дерева. Але для цього, звісно, потрібно розробити попередню візуалізацію парку, аби знати, як і де правильно висаджувати дерева”.

Принагідно зауважу, що ці роботи на території майбутнього парку нині здійснюються саме з ініціативи начальника управління житлово-комунального господарства Василя Новачка. Кошти на облаштування парку в міському бюджеті поки не виділені. Усе робиться силами комунальників, волонтерів і спонсорів.

Хіба таке можливо? Авжеж, можливо. Як зазначив Василь Пилипович: “Люди ж люблять своє місто!” Тому власне й допомога рідному місту є цілком закономірною і щирою.

Тому я — за любов до рідного міста. Усіх, без винятку. Ви ж не виняток?

Тетяна СІКОРСЬКА

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *