Культура

“Я бачив сніг…”

Зиму пережили, а сніг в Україні мало хто бачив. Тож і вирішив хмельницький фотограф Микола Двужилов на початку весни нагадати про зимове диво. Минулого четверга в музеї-студії фотомистецтва відкрилася виставка його світлин “Я бачив сніг…”.

Роботи зроблені під час подорожей фотографа селом Іванківці та околицями й парками Хмельницького. Глянеш на світлини — відчувається ностальгія за білим і пухнастим насипом сніжинок.

Художник-аматор зосередився на передачі різної фактури снігу. У нього сніг — м’який і пухнастий, лапатий, з дощем, падаючий і лежачий на просторах Хмельниччини.

Фотографував автор удень і вночі. Цікаві світлини, де сніг зафіксований у місячному сяйві.

Зумів підмітити автор й іншу романтику, пов’язану зі снігом. Як з-під білої кучугури пробивається рослинка, як хтось залишив на чистому килимі снігу свої сліди. Змусила посміхнутися його робота “Заєць тікає в небо”, де сліди тваринки ведуть аж до горизонту.

Особливо трепетні сільські засніжені краєвиди Миколи Двужилова. Хатинки з маленькими віконечками, у яких ледь горить світло, під сніжною ковдрою здаються такими затишними…

Свої роботи автор робив протягом останніх чотирьох років, цьогоріч їх зроблено зовсім небагато — не було снігу.

З відкриттям виставки Миколу Двужилова привітали представники міського управління культури й туризму та керуючий справами міськвиконкому Юлія Сабій.

З біографією фотографа гостей заходу познайомив директор музею-студії Віталій Савін.Так, з фотоапаратом Микола Двужилов з 1974 року. Це була унікальна камера “Чайка-2”. З того часу перепробував чимало різної фотоапаратури.

Коли служив в армії, дуже любив знімати своїх друзів, товаришів по службі. А потім почав займатися фототуризмом і камера стала супутником його життя. Фотографував у Карелії, Забайкаллі, Памірі, Карпатах.

Останні 20 років Микола Двужилов подорожує Хмельниччиною, фотографує унікальні краєвиди рідного краю.

Експозиція “Я бачив сніг…” триватиме до 31 березня.

Ірина Салій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *