Без категорії

Громадський транспорт Хмельницького дезінфікують

На час спалаху захворюваності на респіраторні захворювання та поширення коронавірусу в Хмельницькому весь комунальний транспорт додатково дезінфікують перед виїздом на маршрути і після заїзду в депо. Ці спеціальні заходи наразі не мають кінцевої дати. Для цього на ХКП “Електротранс” створена бригада з 16 осіб.
За хвилин 20 миють тролейбуси між змінами і дві години йде на генеральне прибирання.
“Ми взагалі все дезінфікуємо. Промиваємо крісла, всі пластикові елементи… На поручні звертаємо особливу увагу, бо люди тримаються тут руками”, — каже прибиральниця рухомого складу ХКП “Електротранс” Галина Томусяк. Характерного запаху після обробки в салоні не залишається. Останні кілька років комунальне підприємство використовує антибактеріальний засіб “Дезактин”. Аби протерти ганчірками весь рухомий склад, а це майже 80 тролейбусів, які щодня виходять на маршрути міста, прибиральниці чергують у три зміни. За словами директора “Електротрансу” Віктора Паламачука, за дотриманням чистоти в салонах тролейбусів слідкують завжди й особливо в сезони спалаху респіраторних інфекцій. Після того, як коронавірус почав поширюватись, це питання на особливому контролі.
Крім тролейбусних салонів, обов’язкову щоденну дезінфекцію проходять і автобуси. Деякі пасажири ставляться до цього скептично. Кажуть, рятуються від вірусу цибулею, часником, перцем та салом. А ось у міськраді впевнені, що санітарна обробка громадського транспорту — один із методів розірвання ланцюжка поширення інфекцій.
Тож міське управління транспорту та зв’язку також рекомендує подбати про додаткове знезараження салонів і приватним перевізникам.
Утім не лише в транспорті посилили профілактичні заходи, а й у закладах освіти й охорони здоров’я. За словами директора управління охорони здоров’я Хмельницької міськради Бориса Ткача, люди також мають відповідально ставитись до профілактики коронавірусу, а вона така ж, як при грипові. Тож потрібно ретельно мити руки, регулярно провітрювати приміщення, вживати більше їжі, яка зміцнює імунітет. Щодо медичних масок, то їх носити варто лише тим, хто захворів на гостру респіраторну вірусну інфекцію, щоб не заразити інших.

Лариса Лазаренко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *