З життя громади

Наука в ліс не йде

Майже 13 тисяч кубічних метрів пластику
відсортували хмельничани за рік

Ще кілька років тому одним махом ми жбурляли до сміттєбаків все, що заманеться. А відтоді, як у місті з’явились окремі контейнери для пластику і скла, вже вдома пакуємо в різні пакети побутові відходи та пляшки. Щоправда, ще не всі настільки свідомі, як того хотілося б, але все ж результат помітний.
За словами керівника проєкту “Розумне довкілля Хмельницький” Миколи Ваврищука, 12 600 кубічних метрів пластику зібрали за минулий рік. На полігон твердих побутових відходів не поїхало 700 вантажівок пластикових пляшок. Це той пластик, який сортували хмельничани, викидаючи в окремі контейнери, який далі відправлявся на переробку.
“Це насправді колосальна цифра. І оскільки чинний полігон побутових відходів перевантажений, те, що пластик туди не потрапив, це дуже добре. Ми всі знаємо, що в природі пластик розкладається сотні років, а тепер він перероблений і з нього виготовлені нові речі, — каже Микола Ваврищук. — Проблема лише в тому, що містяни часто не спресовують викинуті пляшки. Ми навіть робили відео для того, аби мотивувати містян це робити для економії місця як у контейнері, так і при транспортуванні. Крім того, це гарантує що ці пляшки потім не потраплять на місцеві ринки у вигляді тари для молока чи інших потреб”.
Нині у Хмельницькому спеціальні баки для пластику розташовані на 220 сміттєвих майданчиках, всього їх 254. До кінця квітня кількість таких баків збільшиться.

Ольга Сєргєєва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *