Офіційно

За безпечне місто й чисте повітря

Порядок денний 39-ої сесії Хмельницької міської ради був досить насиченим: депутати розглянули 71 питання.

Спочатку заслухали інформацію начальника Хмельницького відділу поліції ГУНП у Хмельницькій області Валерія Онісьєва щодо забезпечення охорони прав та свобод людини, протидії злочинності, підтримання публічної безпеки та порядку в місті. До речі, на завершення роботи сесії заслухали інформацію й керівника Хмельницької місцевої прокуратури Валерія Заяца про результати діяльності прокуратури у 2019 році. Як зазначив міський голова Олександр Симчишин, Хмельницький тримає марку безпечного міста. Тому треба докладати всіх зусиль, аби так було й надалі.
Загалом, питання, винесені на розгляд депутатів, торкалися різноманітних сфер життя міста — транспортних, земельних, медичних, соціальних.
Зокрема, затверджено заходи щодо моніторингу в галузі охорони атмосферного повітря на території міста, погоджено інвестиційну програму для МКП “Хмельницькводоканал”, прийнято рішення про впорядкування розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності у парках і скверах Хмельницького тощо. Депутати підтримали звернення, з якими виступили Тетяна Калюжна (ВО “Свобода”) та Лев Бірюк (“Батьківщина”).
Так, Тетяна Калюжна запропонувала звернутися до керівництва країни з вимогою звільнити міністра освіти, оскільки вона не відповідає займаній посаді. Підтвердження цьому — суттєве скорочення мережі закладів вищої освіти, закриття шкіл у сільській місцевості, нав’язування ідеології гендерно нейтральної школи, скасування надбавок учителям тощо.
Лев Бірюк запропонував прийняти звернення до Кабінету міністрів України, державного управління кадастрів, Хмельницької ОДА. Оскільки у першому півріччі 2020 року завершується адміністративно-територіальна реформа, передбачається створення спроможної територіальної громади: до міста Хмельницького, яке буде центром ОТГ, приєднається 12 сільських рад. У зв’язку з цим депутат Бірюк запропонував тимчасово, до обрання нового складу депкорпусу ОТГ, припинити виготовлення і видачу державних актів на володіння земельними ділянками у цих сільських радах.
Міський голова Олександр Симчишин так підсумував роботу сесії: “71 питання ми сьогодні розглянули, як завжди, чітко, дисципліновано, конструктивно, з позитивним результатом. Усі питання пов’язані з життєдіяльністю міста.
Найважливіші — це внесення змін до положення про персональні стипендії для обдарованих діток. З 1 вересня 2020 року у нас замість 25 дітей персональні стипендії будуть отримувати 32. І її розмір відтепер становитиме 50 відсотків прожиткового мінімуму, по суті, з 1 вересня це були 1159 гривень (до 2018-го було 300 гривень). У такий спосіб хочемо стимулювати обдаровану молодь перемагати на олімпіадах, писати наукові роботи. З 1 вересня збільшується і кількість тих, хто отримуватиме стипендії.
Наступний момент, який вартує уваги, — визначення відповідального підрозділу за моніторинг стану повітря в Хмельницькому. Від сьогодні такою структурою визначено управління з питань екології та благоустрою міста Хмельницького. Це дасть змогу нам у подальшому придбати відповідне обладнання, з допомогою якого будемо моніторити стан атмосферного повітря й інформувати про це містян. Розглядається ідея, щоб можна було виводити інформацію про стан повітря на табло на розумних зупинках. Таку технічну можливість ми сьогодні вивчаємо, цілком можливо, що так і буде.
Крім того, ухвалена інвестиційна програма КП “Хмельницькводоканал”, яка означатиме в подальшому розвиток підприємства з допомогою власних коштів та міського бюджету. 15 березня ми оголошуємо тендер на реконструкцію кількох найбільших каналізаційних насосних станцій, які плануємо повністю реконструювати за кошти міського бюджету плюс грант і кредит NEFСO. Це фактично найбільші КНС, від яких, в основному, залежить стан міського каналізаційного господарства.
Крім того, традиційно кожної міської сесії ми виділяємо значну кількість земельних ділянок під парки і сквери. Це як і надання дозволу на розробку проєкту з благоустрою, тобто, по суті, це новий сквер, так і затвердження дозволів, які ми надавали на попередній сесії. Сьогодні ми виділили п’ять таких ділянок загальною площею понад 58 гектарів у різних частинах міста.
Крім того, ми створили новий ДНЗ №55 “Сонечко”. По суті, це діючий дитячий садочок обленерго, який плануємо забрати у комунальну власність, зробити його безкоштовним, забезпечити більшу кількість місць для діток, ніж є наразі. І вже з 1 вересня запустити його безпосередньо в роботу.
Плюс сьогодні ми підтримали кандидатуру хмельничанина, який отримує кредит у рамках програми молодіжного кредитування і зможе завдяки цьому кредиту придбати житло для своєї родини. 35-річний чоловік, четверо членів сім’ї, інвалід з дитинства. Для нього, я думаю, це буде важлива підтримка.
Інші питання робочі, звичні, нічим особливо не відрізняються від поточної роботи міської ради”.

Тетяна Сікорська

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *