Місто і влада

Влада дружня до молоді

В архівному відділі міської ради кипить життя, адже тут не лише можна отримати необхідну інформацію. Окрім своїх звичайних обов’язків, працівники відділу організовують зустрічі школярів із цікавими особистостями.

Особливу увагу приділяють патріотичному вихованню молоді. Зокрема реалізовується проєкт “Вивчай Україну”, який розроблено архівним відділом спільно з департаментом освіти і науки міської ради.
У рамках проєкту міський голова Олександр Симчишин зустрічався зі старшокласниками з різних шкіл міста. Спілкуючись із ними Олександр Сергійович розповів про заходи, які проводяться для молоді міста, про можливість стажування в структурних підрозділах міської ради з подальшим зарахуванням до кадрового резерву та працевлаштуванням.
“Ми зацікавлені в тому, щоб наша молодь була громадсько та політично активною, професійною. Так, звучить пафосно, але це — майбутнє. І це важливо”, — додав міський голова.
Також школярі зустрічалися з відомим хмельницьким діячем, журналістом, краєзнавцем, поетом, фотографом та колекціонером Ігорем Байдаком, який розповів про цікавинки Хмельницького та сюрпризи, які можна знайти на вулицях нашого міста. Зокрема, про пам’ятник барону Мюнхгаузену, який сховався в дворі п’ятиповерхівки в центрі міста, про унікальність скульптур Миколи Мазура та багато іншого.
В рамках проєкту спілкувалися школярі й з директором та актором монотеатру “Кут”, народним артистом України Володимиром Смотрителем. Під час спілкування митець розповів про свій творчий шлях, про те, як у далекому 1993 році в Хмельницькому почав працювати єдиний в Україні театр одного актора “Кут”. Першою виставою, яку показали в стінах унікального мистецького закладу, була “Прокляті роки”. Нині в репертуарі монотеатру 15 різнопланових вистав.
Традиційно напередодні важливих державних, пам’ятних дат непересічні та цікаві люди спілкуються з молодими хмельничанами та діляться власним досвідом.
Так, до Дня Героїв Небесної сотні школярі зустрілися з сотником, активістом Майдану під час Революції гідності Юрієм Кравчуком. Учні почули правду з перших вуст про події, які відбувались шість років тому в центрі Києва. Юрій Кравчук був на Майдані від самого початку подій і до кінця. Будучи пораненим, продовжував рятувати поранених побратимів. Молодь мала можливість поставити запитання та отримати відповіді про історичні події зими, яка змінила хід української історії.
У 102-у річницю бою на залізничній станції Крути старшокласники Хмельницького колегіуму ім. В.Козубняка спілкувалися з доктором історичних наук, професором Миколою Кабачинським. Науковець не читав класичної лекції на задану тему, а цікаво й емоційно розкрив перед присутніми вибрані грані історичної пам’яті.
Подібні зустрічі є надзвичайно важливими та актуальними, адже молодь гостро відчуває обов’язок перед Батьківщиною, необхідність захищати Україну. Це було і до Крут. Коли в XIX сторіччі почалося українське відродження, наше студентство відігравало в ньому провідну роль.
Ще одним напрямком діяльності архівного відділу є організація та проведення навчань для працівників структурних підрозділів міської ради. Учасників знайомлять з нормативно-правовою базою, основними напрямками роботи і новими вимогами до документів з питань діловодства й архівної справи, а також порядком формування та зберігання документів на місцях.

Ольга Либа

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *