Соціум

Молодь здатна змінювати світ

Кожне покоління вносить свою лепту в розвиток міста чи країни. Творячи сьогодення, закладає основу для нової зміни. Важливо, щоб молодь розуміла, що здатна впливати на процеси суспільства, будувати такий світ, в якому комфортно жити нині й добре буде в майбутньому. Таку свідому
молодь міста гуртує громадська
організація “Молодь за краще
майбутнє”. З її керівником Лесею РОМАНЮК наша розмова.

— Лесю, як зародилася ГО “Молодь за краще майбутнє”?
— Нашій громадській організації вже три роки. Засновано її з метою об’єднати молодь у звершенні корисних справ, допомогти реалізувати креативні ідеї. Проводимо й просвітницьку роботу серед молоді, інформуємо про важливі теми. Долучаємо учнівський та студентський актив міста до різноманітних акцій, проєктів, що відбуваються в Україні та світі. А також турбуємося про змістовне дозвілля молоді.
Одним із першочергових завдань нашої організації було створення в місті Молодіжного центру. Втішно, що завдяки нашим активістам та сприянню міської влади цей осере-док нині повноцінно функціонує у Хмельницькому.

— Розкажіть, будь ласка, про міжнародні проєкти, до яких долучалися, загалом про міжнародні зв’язки громадської організації, яку очолюєте.
— Україна, яка розвивається в проєвропейському напрямку, наше місто зокрема, мають бути на хвилі сучасних світових тенденцій. Вихованою за сучасними світовими принципами має бути й молодь. Тому члени нашої організації активно налагоджують зв’язки зі світовими організаціями. Наприклад, нині співпрацюємо з Британською Радою в Україні — міжнародною організацією Сполученого Королівства, мета якої — розширення культурних відносин та розповсюдження освітніх можливостей. Нещодавно спільно з цією організацією започаткували авторський проєкт нашого активіста Вадима Зимного “Pushka”. Навчаємо молодь ораторському мистецтву. Це дуже важливо для тих, хто прагне досягати успіху, привертати увагу людей для реалізації цікавих ідей. Молодь має бути переконливою, вміти чітко, грамотно й доступно висловлюватися.
У рамках міжнародного тижня проти дискримінації провели молодіжну конференцію толерантності “Від аутсайдера до форварда”. Ініціатором тижня проти дискримінації була Міжнародна мережа проти дискримінації в футболі “Fare Network”. У рамках заходу проводили цікаві тренінги для молоді. На темі толерантності зосередилися тому, що без неї сучасний світ вибухнув би в протидії одне одному.
Наша громадська організація долучалася й до міжнародного тижня клімату. Разом з молоддю збиралися на екобранчі, щоб поспілкуватися про такі важливі теми, як глобальне потепління. Молодь дізнавалася, як людство може вплинути на призупинення цього процесу.

— Ваша організація проводить дуже багато заходів на екологічні теми.
— Так, адже екологія найбільше впливає на здоров’я, життя. Від нашого покоління залежить стан екології майбутнього, а отже, життя людства загалом. Тому вже нині маємо спинити такі процеси, як глобальне потепління, аномальні температури, засуху, шквальні урагани, вирубку лісів тощо.
Тож з молоддю міста активісти громадської організації “Молодь за краще майбутнє” організовували екострайки та “еконестрайки”. На цих акціях вимагали від влади 100% чистої енергетики, тобто перехід на відновлювані джерела енергії, казали ні викопному паливу, виступали за енергозбереження, припинення дотування з держбюджету промислового тваринництва, яке є головним джерелом викидів парникових газів, виступали за розвиток електротранспорту, проти використання одноразового пластику тощо.
Втішно, що старшокласники, студенти міста нині вже не чекають від нас пропозиції взяти участь в екологічних заходах, а самі звертаються до нашої громадської організації, щоб допомогти їх провести.
Задля виховання екологічно свідомої молоді плануємо організувати екошколу, де розказуватимемо про глобальні екологічні процеси, вплив людства на них, виховуватимемо екокультуру. Можливо, запустимо цікавий проєкт, присвячений екологічно чистому одягу, його правильному використанню. В сучасному споживацькому світі молодь так любить купувати, звертатимемо її увагу на те, щоб ці покупки були обдуманими й екологічно безпечними. Продовжуватимемо організовувати екологічні пікніки на природі тощо.

— На вашу думку, влада міста відкрита до співпраці з молодіжними громадськими організаціями? Поділіться власним досвідом реалізації спільних проєктів.
— Міський голова Олександр Симчишин та його команда завжди радо відгукуються на наші пропозиції. Наприклад, за сприяння керуючого справами міськвиконкому Юлії Сабій нещодавно в міській раді презентували школу молодих ораторів. Вільний доступ до влади мотивує молодь до співпраці з нею, хтось навіть заохочується також стати чиновником.
Особисто була тренером, спікером у проєкті міської ради “Школа сучасного лідера”. Активісти громадської організації “Молодь за краще майбутнє” охоче беруть участь у різних міських молодіжних заходах.
Співпрацюємо ми й з управлінням молоді та спорту обл-держадміністрації. Наприклад, разом реалізовували проєкт “Школа волонтерів”.

— Як оцінюєте сучасну молодь, її здатність змінювати місто на краще?
— Молодь різна, але, вважаю, потенціал є в кожного, потрібно лише правильно дати поштовх до його вираження. Задля цього проводимо різні психологічні тренінги, які допомагають розкритися, стати розкутішим, проявити таланти й нахили, щоб молоді люди у своїх звершеннях були щасливими.
Нині кістяк нашої громадської організації — два десятки старшокласників та студентів. Це молодь, яка здатна не просто продукувати цікаві ідеї, а й об’єднувати людей, фахово реалізовувати масштабні проєкти.
Сьогодення доводить, що молоді активісти здатні змінити світ, привернути його увагу до різних проблем. За приклад молоді може стати шведська школярка Грета Тунберг. У свої 15 років, мітингуючи біля шведського парламенту за боротьбу зі зміною клімату, вона започаткувала масові заходи, так звані “шкільні страйки за клімат”, по всьому світу. Нині — це одна з найвідоміших екологічних активісток.
— А звідки у вас така вдача активістки? Розкажіть трохи про себе.
— Була ініціативною, відколи себе пам’ятаю. Виразніше це почало проявлятися у студентські роки, а навчалася я в Хмельницькому національному університеті. Згодом організовувала різні заходи, працюючи в юнацькій бібліотеці.
Маю досвід роботи в благодійному фонді, де доводилось організовувати заходи для дітей-сиріт, збір речей для нужденних тощо.
Закінчила курси психологів, де навчилася правильно розуміти, згуртовувати та відкривати людей. І врешті очолила громадську організацію.

— Активній людині потрібна розумова та фізична розрядка, як розслабляєтеся?
— Я — інтроверт, люблю під час відпочинку наповнювати свій внутрішній світ, наприклад, читаючи книги. Коли є можливість, ходжу до кінотеатрів, рідше в театри. А щодо фізичного заряду, приплив енергії та величезне задоволення отримую під час катання на велосипеді. Під час таких мандрівок є можливість вдихнути чисте повітря, викинути з голови всі буденні турботи. Після таких занять до своїх справ повертаюся з новими силами та ідеями.

— Як молодь може примкнути до громадської організації “Молодь за краще майбутнє”?
— Охоче чекаємо на молодих і активних людей, які прагнуть змін, успіху. Ряди нашої організації постійно змінюються, адже студенти, школярі мігрують. Тож чекаємо на нову молоду зміну. Можливо, до нас приєднаються цьогорічні випускники “Школи сучасного лідера”. А взагалі нас легко знайти в соціальних мережах, можна звернутися навіть у Молодіжний центр і вас скоординують до нас. Запевняю, що в нашому колі молоді точно не буде сумно. Розважальних заходів, цікавих акцій теж проводимо чимало. Тим паче вже настала весна, а там і літо. Це дасть можливість проводити цікаві заходи просто неба. А гурт молоді на природі — це завжди весело.

— Дякую за розмову.

Ірина Салій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *