Офіційно

За крок до продажу землі: хмельницькі депутати проти

Про це вони заявили під час позачергової сесії Хмельницької міськради, яка відбулася 25 лютого.

Позачергова, 38-а, сесія Хмельницької міської ради була скликана з двох причин. Перша, як сказав міський голова Олександр Симчишин, — з приводу звернення до центральних органів влади щодо законопроєкту про обіг земель сільськогосподарського призначення. Друга — про затвердження передавального акта Хмельницького протитуберкульозного диспансеру.
Першим розглядали питання про затвердження передавального акта Хмельницького протитуберкульозного диспансеру правонаступнику — комунальному підприємству “Хмельницький медичний центр спеціалізованої, паліативної та хоспісної допомоги”. Рішення про таке перетворення було прийнято ще в жовтні минулого року.
Як зазначив начальник управління охорони здоров’я міської ради Борис Ткач, затвердженням цього передавального акта завершується процес автономізації, тобто перетворення закладу в комунальне підприємство. І робити це треба терміново, адже залишилося ще кілька днів до кінця місяця, щоб встигнути підписати контракт з Національною службою здоров’я України про державне фінансування. Протитуберкульозний диспансер буде перетворений у медичний центр спеціалізованої, паліативної та хоспісної допомоги. Тобто, фтизіатрична служба залишається, будуть працювати сім лікарів: п’ять обслуговуватимуть дорослих пацієнтів і два — дитячих. Допомога надаватиметься амбулаторно, як і раніше. А медичну допомогу в стаціонарі для важких хворих з відкритими і деструктивними формами туберкульозу надають спеціалізовані заклади на рівні обласних диспансерів.
Хоспіс займатиме два поверхи. Нині йде реконструкція санвузлів, дооснащення функціональними ліжками, підйомниками для важкохворих. Відкриття медичного центру передбачається у вересні-жовтні цього року. Поки що оформляється ліцензія на наркотичні засоби. Адже хоспісна допомога передбачає й адекватне знеболення.
Перше питання депутати розглянули практично без зауважень й одностайно проголосували за нього.
Водночас як друге питання викликало багато емоцій та думок. Депутати мали прийняти звернення до президента України, прем’єр-міністра та голови Верховної Ради України, вимагаючи зняти з розгляду законопроєкт “Про обіг земель сільськогосподарського призначення”. Вимоги звернення на сесії зачитав депутат Лев Бірюк. На його переконання, цей законопроєкт не лише сирий, а й злочинний. “Вірити в те, що після прийняття цього законопроєкту, а згодом закону, буде проведена нормальна земельна реформа — це блеф”, — наголосив Лев Бірюк.
Депутати переконані, що законопроєкт потрібно відкликати, поки в Україні не буде створений Державний земельний банк, філії якого вирішуватимуть питання купівлі-продажу, оренди, концесії, дарування, успадкування земель сільськогосподарського призначення. Також необхідно організувати й провести всеукраїнський аудит Державного земельного кадастру.
Депутатка Тетяна Калюжна наголосила, що єдине багатство у нас — наша земля і її потрібно зберегти для майбутніх поколінь. І запропонувала доповнити звернення вимогою: у жодному випадку не продавати землі сільськогосподарського призначення іноземцям: і юридичним, і фізичним особам. А ще Тетяна Калюжна нагадала, що ВО “Свобода”, об’єднавшись з іншими націоналістичними політичними партіями, пікетували Верховну Раду і так само вимагали заблокувати прийняття цього закону. Відтак вимагають провести всеукраїнський референдум і запитати людей, а чи готові вони продавати свою землю.
“Необхідно відмінити норму про 10 тисяч гектарів в одні руки, тому що, як ми всі розуміємо, землі державної власності будуть продавати саме лотами по 10 тисяч гектарів. Відповідно жоден малий і середній фермери навіть близько не будуть мати можливості взяти участь у такому дорогому аукціоні. Крім цього, потрібно розділити питання продажу паїв, продажу земель державної і комунальної власності, створивши окремі моделі для кожного з цих секторів”, — таку думку висловив депутат Богдан Лукашук.
Депутат Микола Заганяч зауважив, що земельне питання — найважливіше за всі роки незалежності. “Прийняття цього законопроєкту не допустиме”, — сказав він.
А депутат Віталій Діденко запропонував звернутися до парламентаріїв від Хмельниччини, щоб вони не голосували за законопроєкт про обіг земель.
Однак прозвучала на сесії й інша думка. Так, депутат Андрій Кветко сказав, що звернення до органів центральної влади не підтримуватиме. Він зауважив, що це його особиста думка. Україна входить у список шести-семи країн світу, які не мають вільного ринку землі. Тому Верховна Рада повинна згрупуватись і прийняти цей законопроєкт. А впроваджувати його в життя, можливо, через півроку, рік чи два.
Після такого досить жвавого й зацікавленого обговорення відбулося голосування. За звернення проголосувало 27 з 29 зареєстрованих депутатів. Двоє не голосували. Звернення надішлють президенту України, прем’єр-міністру, голові Верховної Ради України та народним депутатам від Хмельниччини.
Нагадаємо, що понад 130 рад в Україні вже проголосували за подібні звернення, відтак хмельницькі депутати сподіваються, що президент і парламент дослухаються до них.

Тетяна Сікорська

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *