Культура

Життя у фокусі фотомитців

Минулого четверга в міському музеї-студії фотомистецтва відкрилася експозиція світлин членів обласної організації Національної спілки фотохудожників України.

На відкритті виставки, яка триватиме до 18 лютого, розповіли про історію створення Національної спілки фотохудожників України, заснованої в 1989 році. Нині її членами є до тисячі фотомитців, з них — 35 почесних, 82 фотохудожники мають міжнародні звання.
До експозиції увійшло майже 70 робіт десятьох хмельницьких авторів, які представляють різні жанри, стилі й техніки.
Як зазначив голова обласної організації НСФУ Анатолій Іванов, це вже третя за рахунком виставка спілчан у Хмельницькому фотомузеї. Сам же він представив серію чорно-білих фотоісторій, у якій прагнув звернути увагу на важливу тему психічного здоров’я. На роботах зображені мешканці інтернату для людей з проблемами психічного здоров’я.
“Мене часто запитують: де були зроблені ці кадри? Це не має значення — подібні заклади є в кожному регіоні країни. Високий освітній чи соціальний статус не гарантує людині захисту від психічних хвороб та розладів. Швидше навпаки — серед пацієнтів подібних закладів чимало людей з вищою освітою та науковим ступенем, колишніх керівників підприємств, держслужбовців, підприємців та бізнесменів… За статистикою, майже кожен четвертий мешканець Європи має психічні та поведінкові розлади. Тому, вважаю, ця тема актуальна для суспільства, зокрема й для фотомитців”, — розповідає Анатолій Іванов.
Подільський фотограф Микола Величко представив на експозиції серію світлин сольового фото. Це відроджена і модернізована техніка XIX століття.
Досить цікаві цифрові фотоколажі Сергія Іванова в стилі фентезі. Фото доповнюють філософські дописи. Нині Сергій Іванов мешкає в столиці. Світлини, представлені на виставці, автор обіцяє подарувати Хмельницькому музею-студії фотомистецтва.
Як виглядає професійне панорамне фото — продемонстрував фотохудожник Сергій Зисько. На його роботах відчувається динаміка: хмари, наче пливуть, на просторах полів дме вітер тощо.
Дві пейзажні світлини, де зображено день і ніч, належать заслуженому діячу мистецтв України, який у лавах НСФУ з моменту її існування, Олександру Соленцову.
Ранок на хмельницькій набережній з невеличким романтичним туманом відображений на чорно-білих фото Сергія Мар’ясова. Серію анімалістичних світлин представила фотохудожниця Олена Лаптєва.
Зі стрітфото, зробленим за кордоном та в Україні, познайомила Марина Шавиріна-Школяр. Входять до експозиції й роботи інших фотохудожників.
Хмельницькі фотомитці отримали грамоти від міського голови Олександра Симчишина та міського управління культури і туризму.

Марина Зінов’єва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *