Мовою здоров'я

Боремося з грипом

У Хмельницькому, як і в області в цілому, все більше хворих на грип. За повідомленням Хмельницького обласного лабораторного центру МОЗ України, за п’ятий тиждень 2020 року (з 27 січня до 2 лютого) у Хмельницькому на грип та ГРВІ захворіла 3141 особа, з них 2258 — діти до 17 років (71 відсоток).
Інтенсивний показник на 100 тисяч населення складає 1182, епідемічний поріг — 1061, перевищення епідемічного порогу становить 11,4 відсотка (загалом по області епідпоріг перевищено на 44 відсотки).
За минулий тиждень у місті захворюваність на гострі респіраторні вірусні інфекції збільшилася на 609 випадків, грипу — на 58 випадків. Госпіталізовано за тиждень 125 осіб, із них 103 — з діагнозом грип.
З 3 лютого припинено заняття в усіх загальноосвітніх закладах обласного центру.
У Хмельницькій міській інфекційній лікарні станом на 4 лютого перебували 166 осіб із діагнозами ГРВІ та грип.
“Протягом минулого тижня, — каже головний лікар міської інфекційної лікарні Оксана Піддубна, — до нас щодоби поступало до 30 хворих на ГРВІ і грип. У лікарні перебували одночасно 190 пацієнтів. Але ми щодня виписували теж приблизно до 30 осіб. Якщо у хворого немає ускладнень, то ми через три дні його виписуємо для амбулаторного лікування під нагляд сімейного лікаря. У кого ж пневмонія (а її діагностуємо в половини хворих), той, звісно, проходить курс лікування у стаціонарі. В реанімації нині перебувають дві жінки. Загалом у нашому закладі перебувають 105 пацієнтів з діагнозом грип, з них 49 — діти. Лікуються п’ятеро вагітних (з початку року їх було 12). У більшості випадків підтверджена циркуляція вірусу типу А — H1N1, подібного до свинячого.
“Як поводитися, аби вберегтися від зараження грипом?” — запитую. Оксана Вікторівна зазначає, що зараз ще можна зробити щеплення проти грипу, але при цьому необхідно теж берегтися, уникаючи, до прикладу, місць масового скупчення людей. Інші ж правила поведінки, як завжди, прості, але за неухильного дотримання досить ефективні. Якнайчастіше і якнайретельніше мийте руки з милом. Час від часу провітрюйте приміщення, робіть вологе прибирання. Якщо є можливість, добирайтеся на роботу пішки — уникайте громадського транспорту. Якщо ж відчули перші ознаки захворювання, негайно звертайтеся до сімейного лікаря. Якщо висока температура вперто тримається кілька днів, можливо, необхідна госпіталізація.
За словами начальника управління охорони здоров’я міської ради Бориса Ткача, у місті є достатні ресурси для боротьби з грипом. Він наголошує, що найголовніше — тримати зв’язок з сімейним лікарем, який призначить ефективне лікування, а за потреби спрямує на рентген чи до інфекційної лікарні.
Звичайно, розповідаючи про епідемію грипу, мимоволі думаєш про ще одну загрозу — смертельний коронавірус з Китаю. Чи бояться його хмельничани? Усі, кого опитала, ставляться до цього по-різному. Одні дуже занепокоєні, інші більш стримані. Ще інші взагалі цим не переймаються, бо вважають, що хвилювання не допоможе. Адже в таких випадках про здоров’я нації повинна піклуватися держава.
Утім Кабмін затвердив план запобігання потрапляння та поширення на території України китайського коронавірусу. Лікарні зобов’язали провести навчання з готовності прийняти потенційних хворих. Розробляються плани на регіональному рівні для окремих областей.
“У кожній області є як мінімум дві підготовлені бригади інфекціоністів, які розуміють, що потрібно робити в разі необхідності. А МОЗ проконтролює та допоможе методологічно”, — зауважив прем’єр-міністр Олексій Гончарук.
Однак усі мої співрозмовники почуваються беззахисними. Як сказав один чоловік: “Якщо той коронавірус зайде в Україну, то це як вогонь на суху стерню”. Дуже хочеться, щоб він помилявся.

Тетяна Сікорська

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *