Про Хмельницький

Подорож Проскуровом у роки Української революції

У боротьбі за незалежність держави 1917-1921 років Проскурів брав активну й безпосередню участь. Зокрема, на території нашого міста точилися бої Української повстанської армії.
Туристичний маршрут “Проскурів у роки Української революції 1917-1921 років” нещодавно презентували в музеї історії міста Хмельницького. Охочі зможуть замовити в музеї екскурсію визначними місцями нашого міста, з якими пов’язана діяльність революціонерів.
Як повідомила науковий співробітник музею Оксана Собко, одним із екскурсійних пунктів є будинок №18 на вулиці Гагаріна (в роки революції вулиця мала назву Старобульварна). Нині в цьому приміщенні громадська приймальня міської ради, а в 1919 році тут була пресова квартира часопису “Стрілецька дума”. У виданні друкувалися військові накази, пропагандистські матеріали, культурно-просвітницькі статті тощо.
На той час корпусом Січових Стрільців керував засновник Організації українських націоналістів Євген Коновалець. Тому в 2018 році за ініціативи міської ради на фасаді будівлі було відкрито пам’ятну дошку цьому видатному українцю.
До сторіччя Української революції 1917-1921 років на міському залізничному вокзалі встановлено меморіальну дошку першому президенту Української народної республіки Михайлу Грушевському. Відомо, що цей видатний український діяч бував у Проскурові, зокрема тому, що на той час наше місто було важливим залізничним вузлом.
Ще однією екскурсійною локацією є будівля міської ради на вулиці Гагаріна, 3. До революції тут діяло Олексіївське реальне училище. А з 10 березня 1917 року тут перебувала рада робітників. У буремні роки Української народної республіки в цьому приміщенні відкрилася перша українська школа в Проскурові.
У будівлі неподалік, де нині розміщений міський РАЦС, були штаби військових частин армії УНР.
Під час екскурсії музейники детально розповідають про події, які сталися на території міста в ті далекі часи. Так, завдяки проукраїнському революційному руху 18 квітня 1917 року в місті відкрито перший будинок “Просвіти”. Згодом культурне життя міста пожвавішало. У Проскурові активно запрацювали українські театри, зокрема “Новий львівський театр у Проскурові”. Цікаво, що перша збірка поета, громадського діяча Володимира Сосюри “Пісні крові” в 1918 році вийшла саме в нашому місті.
Наукові працівники музею історії міста Хмельницького в рамках екскурсійного маршруту розповідають і про видатних революціонерів тих часів, чия націоналістична діяльність повʼязана з нашим містом. Серед них — полковник армії УНР Петро Болбочан, генерал-хорунжий армії УНР Володимир Сальський та інші.
Відомо, що на території Проскурова Українська повстанська армія перебувала до кінця 1920 року, поки червона армія їх остаточно не здолала.
“Чимало документів тих часів знищено радянською владою. Тому дуже мало фактів про діяльність армії УНР в нашому місті та про сам Проскурів у роки УНР. Можливо, щось і збереглося в російських архівах. Нині музей збирає інформацію по крупицях. Співробітники музею закликають усіх: істориків, краєзнавців, пересічну громаду долучатися до збору матеріалів, свідчень про місто в 1917-1921 роки”, — закликає Оксана Собко.

Ірина Салій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *