Юридичний кабінет

А ви маєте автокрісло для малюка?   

Я зателефонувала у службу таксі і запитала, чи можна у них замовити машину з автокріслом для перевезення дитини до шести років? Мені відповіли, що, звичайно, можна. Але робити це треба зазадалегідь — хоча б за годину. Крім того, виклик коштуватиме на 20 гривень дорожче. Якщо ж їхатимуть двоє дітей, то відповідно — на 40 гривень.
Не знаю, як хто, а я ставлюся до цього позитивно. Якщо дитині під час поїздки в таксі гарантують безпеку, як і передбачено законодавством, то, здається, цьому можна лише порадіти. І 20 гривень — це зовсім не ціна. Вона, не доведи, Боже, може бути значно вищою — аж до нещастя.
Втім у службі таксі машини з автокріслами замовляють не дуже часто. Більшість мешканців нашого міста вважають, що проїхати в таксі (як і в своєму авто) якийсь десяток кілометрів не так уже й небезпечно. Можна, як кажуть, проскочити. Ось як відповіла мені 30-річна жінка, коли я запитала, чи возить вона свою дитину в автокріслі (передаю дослівно): “У дитинстві, у років десять, я завжди просилася сідати на переднє сидіння і тато мені дозволяв. Але щоразу, коли бачив міліцію, кричав, щоб я нагиналася і лізла під бардачок. Чого гріха таїти, тато частенько був напідпитку. Ось у такому “автокріслі” я їздила.
Тому важко звикати до іншого. І по місту свою дитину (їй 5 років) ми з чоловіком возили без автокрісла. Просто я з нею сідала на заднє сидіння, та й усе. Раніше так само, до речі, і в далекі подорожі їздили. А минулого літа вирішили подивитися Європу. Але без спеціальних засобів для перевезення дитини нас туди ніхто не пустив. Тепер маємо автокрісло і дотримуємося закону, який нарешті і в Україні прийняли”.
Інша моя співрозмовниця своїх дітей возить в автокріслах постійно уже десять років. Це для них звично. Так само, як і з пасками безпеки самим користуватися. Це — норма, як і в будь-якій цивілізованій країні.
Однак більшість з тих, з ким довелося розмовляти, чесно сказали, що, хоч діти їхні зовсім малі, ніколи в автокріслах їх не возили. Бо автокрісел не мають і купувати їх не збираються. Мовляв, що з ними робити, коли діти виростуть?
А ось тут уже точно, як кажуть, стоп, приїхали! Про яку нашу законослухняність і європейськість можемо говорити? Хоча тут уже, звісно, повинна насторожувати батьківська безвідповідальність чи як це ще можна назвати. Адже суть зрозуміла, здається, всім: йдеться про безпеку і життя власної дитини, найдорожчого, що є в кожного з нас. То чому ж не придбаємо спеціальне автокрісло й не перевозимо у ньому свого малолітнього сина чи доньку? Грошей нема? Не вірю, бо на автомобіль десь же знайшлися!
Вражає, що батьки-водії, як правило, скаржаться на високі ціни на автокрісла для дітей, які неможливо купити, і про мізерні штрафи за це порушення, які сплатити зовсім не важко. І знову про безпеку — жодного слова! Якось буде — наша одвічна приповідка…
Нагадаємо, що з 20 листопада 2019 року набрав чинності Закон України “Про внесення змін до КУпАП” щодо порушення правил перевезення дітей.
У Правилах дорожнього руху визначено, що забороняється перевозити дітей, зріст яких менше 145 см або тих, які не досягли 12-річного віку, у транспортних засобах, обладнаних пасками безпеки, без спеціальних засобів, що дають змогу пристебнути дитину за допомогою пасків безпеки, передбачених конструкцією цього транспортного засобу. Не можна перевозити їх на передньому сидінні легкового автомобіля (без використання зазначених спеціальних засобів) і на задньому сидінні мотоцикла та мопеда.
Порушення правил перевезення дітей тягне за собою накладення штрафу на водія в розмірі 510 гривень. А повторне протягом року вчинення правопорушення передбачає штраф у розмірі 850 гривень.
Т.в.о. старшого інспектора прес-служби управління патрульної
поліції у Хмельницькій області Роксолана Вавренюк розповідає, що патрульні зупиняють транспортний засіб відповідно до статті 35 Закону України “Про Національну поліцію”. Якщо ж виявлено, що дітей перевозять з порушеннями, водіїв притягають до адміністративної відповідальності. З 20 листопада 2019 року патрульні склали дві постанови з приводу порушення правил перевезення дітей.
Роксолана Вавренюк наголошує: “Єдина причина, чому батьки мають використовувати автокрісла, — це пасивна безпека їхньої дитини, її життя та здоров’я. Адже саме спеціальні засоби, що дають змогу пристебнути дитину, зменшують імовірність травмування та загибелі дитини під час ДТП. Просимо дотримуватись цього важливого правила не тому, що вас штрафуватимуть, а тому, що любите свою дитину й бажаєте їй лише найкращого”. 
Чуєте, батьки? Ніякі гроші не зрівняються з безпекою вашої дитини під час поїздки. Тому зосередьтеся і знайдіть необхідну суму, придбайте спеціальний засіб для того, щоб перевозити свою дитину. Вартість якісних сертифікованих автокрісел стартує від 4500 гривень. Купуючи автокрісло, пам’ятайте, що кожне з них призначене для певного віку — цієї норми варто теж дотримуватися. Можна придбати вживане автокрісло, що, до речі, дуже вигідно. Ціна стартує від 300 до 8000 гривень.
Ціни інших спеціальних засобів для перевезення дитини дещо нижчі. Спеціальні ремені коштують орієнтовно 800 гривень, бустери — 500.
Подбайте про безпеку власної дитини. Якщо ви купили автомобіль, то купіть ще й автокрісло, в це черговою інвестицією у дитину.
Безпечної подорожі!

Тетяна Сікорська

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *