Місто і влада

За крок до електронного квитка

У Хмельницькому почали встановлювати валідатори у тролейбусах.

Валідатори — це пристрій для фіксування безготівкового розрахунку за проїзд у громадському транспорті та кількості пільговиків.
Нині у Хмельницькому пристрої для автоматизованого обліку пасажирів та безготівкової оплати проїзду вже встановили в 20 тролейбусах — по два в кожному. На черзі ще 140 “рогатих”. Втім процес цей непростий, кажуть в “Електротрасі”, оскільки потрібно провести електродроти в середині поручнів. Тож упоратися з монтажними роботами та запустити саму систему планують до літа.
Утім вже з лютого хмельничанам, які користуються пільгами у громадському транспорті, очнуть видавати електронні квитки. Після цього валідатори запрацюють у тестовому режимі. А вже в травні фахівці управління транспорту та зв’язку міськради порахують, у скільки коштів обходиться місту перевезення пільговиків.

Як це працюватиме?
Після посадки у транспорт пільговик має зареєструвати свою поїздку. Щоб це зробити, потрібно піднести пластиковий електронний квиток до валідатора та дочекатися звукового сигналу. Незареєстрована картка не дає права на пільговий проїзд. Для того, щоб містяни призвичаїлися до нововведення, їм допомагатимуть кондуктори. Вони будуть цікавитись, у кого з пасажирів є електронний квиток і проситимуть його просканувати.
За кількістю зареєстрованих за допомогою валідатора пільговиків підприємство потім отримуватиме компенсацію за їхнє перевезення. Гроші під час реєстрації на валідаторі з картки пільговиків не списуватимуться.
Такі ж електронні квитки будуть запроваджені для решти пасажирів. Їх потрібно купувати і поповнювати грішми через термінал або через банківські установи. При скануванні електронного квитка (картки) зніматимуться кошти за проїзд. Для так званих “зайців” контролери матимуть спеціальні пристрої для перевірок (штраф за безквитковий проїзд, нагадаємо, наразі становить 160 гривень).
Пасажири зможуть також купити звичайний квиток у водія: це іногородні та ті, хто не встиг поповнити грішми електронний квиток або забув його вдома.
За словами виконувача обов’язки начальника управління транспорту та зв’язку міської ради Сергія Шепурева, влада ще вирішуватиме, чи обмежуватиме кількість поїздок для пільговиків-хмельничан та як возитиме у міському транспорті пільговиків з інших міст і сіл. Також вирішуватиметься питання щодо пільгових електронних квитків для студентів та учнів міських навчальних закладів.
Повністю перейти на безготівковий розрахунок за проїзд у Хмельницькому планують не раніше серпня цього року, каже директор комунального підприємства “Електротранс” Віктор Паламарчук.
Відтак Хмельницький декларує готовність переймати світовий досвід і втілювати в життя уже наявну в інших країнах систему єдиного електронного квитка для громадського транспорту.

Ольга Сєргєєва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *