Сьогодення

П’яний за кермом

Чи стане для нас нарешті золотим правилом — не сідати п’яним за кермо?
У 2020 році буде запроваджено кримінальну відповідальність за водіння автомобіля в нетверезому стані. Передбачалося, що Закон України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих кримінальних правопорушень” (про кримінальну відповідальність за керування транспортними засобами у стані сп’яніння) мав набрати чинність уже з 1 січня. Однак дію цього Закону відтерміновано на шість місяців. Тобто він почне діяти з 1 липня 2020 року.
Як думаєте, хто найбільше зрадів цьому відтермінуванню? Авжеж, ті водії, які без будь-якого остраху сідають за кермо свого автомобіля напідпитку. Більше того, вважають це нормою. А коли хтось намагається їх зупинити, вперто опираються, зневажливо кидаючи: “Та я п’яний краще їжджу, ніж ти тверезий…”. І ніякі аргументи їх не зупиняють. Хіба найстрашніші, коли стається непоправне — аварія, у якій страждають люди…
Так от, до 1 липня 2020-го керування транспортними засобами з ознаки алкогольного чи наркотичного сп’яніння залишається адміністративним правопорушенням, згідно зі статтею 130 КУпАП.
“Санкція цієї статті передбачає накладення стягнення на водія у вигляді штрафу 10200 гривень з позбавленням права керування транспортними засобами на один рік”, — пояснює т.в.о. старшого інспектора прес-служби управління патрульної поліції у Хмельницькій області Роксолана Вавренюк.
За повторення протягом року правопорушення штраф становитиме вже 20400 гривень з позбавленням права керування транспортними засобами на три роки.
Якщо ж водія затримують у стані алкогольного сп’яніння двічі повторно протягом року, на нього накладається штраф у розмірі 40800 гривень з позбавленням права керування транспортними засобами на десять років.
Ось такі санкції застосовуються до правопорушників нині.
З 1 липня 2020-го Кримінальний кодекс України доповниться статтею 286-1, порушення якої каратиметься штрафом від 17000 до 34000 гривень з позбавленням права керувати автотранспортним засобом до трьох років. Повторне правопорушення каратиметься штрафом 51000 гривень з позбавленням права керувати транспортним засобом від двох до трьох років.
Мабуть, варто нагадати, які саме ознаки алкогольного сп’яніння (хоча ми нібито добре розпізнаємо п’яну людину).
Отже, ознаками алкогольного сп’яніння є: запах алкоголю з порожнини рота, порушення координації рухів, порушення мови, виражене тремтіння пальців рук, різка зміна забарвлення шкірного покриву обличчя, неадекватна поведінка.
Якщо ж людина перебуває під впливом наркотичних чи лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, то в неї звужені чи дуже розширені зіниці, які не реагують на світло; сповільнені або навпаки дуже жваві рухи, хода, мова; дуже червоне або неприродно бліде обличчя.
Патрульні зупиняють транспортні засоби згідно зі статтею 35 Закону Украіни “Про Національну поліцію”. І якщо виявлено ознаки сп’яніння, огляд на стан сп’яніння проводить поліцейський на місці зупинки автомобіля або ж лікар медичного закладу.
Допустимою нормою алкоголю в крові є 0,2 проміле. Яку ж кількість алкогольних напоїв можна вжити, аби отримати такий результат? Це питання цікавить багатьох водіїв. Бо хочеться, як кажуть, усюди встигнути: і склянку перехилити, і покермувати. Однак чітку відповідь на це запитання дати важко. Бо після випитої 0,2 проміле у крові у кожного з нас з’являються після різної кількості спожитого спиртного. І залежить це від багатьох чинників: ваги, статі, фізичного стану, вживання їжі тощо. Тож фахівці застерігають: немає точної цифри, для кожного вона індивідуальна. Тому, якщо дуже вже прагнете, можете самостійно провести на собі експеримент: скільки випити, щоб потрібний рівень проміле не перевищити? Тільки, зауважте, не дуже, як кажуть, розганяйтеся, бо це точно не більше 50-100 мл. Інакше хто б дозволяв сідати після цього за кермо?
Між тим водіння напідпитку і надалі залишається однією з головних причин дорожньо-транспортних пригод. Лише в нашій області, каже Роксолана Вавренюк, за минулий рік патрульними задокументовано 1344 водії, які керували транспортними засобами з ознаками сп’яніння, переважна більшість з них скоїла правопорушення вперше протягом року.
На території обслуговування управління поліції в Хмельницькій області за 2019 рік зафіксовано 1915 ДТП, у яких 130 водіїв перебували з ознаками сп’яніння. У 315 ДТП постраждали люди (восьмеро водіїв мали ознаки сп’яніння). У результаті керування напідпитку в дорожньо-транспортних пригодах травмувалися восьмеро людей, двоє загинули.
Патрульна поліція вважає, що криміналізація такого правопорушення, як керування транспортним засобом у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння, сприятиме підвищенню дисципліни учасників дорожнього руху, позитивно вплине на свідомість та законослухняність водіїв.
Як наслідок, зменшиться кількість дорожньо-транспортних пригод, учасниками яких є водії напідпитку.
Втім не всі українці налаштовані оптимістично. Песимісти стверджують, що водії відчуватимуть зась приблизно перших півроку. А потім знову все піде старою колією. Ну, на кшталт: “Я п’яний їжджу краще, ніж ти тверезий…”. І навіть думати страшно, що наше з вами життя може залежати від водія, який дозволяє собі сідати за кермо напідпитку.

Тетяна Сікорська

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *