Юридичний кабінет

Сюрпризи від криси

Закони, які набрали чинності з 1 січня 2020 року

Абонплата за газ
З 1 січня 2020 року українці, які використовують газ для побутових потреб, будуть зобов’язані платити абонплату за користування газопостачальною інфраструктурою. Це означає, що якщо вас не було вдома і ви не вмикали газове опалення чи газову конфорку, платитимете все одно. Причому, незважаючи навіть на те, що газову інфраструктуру в селах та малих містах будували за кошти місцевих бюджетів та самих мешканців. Розмір абонентської плати за газ буде розраховуватись індивідуально, залежно від обсягу споживання газу протягом “газового року”. Середньомісячне споживання газу в кубометрах помножать на базовий коефіцієнт. Тепер українці отримуватимуть дві платіжки: за сам газ і за послугу з його доставки.

Вибори по-новому
Цього року з Виборчого кодексу зникне поняття “мажоритарка”. Вибори народних депутатів відбуватимуться на основі пропорційної системи з відкритими списками. Спочатку треба буде обрати партію зі списку запропонованих, а потім ще й кандидата від обраної партії зі списку кандидатів.
Закон розрахований на свідомих громадян, яких у нас не так вже й багато. Для всіх інших ситуація може взагалі вийти з-під контролю. Бо, як показали вибори 2019 року, пересічний український виборець, на жаль, мало слідкує за діями партій та виконанням виборчих програм.

Кінець депутатської недоторканності (і щуку втопили в річці)
Верховна Рада внесла зміни до статті 80 Конституції України, позбавивши з 2020 року народних депутатів недоторканності.
З Основного закону виключили положення, згідно з якими депутатів не можна притягнути до карної відповідальності чи затримати під арешт без погодження Верховної Ради. Водночас депутати проголосували за неможливість правоохоронців притягти депутата до відповідальності під час здійснення ним своїх повноважень, які насправді не припиняються впродовж усіх п’яти років після обрання до парламенту. А ще широкі права матиме генеральний прокурор, який отримав монополію на відкриття кримінальних проваджень.

Премія за викриття корупціонерів
Якщо маєте інформацію про корупційну схему чиновника, можете отримати винагороду. Тобто на будь-якого чиновника можна буде поскаржитись і поліція буде зобов’язана перевірити його дії. Однак премію отримаєте лише в тому випадку, якщо корупціонер завдав збитків бюджету більше, ніж на 10 мільйонів, і це буде доведено в суді. Розмір премії — 10% коштів, на які корупціонер завдав збитків, але не більше 3000 мінімальних зарплат. У 2020 році це 14,169 мільйона гривень.

Стати пенсіонером буде складніше
Для того, щоб вийти на заслужений відпочинок у 60 років, треба мати мінімум 27 років трудового стажу. Іншим доведеться працювати довше.
Так, якщо у людини від 17 до 27 років страхового стажу, то на пенсію він зможе вийти не раніше 63 років, а при стажові від 15 до 17 років — не раніше 65 років.

Палити стане дорожче
З 1 січня в Україні на 20% подорожчають тютюнові вироби. В середньому пачка цигарок коштуватиме 45 гривень. Це пов’язано з вирівнюванням акцизної ставки до норм ЄС, де вона складає 90 євро за 1000 цигарок.

Зросте абонплата за стаціонарний телефон
Вартість місячної абонентської плати за стаціонарний телефон для населення зросте на 10% — з 54,28 до 59,71 грн.
Підприємства, установи та організації також платитимуть більше. Абонплата для них зросте з 59,59 до 65,55 грн.
Крім того, “Укртелеком”, який є монополістом у сфері надання послуг стаціонарного зв’язку, підвищив на 20-25 грн тарифні пакети “Домашній базовий” та “Домашній безлімітний”.
З 1 січня тарифи на послуги підвищує і “Укрпошта”. Відправлення листів, бандеролей та посилок зросте на 12,5%.

Отримати субсидію буде складніше
Народні депутати проголосували за Закон “Про верифікацію та моніторинг державних виплат”.
Закон є спробою вдосконалити правила перевірки громадян на отримання ними соціальної допомоги. В законі прописані три етапи перевірок: перший — коли людина подає документи, другий — у процесі отримання грошей, тобто будуть вивчати правильність їх отримання, третій — після отримання коштів. Мова йде про правильність використання отриманих коштів (є нібито випадки, коли люди отримують монетизацію субсидій, але витрачають кошти не на оплату комунальних послуг).
У 2020 році усі видатки на субсидії об’єднають. Із січня українці отримуватимуть пільги та субсидії на оплату житлово-комунальних послуг, купівлю твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу лише грошима.

Збільшення прожиткового мінімуму на 162 гривні
Прожитковий мінімум повинен збільшитись на 162 гривні у січні і становити 2 027 гривень. Новий бюджет передбачає двічі підвищувати мінімум, до кінця року він має становити 2 189 гривень.
На 1 січня прожитковий мінімум буде таким: діти до 6 років — 1779 грн, від 6 до 18 років — 2218 грн, працездатні люди — 2102 грн, особи, які втратили працездатність, — 1638 грн.
У 2020 році очікується збільшення мінімальної зарплати, передбачене новим бюджетом, — до 4 723 гривні. Цей показник зросте на 550 гривень або на 13%.

Перевірки без попереджень
Кабмін дозволив інспекційні перевірки бізнесу без попередження.
З 1 січня 2020 року Державна служба України з питань праці виходить з першими інспекційними перевірками бізнесу за новими правилами. Відповідні зміни передбачені постановою Кабінету міністрів України “Про внесення змін до Порядку здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю” №1132 від 04.12.2019 року.
Новий порядок проведення інспекції бізнесу не передбачає попереднього попередження про планові перевірки. Таким чином, інспектор може приходити з перевіркою без попередження в будь-який день та час. Постановою передбачено такі причини для перевірки без попередження: звернення працівника, права якого були порушені; рішення суду; невиконання попереднього припису; за інформацією Державної фіскальної служби, Пенсійного фонду, Державної служби статистики та інших органів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *