Точка зору

Бенкет під час війни

20 грудня партія “Слуга народу” збирається провести корпоратив. На захід планують витратити один мільйон гривень, гроші візьмуть у спонсорів, які жертвують на поточну діяльність цієї політсили.

Проходитиме вечірка в одному з найдорожчих нічних клубів столиці — “CHI”. І хоча голова партії Олександр Корнієнко говорить про мільйон, в це, відверто кажучи, мало віриться. Адже, крім нардепів-слуг, на корпоратив запрошені урядовці, офіс президента та сам Володимир Зеленський. А це щонайменше 250 осіб. Ні, якщо вони принесуть із собою алкоголь, налитий у пляшку з-під кока-коли, і їстимуть картопляне пюре з курячою відбивною та салат “Цезар”, то, можливо, й вкладуться в той мільйон гривень. Але, зважаючи, що кухня “CHI” заснована на традиціях південно-східної Азії, Індії, Китаю й адаптована під європейські смаки та апетити слуг, “поляна” їм обійдеться щонайменше втричі дорожче суми, яку вони озвучують. Бо ж якщо переглянути меню обраного “слугами народу” закладу, то, наприклад, дві запечені качки дорівнюватимуть новій мінімальній зар-платі українця, а порція чорної тріски з зеленим горошком дотягує до мінімальної пенсії в Україні. Мовчу про алкоголь, середня ціна якого за 100 грамів згідно з барною картою “CHI” 250 гривень, відповідно одна пляшка — 1250 гривень. Майже стільки в місяць отримує студент КНУ ім. Т.Шевченка.
Звісно, чужі гроші рахувати не зовсім коректно, але в цьому випадку зробимо виняток, адже гулятимуть “слуги народу” не на свої. Зі слів того ж Корнієнка, фінансувати тусовку будуть спонсори партії, тобто підприємці, які жертвують партії гроші на їхню діяльність.
Звісно ж, можна припустити, що працюють ці підприємці, платять податки, створюють робочі місця і ще гроші партії дають, щоб її члени з розмахом під час війни відгуляли новорічний корпоратив. Ви вірите? Я ні. А ось у те, що спонсорам, які платять за такий бенкет, “слуги народу” відпрацюють вкладені в гулянку гроші, вірю на всі сто.
У “слуг” на це своя думка. “Партія політична згідно з законом може мати фінансування. Рахунок є розрахунковий. І за законом про політичні партії є механізм, за допомогою якого фізичні та юридичні особи можуть надати партії підтримку… За ці гроші партія проводить передвиборчу кампанію, за ці гроші партія здійснює поточну діяльність”, — каже Корнієнко.
Та не все так чисто і прозоро. За даними журналістів Bihus.info, частина фірм, що спонсорували пропрезидентську партію у третьому кварталі цього року, мають “ознаки фіктивності”. “Слуга народу” отримала понад 100 млн грн підтримки від фізичних та юридичних осіб.
Журналісти стверджують, що один зі спонсорів — ТОВ “Ярославова реклама”. Ця фірма перевела на рахунок партії 3,3 млн грн. Власник фірми 22-річний Ярослав Кузка працює… кухарем в одному з ресторанів Києва. Там він ліпить хінкалі, а за адресою, де зареєстрована його компанія, про таку фірму ніколи не чули.
Ось вам і Голобородько.

Лариса Світловська

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *