Місто і влада

У Хмельницькому відкрили інсультний центр

На базі неврологічного відділення міської лікарні запрацював інсультний центр з блоком інтенсивної терапії

Проблема інсультів є над-актуальною для України. Щороку від цієї хвороби помирають понад 40 тисяч людей, і це тільки офіційна статистика. Відтак інсульти є лідером у структурі смертності серед українців.
Світовий досвід свідчить, що значно зменшити смертність та інвалідизацію через інсульти можна за умови надання медичної допомоги у спеціалізованих відділеннях та інсультних центрах. Саме з огляду на це влада міста вирішила відкрити у міській лікарні таке відділення. Його облаштували на базі неврологічного відділення, де досі перебували інсультні хворі, яке не мало сучасного медичного обладнання.
“Госпітальний етап надання медичної допомоги пацієнтам з інсультом є визначальним, — каже в.о. головного лікаря міської лікарні Михайло Соболь. — Такі хворі надзвичайно важкі, потребують моніторингового нагляду, надання невідкладної допомоги. Крім того, вони мають перебувати у гідних умовах”.
В інсультному центрі умови перебування важких пацієнтів створили за європейськими стандартами. Після капітального ремонту тут облаштували просторі кімнати, встановили спеціальні ліжка та змонтували необхідне медичне обладнання. Вбиральня та кімната для гігієни розраховані і на хворих, які пересуваються на інвалідних візках. У коридорах вздовж стін поручні, аби хворі могли самостійно пересуватися. Розраховане відділення на півсотні пацієнтів.
Ще 13 ліжок встановили в окремому блоці інтенсивної терапії для важкохворих. Тут окремий медичний пост, замість стін — великі вікна та медобладнання для цілодобової візуалізації. Окрім апаратів штучної вентиляції легенів, над ліжками встановлені кардіографи та кардіомонітори, які фіксують рівень насичення крові киснем, тиск, пульс та кардіограму хворого.
“Ми програмуємо монітор відповідно до потреб конкретного хворого, тобто закладаються параметри тиску, пульсу. І, коли ці показники виходять за визначені, монітор подає сигнал тривоги, що дає можливість миттєво відреагувати і внести медикаментозні корективи. За оснащенням та можливостями — це один із найкращих центрів в Україні”, — каже завідувач інсультного центру Ігор Михалюк.
За неповний рік у стаціонарі відділення загальної неврології Хмельницької міської лікарні перебували понад 800 містян з інсультом. І те, що такі хворі тепер мають спеціальний центр, — велике досягнення.
За словами міського голови Олександра Симчишина, відкрити інсультний центр вирішили ще торік. Тоді й з міського бюджету виділили перші кошти на ремонт приміщення.
“На створення інсультного центру з міського бюджету витрачено три з половиною мільйони гривень. Кошти спрямовані на капремонт, а фактично на створення нового, сучасного відділення. Медичне обладнання ми придбали цього року. Крім того, у відділенні встановлені багатофункціональні ліжка. Їх ми отримали як частину благодійної допомоги. Сподіваюся, що наявність інсультного відділення дасть можливість нам врятувати якомога більше людських життів”, — зазначив Олександр Симчишин.
За словами медиків, не менш важливим етапом у лікуванні пацієнтів, які перенесли інсульт, є реабілітація. Адже при цій серцево-судинній патології порушується кровопостачання мозку, а нервова тканина в зоні ураження відмирає. Разом із тим порушуються чи втрачаються функції, за які вражена ділянка мозку відповідала: мова, зір, рухи однієї або кількох кінцівок. Завдяки процесу нейропластичності нервова система може замінити загиблі клітини та зв’язки між ними на ті, які до цього не були задіяні. Але якщо ці процеси не направити в потрібне русло завдяки професійній та своєчасній реабілітації, то можуть сформуватися неправильні компенсаторні функції, що лише заважатимуть подальшій реабілітації пацієнта. Аби період відновлення хворого відбувався під наглядом медиків, у міській лікарні планують створити ще й реабілітаційний центр для пацієнтів, які перенесли інсульт. За словами Михайла Соболя, скоріш за все, його відкриють у відділенні малоінвазивної хірургії, яке після реорганізації переїде до першої хірургії.
“Такий центр діє у Лосятині Київської області, куди ми вже їздили. Хочемо і в нас зробити подібне, аби там могли відновлюватися хворі після інсульту, важких травм і, можливо (якщо вдасться), після інфарктів”, — зазначив він.

Лариса Лазаренко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *