Новини

Пільговики отримають електронні квитки

Управління праці та соціального захисту населення міської ради провело тендер на виготовлення електронного квитка для пільгових категорій. Найближчим часом за регламентною процедурою буде підписано договір із переможцем. У нього замовлять понад 45,4 тисячі магнітних карток.

На вигляд електронний квиток схожий на звичайну пластикову картку. За словами начальника відділу персоніфікованого обліку управління праці та соціального захисту населення міської ради Ірини Коваль, на підставі тендерної процедури картки закупили для пенсіонерів та осіб із інвалідністю ІІІ групи.
Крім того, право на безоплатний проїзд мають постраждалі внаслідок Чорнобильської катастрофи, учасники бойових дій, особи з інвалідністю І та ІІ груп, діти з багатодітних родин, ветерани військової служби, правоохоронних органів, пожежної охорони та інші. Для них, а це понад 18,5 тисячі хмельничан, квитки зобов’язалося виготовити товариство “Герц” з Одеси. У жовтні минулого року міська рада обрала цю фірму єдиним оператором на впровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду в міському пасажирському транспорті загального користування.
В управлінні праці та соціального захисту населення міської ради пояснюють, що пільговики, які не встигли подати інформацію до Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги, можуть зробити це зараз. Для цього їм потрібно надати в управління копії документів, які підтверджують право на пільги, довідки про присвоєння ідентифікаційного номера, а також пред’явити паспорт.
“Після того, як магнітні картки буде виготовлено у замовленому обсязі, розпочнеться процес їх персоніфікації. Всі картки та списки пільговиків передадуть товариству “Герц”, яке наповнюватиме їх відповідною інформацією. Згодом роздаватимемо електронні квитки пільговикам. Щоб уникнути черг, розглядаємо варіант роздачі карток через філії та підвідомчі установи управління праці та соціального захисту населення і Центр надання адміністративних послуг”, ― каже Ірина Коваль.
Пільговики зможуть користуватися електронними квитками в тролейбусах та автобусах “Електротрансу”.
За даними комунального підприємства, у серпні всі категорії пільговиків у Хмельницькому здійснили 2,4 мільйона поїздок тролейбусами.
“Запровадження елек-тронного квитка дозволить фіксувати кількість поїздок пільговиків, відтак легше обчислювати належну суму відшкодувань за їх перевезення. Дані отримуватимуть одночасно “Електротранс”, товариство “Герц” та управління праці та соцзахисту населення міської ради. Зайшовши у транспортний засіб, пільговики, як і інші пасажири, мусять прикласти свій квиток до валідатора”, ― зазначає директор ХКП “Електротранс” Віктор Паламарчук.
До кінця року товариство “Герц” передасть місту обладнання для зчитування інформації з електронних квитків. Валідатори встановлять у транспортних засобах комунального підприємства. В “Електротрансі” наголошують, що для зручності пасажирів пристрої для зчитування карток повинні бути встановлені біля кожних дверей тролейбуса, а також в автобусах. Товариство встановить обладнання у розстрочку. Упродовж наступних п’яти років воно зможе покрити свої витрати за рахунок одержання відрахувань від кожного перевезення. Зокрема від пільговиків їм надходитиме 12 копійок, а від одного платного пасажира — майже у вдвічі більше.
“Така система дозволяє запровадити автоматизовану систему обліку оплати проїзду, не витрачаючи при цьому значних коштів. Якщо б місто замовляло не тільки картки, а й усе обладнання, це б коштувало дуже дорого”, ― зазначає Віктор Паламарчук.
Як і раніше в тролейбусах та автобусах, працюватимуть кондуктори. Згодом, коли електронний квиток запровадять для всіх пасажирів, частина кондукторів стане контролерами. Вони більше не прийматимуть оплати, а лише контролюватимуть, чи оплатив пасажир проїзд. Якщо той не матиме ані одноразового, ані електронного квитка, доведеться заплатити штраф у 30-кратному розмірі.

Ірина Бабієнко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *