Місто і влада

“Розумних” зупинок побільшає

Сучасний дизайн з металевого каркасу та скляних стін, з боків — банери з пам’ятками архітектури міста, а під дахом електронне табло. Такі зупинки громадського транспорту в Хмельницькому почали встановлювати восени 2018-ого. Тоді їх було лише чотири і містяни мало вірили, що тролейбуси, автобуси та маршрутки прибуватимуть на зупинку точно за графіком, як потяг на вокзал. Згодом до “розумних” зупинок звикли і пасажири, які раніше пильнували тролейбус чи маршрутку над дорогою, а тепер спокійно сидять на лавці і лише зазирають на скляний екран та рахують хвилини. Окрім електронних табло, на “розумних” зупинках у вільному доступі Wi-Fi та розетки для підзарядки мобільних телефонів.

Інформація про рух транспорту в реальному часі потрапляє на табло завдяки впровадженню GPS-навігації в транспортну мережу міста. Забезпечує її товариство “Дозор Україна”. Саме це підприємство за власні кошти й встановлює “розумні” зупинки в місті. За обслуговування GPS платять перевізники, а за обслуговування зупинок — комунальне підприємство “Електротранс”. Втім конт-ролювати рух громадського транспорту можуть не лише містяни, а й спеціалісти управління транспорту Хмельницької міськради. На моніторі, ввівши номер тролейбуса, диспетчеру видно, з якою швидкість рухається транспортний засіб, де зупиняється і коли прибув на зупинку. А ось за порядком у скляних павільйонах, щоб вандали не влаштовували там краш-тести, стежитимуть камери відеоспостереження. Їх встановили на кожній зупинці.
До Дня міста кількість “розумних” зупинок побільшає. Зупинки із електронним табло з’являться біля торговельного центру “Оазис” у напрямку від центру міста та в мікрорайоні Озерна на зупинці “вулиця Кармелюка” у бік центру. Їх, як і раніше, встановить інвестор товариство “Дозор Україна” з Житомира.
“Пристрої для стеження за місцем розташування встановлені на 225 транспортних засобах із 250, які курсують містом. До кінця року навігаційні системи запрацюють на всіх транспортних засобах”, ― розповідає в.о. начальника управління транспорту та зв᾽язку міської ради Сергій Шепурев.
У рамках договору між міською радою та “Дозор Україна” про впровадження єдиної міської системи управління пасажирським транспортом товариство встановить ще п’ять “розумних зупинок”. Крім того, компанія змонтує ще декілька електронних табло на сучасних зупинках, які встановили інші інвестори.
Електронні табло для інформування пасажирів уже цієї осені з’являться на зупинках “Залізничний вокзал” та біля торговельного центру “Либідь Плаза”. Щодо місця розташування ще одного табло наразі триває обговорення.
У наступному році перетворення звичайних зупинок на “розумні” продовжиться.
“Електронні табло мають з᾽явитися на зупинках “Хмельницький національний університет” та “Філармонія” у бік центру та біля готелю “Поділля” у напрямку залізничного вокзалу, але спочатку там потрібно облаштувати заїзні кишені”, ― каже заступник міського голови Андрій Бондаренко.
Якщо “розумні” зупинки з᾽являються поступово, то кількість звичайних зростає значно швидше. До речі, і ті, й інші мають сучасний, естетично привабливий вигляд, скляні елементи та окремі місця для розташування реклами. Усі вони збудовані за кошти інвесторів. Єдина відмінність ― наявність або відсутність електронного табло.
“Цього року в Хмельницькому з᾽явилися шість зупинок із торговельними павільйонами та ще п’ять без них”, ― каже Сергій Шепурев.
Наразі у Хмельницькому 292 зупинки громадського транспорту. В управлінні транспорту та зв᾽язку міської ради твердять, що й надалі працюватимуть над розробленням інвестиційних пропозицій, які дозволять створювати зупинки навіть на найвіддаленіших вулицях міста, не витрачаючи при цьому бюджетних коштів.

Ірина Бабієнко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *