Місто і влада

Палац спорту буде

Внесок держави у масштабне будівництво Палацу спорту — багатофункціональної спортивної споруди нині склав 80 мільйонів гривень. Понад 20 мільйонів гривень — частка Хмельницької міської ради.

“Такий мегаспортивний об’єкт — мрія спортсменів не тільки обласного центру, а й усієї області, — запевняє начальник управління молоді та спорту Сергій Ремез. — Палац спорту дасть масу можливостей і для тренерів, і для спортсменів та в перспективі розвине спортивну галузь міста і краю”.
За п’ять місяців над фізкультурно-оздоровчим корпусом з’явилася монолітно-каркасна конструкція. Як розповідає начальник дільниці Віталій Мельник, з першого по четвертий поверхи зведені зовнішні та внутрішні стіни. По периметру зашпакльовані всі вертикальні елементи. Вимуровані колони, дві ліфтові шахти, а також встановлені сходові клітини. Наразі виконуються заплановані роботи з гідроізоляції покрівлі, влаштування проміжних шарів із мінеральної вати товщиною 250 мм та керамзиту. Їх покриють армованою сіткою й бетонною стяжкою. Сучасні матеріали, використані для покрівлі, дозволять не тільки зберігати тепло, а й не перевантажувати несучі конструкції. Також на 1,5 тисячі квадратних метрів покрівлі облаштовано два стояки, призначені для дощової каналізації, та встановлено шість воронок, які забезпечать нормальний водостік, особливо під час рясних дощів та злив. “Дах, зроблений добротно, функціонуватиме довго”, — наголошує будівельник.
Нова спортивна споруда буде достатньо світлою завдяки великій кількості вікон. Їхня площа на кожному з чотирьох поверхів складатиме від 150 до 200 метрів квадратних. “Чи не втікатиме тепло саме через вікна?” — запитую. “Ні, бо вікна встановлюватимемо семикамерні, — пояснює Віталій Мельник. — При будівництві цієї споруди будуть враховані всі вимоги до енергоефективності. Скажімо, товщина стін фасаду, вибудованих із газоблоків, від 500 до 300 міліметрів. Фасад будівлі матиме енерго-зберігаюче покриття. Товщина утеплювача з мінеральної вати — 150 мм. Згідно з проектом у новобудові передбачені радіаторне опалення та притоко-витяжна вентиляція з рекуперацією тепла.
Наразі будівельники ТОВ “Будівельний Альянс Груп” реалізують другу частину проекту Палацу спорту — глядацьку залу зі спортивним ядром. По зовнішньому периметру вже завершені монолітні роботи нульового циклу. Йде монтаж додаткових анкерів та опорних елементів під металеві конструкції, встановлення яких заплановано найближчими днями. “Є певна складність у монтажі металевих конструкцій, — зауважує Віталій Мельник. — Кожен проліт глядацької зали має довжину 50 метрів. Такі нечасто використовують…”
Уже готова й трансформаторна підстанція. Її потужності вистачить на два об’єкти — Палац спорту та майбутній Льодовий палац. За кошти, які підрядна організація ТОВ “Будівельний Альянс Груп” отримала на рахунок, цьогоріч ще запланували встановити вікна. А от облаштування території навколо спортивного об’єкта поки що не на часі. Адже тут ще їздить спецтехніка, яка доставляє на будівництво необхідні матеріали. Тож лише після завершення зведення будівлі Палацу спорту візьмуться облаштовувати зони парковки, а також три проїзди. До речі, поява третього проїзду — навпроти провулку Шевченка — одна з тих змін у проекті, яка покращить дорожню розв’язку та створить додаткові зручності для тих, хто відвідуватиме Палац спорту під час масштабних спортивних змагань чи розважальних заходів, які тут проводитимуться. Адже Палац обіцяють зробити багатофункціональним.

Вікторія Стандрійчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *