Місто і влада

Провісники свободи, державності і демократії

8-10 вересня 1989 року в Київській Політехніці відбувся Установчий з’їзд, на якому був заснований “Народний Рух України за перебудову”. На основі принципів економічного, політичного та ідеологічного плюралізму вдалось об’єднати в Русі представників різних поглядів: від комуністів-реформаторів до членів Української Гельсінської Спілки. Але ядром організації стали політв’язні В’ячеслав Чорновіл, Левко Лук’яненко, брати Горині та багато інших, а також інтелігенція. Відтак НРУ є однією з перших партій у новітній українській історії, котра повела українців до здобуття незалежності. Саме створення та розвиток української самостійної держави, відродження нації, захист національних інтересів були і залишаються головними завданнями Народного Руху України.

З нагоди відзначення 30-річчя створення НРУ в міській раді відбулись урочистості. Міський голова Олександр Симчишин зустрівся з борцями за незалежність України на Хмельниччині 1989-1991 років. На початку зустрічі він закликав присутніх вшанувати хвилиною пам’яті загиблих героїв, які в різні часи боролися за вільну та незалежну Україну.
“Українська незалежність, відновлена в 1991 році, це наслідок багатовікової боротьби. Незалежність не дісталася українцям як подарунок. Створення Народного Руху — це теж наслідок боротьби, завдяки якій Україна стала незалежною. Тільки ви можете здогадуватися, чим би особисто для вас могла обернутися ця боротьба, якби Україна не стала незалежною. Ми вдячні за вашу боротьбу в ті роки. Сил, здоров’я, натхнення вам і надалі”, — сказав міський голова.
Присутні ділилися спогадами, а також переглянули документальний фільм, присвячений борцям за незалежність України на Хмельниччині 1989-1991 років.
Міський голова вручив присутнім пам’ятний знак “Борцям за незалежність України ХХ століття”. Він унікальний і виготовлений в обмеженій кількості.

Ольга Сєргєєва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *