Проект

Хмельмен із Хмельвіля

Агенція розвитку Хмельницького презентувала книгу-комікс “Таємниці Хмельвіля”. У виданні містяться унікальні розповіді про місто, його історію, будівлі та сьогодення. Книга призначена для дітей та підлітків. Однак, як твердять автори, її сторінки містять чимало таємниць, які стануть справжнім відкриттям для багатьох дорослих.

Усі розповіді ведуться від імені супергероя — Хмельмена, який уособлює дух міста і знає про все, що тут відбувалося. Головний персонаж книги одягнений у костюм супергероя, на якому зображений символ міста — три схрещені стріли. На плечах у нього — накидка, на обличчі — маска. Образ супергероя доповнений автентичними елементами — гетьманською шапкою та булавою.
Кілька місяців тому Хмельмен ожив та з᾽явився на даху торговельного центру “Квартал”, потім вийшов на прогулянку вулицями міста, був присутнім під час проведення фестивалів та свят. З цього часу він став справжнім улюбленцем містян, але до виходу книги автори ідеї намагалися тримати все у цілковитому секреті.
Народження книги коміксів “Таємниці Хмельвіля” та її головного героя відбувалося, немов у голлівудському сюжеті, ― стрімко, неочікувано та ефектно, хоча ця історія починалася абсолютно звичайно.
Півроку тому Агенція розвитку Хмельницького вирішила взяти участь у проекті Українського культурного фонду та створити “Інноваційний культурний продукт”.
В Агенції спочатку хотіли розробити книгу-абетку про місто Хмельницький. Уже навіть обміркували, які розповіді розмістять біля кожної з літер. Але за чотири дні до презентації в Агенції дізналися цікавий факт, який цілковито змінив хід проекту. Виявляється, один із співвласників американської компанії коміксів, яка створила славнозвісних Супермена та Бетмана, є наш земляк — Джек Лейбовіц.
“Цей маловідомий факт надихнув нас на створення книги коміксів із місцевим супергероєм. Тому за кілька днів ми кардинально змінили концепцію проекту”, — розповідає директор Агенції розвитку Хмельницького Леся Герасимчук.
Історія створення коміксу багата на цікаві збіги обставин. У першу чергу, це стосується не тільки ідеї, але й з назви книги. Місто, у якому живе Хмельмен, — Хмельвіль співзвучне із першою згадкою про Хмельницький у документах канцелярії польського короля 1431 року, де воно називалось “вілла Пласкіровіце”. Поза тим з іменем для головного персонажа визначилися під час обговорення проекту в соцмережах. Як виявилося, до душі мешканцям міста більше припала назва “Хмельмен”.
“Хмельницький — чудове місто. Чим більше мешканці знатимуть про нього, тим сильніше ним пишатимуться. Тому Агенція поставила собі за мету розповісти про маловідомі факти його історії. Під час написання текстів опиралися на дослідження відомого краєзнавця Сергія Єсюніна. Таким чином, нам вдалося створити книгу, яка може слугувати цікавим путівником не тільки для дітей і гостей міста, але й для багатьох містян”, — зазначає Леся Герасимчук.
На реалізацію проекту “Таємниці Хмельвіля” Український культурний фонд виділив понад 300 тисяч гривень. Книгу коміксів видали двома мовами — українською та англійською. До співфінансування гранту долучилася міська рада. З цільового фонду місцевого бюджету виділили 31 тисячу гривень для розроблення мобільних додатків, які також є двомовними. Версія для операційної системи Android у тестовому режимі вже доступна в інтернет-крамниці GooglePlay. Незабаром “Таємниці Хмельвіля” з᾽являться також на AppStore для користувачів телефонів iPhone та планшетів iPad.
Таким чином, книгу коміксів можна буде не тільки прочитати, але й прослухати в аудіо-записі. Завдяки мобільному додатку користувачі з легкістю зможуть знайти місцезнаходження того чи іншого об᾽єкта, про який ідеться у виданні.
У книзі коміксів міститься більше 40 історій. Екскурсію історичними пам’ятками та спорудами проводить супергерой Хмельмен. У кожному тексті він інший: веселий, серйозний, жвавий та нестримний.
Прес-секретар міського голови, поетеса Ольга Саліпа зізнається, що найважче було наважитися на участь у проекті, натомість тексти народжувалися легко й невимушено.
“Хмельмену притаманне все людське — слабкості та симпатії. Особисто мені подобається історія про те, як він мало не закохався у незнайомку і наважився прогулятися разом із нею уночі старим кладовищем. А ще Хмельмен обожнює каву, так само, як і гетьман Богдан Хмельницький, який був фанатом цього напою. Створення книги та додатку до неї поступово переросло у щось більше. Хотілося б, щоб з часом, розповідаючи про своє місто, хмельничани згадували про те, що тут живе власний супергерой”, — каже Ольга Саліпа.
Замість коня головний герой коміксу їздить на слоні і це не випадково, бо на початку минулого століття найпопулярнішим місцем для зустрічей містян був ресторан “Слон”.
“Також Хмельмен полюбляє бувати на міській набережній. Тут можна релаксувати під шум хвиль та крики чайок. Свій вільний час тут проводять чимало хмельничан”, ― каже головний фахівець Агенції розвитку Хмельницького Борис Савчук, який написав більше десятка текстів та здійснив повний переклад книги коміксів на англійську мову. До речі, ілюстрації до неї створила художниця Неля Швець.
За словами Лесі Герасимчук, над книгою працювало чимало людей, але на цьому історія народження легенди не завершується.
Автори ідеї впевнені, що продовження буде, адже наразі його ініціюють самі мешканці міста, які в соцмережах запитують, де розташовуватиметься резиденція Хмельмена і чи з᾽явиться у нього подружка. Водночас і роботи для супергероя не бракуватиме. Насамперед він боротиметься з тими, хто замість Хмельницького називає місто “Хмельницьк”, а ще спонукатиме містян дотримуватися правил дорожнього руху та слідкувати за чистотою.
Інтрига триває і, схоже, хмельницький комікс матиме ще багато захопливих серій.

Ірина Бабієнко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *