Враження

Спекотний, гучний та шалений

У Хмельницькому відбувся музичний  фестиваль “Respublika FEST”

Що не кажіть, а в Хмельницькому літо було таки спекотне навіть попри дощі. Адже літній сезон у місті пройшов під знаком різноманітних фестивалів, ярмарків, змагань та концертів, а відтак музики та емоцій не бракувало — кочегарили на повну! А під завісу літа відбувся рок-фестиваль “Respublica FEST”, вдруге в нашому місті й вдевʼяте з року заснування.
Музичне дійство гриміло з 30 серпня до 1 вересня в парку Молодіжному.
Нагадаємо, що ініціатива переїзду музичного фесту з Камʼянця-Подільського до Хмельницького належить засновнику фестивалю Андрію Захарку та міському голові Олександру Симчишину і їхня ідея виявилася успішною. Адже за два роки наше місто не лише вписалося на фестивальній тусовці світового рівня, а й розвинуло в Хмельницькому музичний туризм.
Гості “Respublica FEST” вже традиційно оселились у наметовому містечку, яке розкинулось на березі Південного Бугу неподалік сцени. Під куполом ночі музика впродовж трьох днів об’єднувала шанувальників року з різних куточків України.
“На хмельницькому “Res-publica FEST” я не вперше, крім музики, приваблює локація. Місце біля пляжу — дуже круто, навколо зелено. Вразила кількість відвідувачів фестивалю, особливо людно було ввечері — тисячі гарячих фанів року. Ми у наметах не спали й вночі — на фестивалі грали гітари, показували фаєр-шоу”, — ділиться враженнями мешканець наметового містечка з Рівного Олександр Хмиз.
Рок-музика у різних варіаціях звучала на двох сценах. Головна зустрічала уже відомі гурти. А друга за сприяння Українського культурного фонду — початківців. Тож кілька десятків молодих гуртів вперше засвітилися на фестивалі такого рівня саме в Хмельницькому. Тут гурти з Полтави, Камʼянця-Подільського, з місцевих — уже улюблений для багатьох хмельничан колектив “Шамрай-бенд” з креативним лідером Андрієм Шамраєм.
За словами організатора фестивалю Андрія Захарка, така підтримка молодим гуртам дуже потрібна, адже сучасному українському рок-простору є куди ширшати.
Якщо ввечері мала сцена вітала рокерів-початківців, то вдень тут царювала зона інклюзії. Різні українські центри та громадські організації, які працюють з людьми з особливими потребами, представляли таланти своїх підопічних. Концерт людей з вадами здоровʼя проймав. Так, вразив східний танець “Веселкова феєрія”, коли полтавські танцівниці з вадами зору впевнено та пластично рухалися сценою.
Артисти зони інклюзії виступали сольно та в дуетах, були навіть родинні виступи.
Зона інклюзії — новинка для “Respublica FEST”, її мета — мотиваційна і не лише для артистів з обмеженими можливостями, а й для всіх, хто має натхнення до спілкування.
Коли небо на заході починало багряніти, розкачувалася головна сцена фесту. Першими, а це завжди найважче, фестивальну публіку підігрівав молодий рок-гурт з Умані, який грає альтернативний (легкий) рок, “Our Atlantic”. Троє хлопців, гітаристи і соліст, вийшли на сцену в образі соромʼязливих підлітків, схожих на американських школярів, які тільки починають “бавитися” в музикантів. Їхній рок був дуже делікатним, хлопці обережно видавали кожну ноту, наче переборюючи свою соромʼязливість та невпевненість. Блондинистий соліст гурту одразу попередив публіку: “Головне, що я собі подобаюсь!”. Співав “Our Atlantic” трохи писклявим голосом, який нагадував поп-артиста Володимира Прєснякова.
Шквал оплесків вже після першої пісні запевнив колектив “Our Atlantic”, що “республіканцям” таки сподобалася їхня музика. Своїм фанам і тим, хто чув їх уперше, подарували авторські композиції англійською мовою. Співали про все: кохання, дружбу, одну з пісень присвятили збереженню навколишнього середовища. Цим підтримали ще одну новацію цьогорічного фестивалю — волонтерський рух за турботу про довкілля.
З дівчат першою на сцену рок-фесту вийшла солістка колективу “Настя зникає”. Під гітару з колегами-музикантами виконала кілька власних пісень у стилі український соул. З уже відомих її композицій — “Звірі”, на яку знятий відеокліп. Колектив не різав вуха жорстким роком, пісні цілком підходили під ліниву атмосферу пляжу неподалік — розслабляли.
А от під час виступу ще одного колективу з Умані “The Unsleeping” брутальний рок гатив з колонок “Respublica FEST” на всі 200. Нещодавно музиканти отримали престижну музичну премію “APPS Music & SZGET”. Першу пісню соліст та гітарист гурту, які світилися на першому плані, присвятили своїм колишнім, усім порадили їх пробачати, але вони “їх не пробачають — вони їх ненавидять!”. Тож не дивно, що музика зі сцени “полилася” демонічно агресивна. Розпашілий соліст у музичному екстазі витворяв такі імпровізовані трюки — публіка однозначно завелась. Саме після виступу цього колективу гості фестивалю відчули, що таке чистий рок. Назва колективу “The Unsleeping”, що в перекладі означає безсонний, таки виправдала себе — спати точно нікому не хотілося.
З нетерпінням чекала “Respublica FEST” виступу популярної на теренах України співачки Alyona Alyona (Олени Савраненко). На наше місто чекав сюрприз — на сцені виступив уже дует солісток реп-колективу Alyona Alyona, який потішив своїм хітом “Рибки” та іншими реп-композиціями. Харизматичні дівчата весело спілкувалися з публікою, чим оживили дійство.
Вразила на фестивалі виконанням фолк-року тендітна Любов Гук з гурту “WAHOMO”, яка на сцені — справжнє чортеня з дивовижної сили голосом. “WAHOMO” грає неофолк, етно-рок та готичний фолк-індастріал. Особливістю колективу є адаптація українських народних пісень під сучасну важку музику. Наприклад, музиканти переробили відому фольклорну пісню “Неділенька” і назвали її англійською “Sunday”.
Інтернаціональним представником на “Respublica FEST” був колектив “VINOK”. Музиканти українського походження, які мешкають у США, виконали кілька англо- та франкомовних пісень з дебютного альбому “YABL” та нові композиції.
Довгоочікуваними для міста стали виступи хедлайнерів фестивалю — українських рок-гуртів “Detach” та “Без обмежень”, які розважали публіку до ночі.
Немузичною особливістю цьогорічного фестивалю стали змагання кращих різьбярів від компанії STIHL. До десятка деревʼяних скульптур дивовижної краси залишаться в парку Молодіжному або неподалік нього.
Також цьогорічний фестиваль був сімейним. На дітей чекали різноманітні атракціони та конкурси.
Свої забави пропонували гостям фестивалю й громадські організації міста.
Тож “Respublica FEST” став не тільки яскравим закінченням фестивального літа, а й чудовим подарунком перед початком навчального року.
З міського бюджету на організацію фестивалю витрачено 290 тисяч гривень, решта — кошти Українського культурного фонду.

Ірина Салій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *