Культура

Духовність людини — неосяжний велетень

У галереї “MASLO” відкрилася мистецька виставка “Expectative” перспективного молодого художника Василя Савченка. Експозиція присвячена ідеї антропоцентризму ― філософського вчення, за яким людина є центром Всесвіту і метою всіх подій, які в ньому відбуваються. Його принципи зародилися ще в добу Відродження. Згодом упродовж еволюції відбулося знецінення людини, її цілісності та самодостатності.

У циклі своїх робіт художник Василь Савченко акцентує увагу на цій проблематиці. Для нього людина ― це духовний простір у тілесній оболонці, що не підвладний науковому вивченню.
За словами автора, назву виставки “Expectative” можна трактувати як стан очікування та передчуття змін. З окремих фрагментів митець створює графічного велета, який зображує багатогранну суть людини. У такий спосіб він закликає кожного не губити себе у світі глобального інформаційного перенасичення.
Роботу над проектом художник розпочав у 2016 році у Польщі у рамках мистецької стипендії “GaudePolonia”. З того часу автор продовжував створювати нові твори, мандруючи містами й країнами. Окремі роботи народилися у Барселоні, Берліні, Вроцлаві, Гданську, Львові, Києві та Хмельницькому. Впродовж двох тижнів автор перебував у місті над Бугом і створював тут нові твори.
Зокрема у Хмельницькому народилася картина, намальована вугіллям на спеціальному папері, за текстурою, наближеному до полотна. Поряд із нею на виставці представлені й інші роботи автора з цього циклу: величезна картина 3 на 10 метрів та п᾽ять об᾽ємних рисунків у формі великих паралелепіпедів. Ці роботи ― лише десята частина того, що створено на даний момент. Усі вони ― частини довготривалого монументального циклу, у результаті якого буде створено людину-велета.
“Мене цікавлять оптичні ілюзії та візуальні змішування. Тому експериментую з простором, створюючи водночас розгорнуті та об᾽ємні картини. Споглядаючи їх із різних ракурсів, відвідувачі виставки можуть бачити та відкривати щось нове. Моїм завданням було спонукати їх замислитися над рисунками, щоб дати відповідь на запитання: хто ми є і для чого створені і, врешті, зрозуміти, що людина прекрасна”, ― каже Василь Савченко.
За словами куратора виставки Лариси Чернової, у галереї “MASLO” молодий художник також експонував більше 30 картин-естампів різних розмірів.
“Експозиція побудована на протиставленні. Мікрокосмос у середині людини представлений у масштабних рисунках, натомість світ довкола сконцентрований у невеликих за розміром роботах. Естампи ― ніби ювелірні вироби, бо існують в одному екземплярі. Над кожним із них автор працював тривалий час”, ― розповідає Лариса Чернова.
Картини — як відбитки на папері. Автор створює форми за допомогою цифрових технологій, потім вручну переносить їх на папір. Насамкінець доповнює картини малюнками вугіллям чи аквареллю.
Виставка Василя Савченка, на відміну від класиків львівської школи живопису та графіки, насичена європейськими тенденціями сучасного мистецтва.

Ірина Бабієнко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *