Про Хмельницький

У єдності сила

Хмельницький відзначив День Незалежності

День Незалежності у Хмельницькому розпочався з покладання квітів до пам᾽ятника Тарасу Шевченку. Учасники Ходи гідності вишикувалися в колону. Майже дві тисячі хмельничан та гостей міста пройшли пішохідною частиною вулиці Проскурівської, а далі Соборною до майдану Незалежності, поклавши квіти до пам᾽ятника В’ячеславу Чорноволу та до підніжжя стели Героям Небесної сотні. Попереду несли 50-метровий прапор України. У колоні йшли ветерани, оркестри ГУ Нацполіції області та восьмого полку спецпризначення ЗСУ, офіцери й курсанти Національної академії Держприкордонслужби, очільники міста й області, представники установ та організацій, міст і районів Хмельниччини, української діаспори.
На майдані Незалежності святкування розпочалося з Державного гімну та хвилини мовчання за всіма, хто віддав своє життя за Україну.


За словами Олександра Симчишина, після століть боротьби за право бути вільними 28 років тому Україна відновила свою державність.
“Кільком поколінням українців Господь давав можливість здобути Незалежність, але вони не зуміли її зберегти. І лише нашому поколінню випало жити у власній державі. Мусимо пам᾽ятати уроки минулого і цінувати свою свободу. Незалежність ― це постійна боротьба і клопітка праця. Від кожного з нас залежить, який дім ми збудуємо. Тож нехай вистачить нам натхнення й сил, щоб створити його таким, за який не буде соромно перед нащадками”, ― зазначив міський голова. Після чого нагородив почесними грамотами за самовідданість та професіоналізм 11 містян. Ще майже 30 подолян отримали відзнаки Верховної Ради, обласної ради та облдержадміністрації.
Після урочистостей головна площа міста стала схожою на величезне містечко ремісників, де свою продукцію та різноманітні декоративні вироби демонстрували представники усіх районів області, а зі сцени лунали виступи творчих колективів. Тут же музей історії міста Хмельницького представив експозицію “Шлях до незалежності України”. Неподалік свою бойову майстерність демонстрували юні й досвідчені спортсмени. Було й чимало колоритних фотозон.


А кульмінацією ранкового свята став величезний коровай вагою 1000 кілограмів, спечений кулінарами Кам’янця-Подільського, та 200-кілограмова карта Хмельниччини 5 на 1,5 метра, викладена з медових пряників синьо-жовтого кольору. Герби 20 країн, шести міст і 20 районів області, спечених за старовинним рецептом, утворити цілісну картину. Цей патріотично-їстівний шедевр увійшов до Книги рекордів України, який одразу ж зафіксували.


“24 серпня в Україні зафіксовано 12 рекордів, але саме хмельницький унікальний, бо свідчить про єднання з українською світовою діаспорою”, ― наголосила член експертної комісії Книги рекордів України Аліна Скоморохова.
“Наша держава не закінчується за позначкою кордону. Українці, які живуть за її ме-жами, розповідають у світі про свою Батьківщину та відстоюють її інтереси. Наша сила у єдності”, ― зазначив президент Світового Конгресу українських молодіжних організацій Дмитро Лєкарцев.
Після святкування солодкі смаколики поїдуть у дитячі сиротинці області.

Ірина Бабієнко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *