Соціум

Субсидії автоматично

Понад 14 тисячам сімей хмельничан субсидії перепризначили автоматично.
Четвертий місяць триває процес перепризначення субсидій на новий термін з травня 2019-го до квітня 2020 року. Станом на 1 серпня автоматично перепризначено субсидії уже понад 14 тисячам хмельницьких домогосподарств, які отримували субсидію в минулому опалювальному сезоні. Про те, кому призначають житлові субсидії і за яких умов, розповідає заступник начальника управління праці та соціального захисту населення міської ради Євгенія МЕЛЬНИЧУК.
— Євгеніє Степанівно, яка статистика призначень житлових субсидій у нашому місті?
— За субсидією на новий термін станом на 1 серпня цього року звернулося 5041 домогосподарство. Опрацьовано звернень та призначено виплати на неопалювальний сезон 16680 сім’ям, з них з нульовим результатом — 8141 сім’я. Відмовлено 2477 домогосподарствам.

— Назвіть, будь ласка, причини відмови.
— Є кілька основних: насамперед наявність простроченої більше одного місяця заборгованості за житлово-комунальні послуги (1472 сім’ї); особи зі складу домогосподарства мають дохід менше мінімальної заробітної плати або не сплачують єдиний соціальний внесок (945 сімей); інших причин, зокрема неповернення надміру перерахованих (виплачених) коштів субсидії в попередніх періодах (60 сімей). Тобто автоматично житлові субсидії не перепризначали особам, у яких відсутні доходи або середньомісячний сукупний дохід менше мінімальної зарплати на початок періоду, з якого призначається субсидія та/або ними або за них не сплачено ЄСВ орендарям, внутрішньо переміщеним особам та осіб, які звертаються за призначенням житлової субсидії на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного палива, а також домогосподарствам, у яких кількість фактично проживаючих зареєстрованих осіб менша, ніж кількість зареєстрованих осіб.
Наразі проведено 127537 перерахунків субсидії без звернення громадян у зв’язку зі зміною цін і тарифів на житлово-комунальні послуги за період з січня до липня 2019 року. Нараховано субсидій за цей же період на суму 129 945,3 тис. грн., у т.ч. субсидія на житлово-комунальні послуги за рахунок субвенції з державного бюджету для перерахування коштів на житлово-комунальні організації надавачам послуг 38743,6 тис. грн.; готівка — 86616,1 тис. грн.; монетизація — 4 585,6 тис. грн.

— Що буде з боржниками?
— Домогосподарства, які мають заборгованість за житлово-комунальні послуги в розмірі, що перевищує місячний розмір та складає більше 340 гривень (крім заборгованості за послугу з постачання та розподілу природного газу, що нарахована виконавцем комунальної послуги з посиланням на рішення суду щодо норм споживання природного газу побутовими споживачами у разі відсутності лічильників газу та у зв’язку з приведенням об’ємів використаного природного газу побутовими споживачами до стандартних умов, а також заборгованості, що виникла у зв’язку з тим, що управитель, об’єднання, виконавець комунальних послуг не уклали договору з АТ “Ощадбанк” (його установами для перерахування сум житлових субсидій у грошовій безготівковій формі), субсидія не призначається. Призначення субсидії буде розглянуто після погашення такої заборгованості або подання договору реструктуризації боргу.
Субсидія при наявності боргу може розглядатися комісією з питань надання населенню субсидій на відшкодування як виняток, враховуючи конкретні обставини сім’ї та на підставі акта обстеження умов проживання.

— Поясніть, що означає “як виняток”?
— На жаль, бувають сімейні обставини, коли людина потребує допомоги: тривале лікування, відсутність тимчасового заробітку, похилий вік… У таких випадках субсидія може призначатися за рішенням комісії: на понаднормову площу житла (збільшену не більше, ніж на 30%) непрацюючим працездатним особам, які проживають самі; за наявності транспортного засобу, з дати випуску якого минуло менше п’яти років; якщо в особи працездатного віку відсутній дохід або дохід менший мінімальної заробітної плати та/або немає сплати єдиного соціального внеску в мінімальному розмірі.
Таке рішення не може бути прийняте щодо осіб, які перебували за кордоном більше 60 діб (крім випадків, коли такі особи або інші члени домогосподарства надають соціальні послуги, перебувають у місцях позбавлення волі, під домашнім арештом, перебувають у складних життєвих обставинах, викликаних тривалою хворобою, що підтверджується висновком ЛКК, є алко- або наркозалежними, що підтверджується висновком ЛКК, а також, якщо працездатні особи документально підтвердили шляхом надання легалізованих в Україні документів набуття страхового стажу в інших країнах, з якими укладено договори про соціальне забезпечення); якщо у житловому приміщенні є декілька розділених особових рахунків; у разі купівлі (набуття права власності) земельної ділянки, квартири (будинку), транспортного засобу (механізму), товарів або оплати послуг на суму більше 50 тисяч гривень; за наявності заборгованості з оплати послуг, загальна сума якої перевищує 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян; наявності договору оренди житла; за фактичним місцем проживання внутрішньо переміщеним особам; без урахування окремих осіб з числа зареєстрованих.

— На основі яких доходів призначатимуть допомогу на опалювальний сезон 2019-2020 років?
— “Літня” субсидія розраховувалася на основі доходів громадян, отриманих у третьому і четвертому кварталах 2018 року, а допомога на опалювальний сезон 2019-2020 років — на основі доходів першого-другого кварталів 2019 року.

— Євгеніє Степанівно, чи буде продовжено виплату субсидій готівкою?
— З травня цього року продовжується виплата субсидій у грошовій готівковій формі для осіб, які отримували субсидію у попередньому періоді та звертаються за її призначенням сьогодні. Для осіб, які мали заборгованість за житлово-комунальні послуги станом на 1 травня цього року та субсидія призначалася після погашення заборгованості, виплата здійснюватиметься у грошовій безготівковій формі та перераховані кошти з картки спеціального режиму в АТ “Ощадбанк” списуватися для розрахунків з комунальними організаціями-надавачами послуг у міру виникнення заборгованості.

Вікторія Стандрійчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *