Про Хмельницький

Бандурою об’єднанні

У Молодіжному парку урочистості до Дня Незалежності розпочалися, як тільки сюди зайшла колона параду вишиванок. Зі сцени хмельничан та гостей міста привітав міський голова Олександр Симчишин. Він наголосив, що незалежність та свобода українцями виборювалися в різні часи. Вчергове це відбулося у 1990-х роках. “Незалежність означає право самим вирішувати, як будувати наш дім. Саме свобода думки, дій і вибору відрізняє нас від рабів. На нашій совісті те, як нині будуємо нашу державу”, — зазначив Олександр Симчишин.


Вітальне слово продовжилося нагородженням учасників Революції гідності та війни на Сході, а також волонтерів, зокрема представників БФ “Подих надії нації”, і врученням п’яти ордерів на квартири учасникам ООС і працівникам комунальної сфери. Житло придбано у новобудовах за кошти міського бюджету.
Тут же на сцені відбулась урочиста церемонія вручення паспортів 16-річним хмельничанам, які народилися в День Незалежності.
Привітали громаду міста гості — учасники Світового Конгресу молодіжних організацій, а це молодь з 20 країн на чолі з Дмитром Лєкарцевим.


“Щороку в серпні проводимо Форум української молоді діаспори, де обговорюємо різні важливі теми. Цьогоріч епіцентром форуму обрано Хмельницький. Молодь — рушійна сила, яка популяризує українське по всьому світу. Україна не завершується кордонами держави, вона там, де живуть українці”, — звернувся до учасників дійства пан Дмитро, котрий сам родом із Молдови.
Далі господарем святкової сцени став молодий музичний гурт “Шпилясті кобзарі” з Києва. У виконанні бандуристів прозвучали народні пісні в стилі світових хітів та в сучасній обробці.


“Бандура — це круто!” — девіз музичної команди, це довели й у Хмельницькому. Почали свій виступ “Шпилясті кобзарі” з “Гопачка” у стилі електрохаус. Пісню “Ти ж мене підманула” заграли на відому мелодію “Нit the road Jak” і це ще далеко не всі музичні експерименти, від яких публіка просто шаленіла, активно підтанцьовуючи. Відтак дійство на сцені й поза нею нагадувало колоритне сучасне українське весілля.
Кобзарі робили з бандурою різноманітні трюки, навіть перевертали її, як гітару. Доповнювали концерт звучанням сопілки та інших музичних інструментів. А на завершення з бандур “шпилястих” буквально іскри посипалися — на інструментах запалився святковий феєрверк.


Українські пісні у власному аранжуванні представив і відомий хмельницький гурт “Мотор’ролла”. Начепивши гітару на пасок, соліст гурту Сергій Присяжний виконував народні пісні в рок-обробці.
Українська пісня в новому звучанні, наче дорогоцінний камінь у новому огранюванні, світила в душу, відчувались її значимість, цінність і велич.

Ірина Салій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *