Сьогодення

Усього один раз, здавши кров, можна врятувати три життя

Понад 110 осіб здали кров у Всесвітній день донора у Хмельницькому. Традиційно забір здійснювали на станції переливання крові, а також у пересувній автомобільній лабораторії, яку розмістили поблизу кінотеатру ім. Т.Шевченка у центрі міста.
Кілька років поспіль до благодійної акції здачі крові 14 червня долучаються рятувальники. “Бажання стати донорами виявили 50 осіб, однак сьогодні здали кров лише 23 з них. Це пов’язано з тим, що багато рятувальників здавали кров менше трьох місяців тому. Чимало співробітників ДСНС періодично здають кров, серед них є навіть почесні донори”, — каже заступник начальника головного управління Держслужби з надзвичайних ситуацій в Хмельницькій області Андрій Козак.
Щодня в обласній станції переливання крові здійснюють забори в середньому 30-40 донорів, інколи цей показник сягає 70-80 осіб. Але найбільше зголошуються у Всесвітній день донора.
Перед тим, як здійснити забір, у донора перевіряють рівень гемоглобіну і тиск. Якщо протипоказів немає, допускають до процедури. Медики стверджують, що здавати кров натще не можна. Також напередодні та в день донації слід дотримуватися режиму харчування: не їсти жирного, гострого та молочного, тому безпосередньо перед забором крові донорів частують солодким чаєм із печивом.
Усю кров перевіряють на наявність ВІЛ-інфекції, сифілісу, гепатиту В і С.
За словами головного лікаря обласної станції переливання крові Ярослава Столяра, останнім часом первинне виявлення ВІЛ-інфекцій у донорів трапляється значно рідше, натомість почастішали випадки ідентифікування вірусу гепатиту С. Кров від інфікованих донорів не використовують.
Усі, хто здав кров, отримують медичну довідку про звільнення від роботи на цей день, а також грошову компенсацію за обід у розмірі 80 гривень. Тим часом європейська практика не передбачає грошових компенсацій, пов’язаних зі здачею крові.
“З часом такі правила потрібно запровадити й в Україні. Нині чимала кількість донорів — це родичі чи близькі хворих, які потребують переливання. Потрібно широко пропагувати ідею донорства, зокрема 450 мілілітрів крові (одноразовий збір) може умовно врятувати життя трьох хворих”, — каже Ярослав Столяр.
Науковці з Канади розробили методику, яка в майбутньому дозволить трансформувати донорську кров і зробити її придатною для переливання всім, без винятку, пацієнтам. Проте минуть роки досліджень та апробації, допоки цю методику розпочнуть застосовувати широко.
Тим часом на станції переливання крові стверджують, що їм найбільше бракує донорів усі груп з від’ємним резусом.
Протягом кількох годин після забору в лабораторії станції переливання кров розщеплюють на компоненти. “Кожен медичний заклад робить замовлення на надання еритроцитів, тромбоцитів, лейкоцитів чи плазми. Донорські матеріали найчастіше йдуть на потреби онкодиспансеру, обласної та міської лікарень, відділення гематології дитячої обласної лікарні тощо”, — зазначає Ярослав Столяр.
Інженер з першого пожежно-рятувального загону ГУ ДСНС у Хмельницькій області Юлія Яцишина здає кров уже вдруге. “Після забору почуваюся чудово. Втоми немає. Вважаю донорство благородною справою, тому закликаю долучатись до цього всіх, хто не має медичних протипоказів”, — каже жінка.

Ірина Бабієнко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *