Сьогодення

На чатах спокою — дільничні офіцери

Напередодні професійного свята міський голова Олександр Симчишин нагородив почесними грамотами дільничних. Відзнаки отримали всі офіцери служби.
За підсумками 2016 та 2018 років Хмельницький двічі визнано одним із найбезпечніших міст в Україні. Це підтверджують незалежні соціальні дослідження. Зі слів міського голови, високий рівень довіри громадян до поліції — це наслідок превенції, профілактики і безпосереднього спілкування правоохоронців із мешканцями Хмельницького. Найчастіше у своїй роботі з містянами контактують саме дільничні офіцери поліції.
“Щоб забезпечити спокій хмельничан, вони повинні мати відповідну матеріальну базу та умови праці. Для цього минулими роками за кошти громади було придбано два автомобілі підвищеної прохідності, — за-значив міський голова Олександр Симчишин. — Цьогоріч плануємо закупити ще два. Один із них призначений для Зарічанського відділення поліції, другий використовуватимуть інші підрозділи правоохоронних органів. Також міська рада долучилася до ремонту приміщення центрального відділу та створення станції поліції у мікрорайоні Озерна. Органи місцевої влади й надалі тісно співпрацюватимуть з правоохоронцями, щоб забезпечити спокій хмельничан”.
Також за кошти громади для правоохоронців закупили невеличкі відеокамери, які кріпляться на одязі. Наразі в Хмельницькому працюють до 40 дільничних офіцерів, що вдвічі менше, ніж до реформи.
“Згідно з новими нормами на одного поліцейського має припадати від 7 до 10 тисяч осіб. Тим часом у Хмельницькому офіцери подекуди обслуговують громадян вдвічі більше. Щодня в середньому дільничний реєструє від 6 до 10 звернень. Незважаючи на підвищене навантаження, вдається досягати результативності роботи, у тому числі завдяки партнерським стосункам із мешканцями міста. За статистикою кожен третій злочин відкрито стараннями дільничного”, — каже заступник начальника Хмельницького відділу поліції підполковник Ігор Кирник.
Разом із відзнаками міської влади дільничні отримали грамоти профспілки атестованих працівників поліції та облдерж-адміністрації. Серед нагороджених — дільничний Південно-Західного відділення поліції Віталій Боровщук. Офіцер отримав відзнаку за розшук непов-нолітніх.
“До відділення надійшла інформація про зникнення трьох дітей. Ми з напарником швидко опитали мешканців мікрорайону і визначили місця, куди вони могли би піти. Дітей знайшли в лісі. Потім доправили їх до місця проживання”, — розповідає Віталій Боровщук.
День дільничного офіцера поліції розпочинається з оперативної наради о 8.45, а закінчується приблизно о 19.00, якщо не виникнуть нагальні завдання (інколи працювати доводиться у вихідні, свята). Окрім основної діяльності, дільничних часто залучають до забезпечення правопорядку під час масових заходів. Нещодавно у Хмельницькому міському відділі створено підрозділ поліції діалогу. П’ятеро дільничних, які володіють високими навичками комунікування, пройшли спеціальні тренінги. Під час масових заходів вони нестимуть службу в цивільному одязі, поверх якого одягатимуть жилети зі спеціальним позначенням. Ці офіцери працюватимуть на попередження виникнення конфліктів і вестимуть роз’яснювальну роботу.
Третину посад дільничних у місті обіймають жінки. Вони стверджують, що поєднувати несення служби з домашніми обов’язками буває не просто, але цілком можливо.
“Мій чоловік також працює в поліції, тому чудово мене розуміє. На виклики виїжджаємо вдвох із напарником. Під час парних виїздів жінкам краще вдається заспокоювати та роз’яснювати. Нерідко доводиться проводити бесіди із агресивно налаштованими людьми. Спілкуючись із жінкою-офіцером, такі люди швидше вгамовують свої емоції”, — розповідає дільничний офіцер Хмельницького відділу поліції Анастасія Янчук.
Трапляється, що до дільничних офіцерів люди звертаються із проханнями, які не належать до компетенції поліції.
“До кожного потрібен індивідуальний підхід. Інколи люди прагнуть отримати якусь підтримку чи пораду. Намагаємося допомогти кожному. Коли чуєш слова вдячності, хочеться працювати і розвиватися”, — зазначає дільничний офіцер Південно-Західного відділення поліції Юрій Статкевич.

Ірина БАБІЄНКО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *