Сьогодення

КЛЮЧІ ВІД МІСТА

У міській раді 26 липня відбудуться громадські слухання щодо пропозицій у проектах нової містобудівної документації, котрі передбачають детальні плани забудови центральної частини міста і території Заріччя. У департаменті архітектури, містобудування та земельних ресурсів міської ради пояснюють, що часу, відведеного на проведення попередніх слухань, виявилося замало, щоб у деталях обговорити одразу два документи.
До наступних громадських слухань тут обіцяють ґрунтовно підійти до висвітлення проектів містобудівної документації “Детальний план території Заріччя” та “Детальний план території центральної частини міста”. Окрім опублікування інформації на офіційному сайті міської ради, у департаменті підготували власний Інтернет-ресурс.

Проекти документів опублікують на сайті департаменту
Для того, щоб кожен користувач міг швидко віднайти необхідну інформацію, в управлінні архітектури та містобудування розробили сайт департаменту: deparh.khm.gov.ua.
“На сайті створено розділи про роботу департаменту, графік прийому громадян, усі нормативні документи, анонси громадських слухань та аукціонів, а також усі фото та слайди до них. А ще тут будуть розміщені генеральний план міста, плани зонування та червоних ліній, детальний та історико-архітектурний опорний плани, всі реєстри, містобудівні умови та обмеження. Також на сайті можна буде знайти контакти департаменту, плани роботи та звіти управління архітектури та містобудування.
У перспективі з використанням програми Digitals на сайті з’явиться інформація про розміщення малих архітектурних форм, тимчасових споруд, білбордів та сіті-лайтів. Навівши курсор на потрібну позначку, висвітлюватимуться дані про власника, терміни дії та номер договору”, — розповідає виконувач обов’язки начальника управління містобудування та архітектури Максим Дружинін (на фото).
Усі охочі можуть також ознайомитися з проектами безпосередньо в управлінні за адресою: вул. Подільська, 10/1.

Зміни в центральній частині міста
“Детальний план території центральної частини міста” покликаний вирішити ряд проблемних питань, що є наразі у центральній частині міста, зокрема: хаотичну забудову, відсутність достатньої кількості внутрішньоквартальних майданчиків для відпочинку та місць для паркування автомобілів.
Нині в центрі Хмельницького розташовані нефункціонуючі промислові об’єкти. Їх територію планують віддати під житлову забудову, змінивши цільове призначення. Зокрема це місця, де розташовувалися завод ковальсько-пресового устаткування “Пригма-прес” та Хмельницький завод оцинкованого посуду.
Також у центрі є 113 старих приватних житлових будинків. З метою ефективного використання земель ці ділянки заплановано викупити. Також проект передбачає надбудову деяких житлових будинків на один-два поверхи.
“Людей, котрі мають у власності приватні житлові будинки, ніхто примусово виселяти не буде. Інвестори зможуть викупити земельні ділянки тільки за умови, якщо власники погодяться на їхню пропозицію. Що стосується перебудови багатоквартирних будинків, то очікується його врегулювання на законодавчому рівні. Житлові будинки у кілька поверхів нерідко перебувають в аварійному стані. Одна з ініціатив передбачає спільне фінансування такої перебудови за кошти державного та місцевого бюджетів, а також інвесторів. Детально процедура буде виписана у нормативно-правовому акті”, — каже директор департаменту архітектури, містобудування та земельних ресурсів міської ради Олександр Чорнієвич.
Крім того, в центрі планують збільшити кількість вулиць, вільних від автомобільного транспорту. Так, пішохідну зону вулиці Проскурівської пропонують продовжити до перехрестя з вулицею Свободи. Також пішохідними можуть стати частина вулиці Соборної від майдану Незалежності до кінотеатру “Планета”, а також частина вулиці Володимирської від Кам’янецької до Подільської. Щоправда, в департаменті наголошують, що такі зміни можливі лише тоді, коли буде здійснено реконструкцію вулично-дорожньої мережі та будівництво шляхопроводу.
Щоб розвантажити транспортний потік, автостанцію №3 планують винести за межі центру, а маршрути розподілити між вокзалами на околицях. Згодом на цьому місці може з’явитися сучасний паркінг. Також місця для зберігання автотранспорту запроектовані на вулиці Пушкіна.
“Детальний план території центральної частини міста” — це бачення розвитку міста. Щоб запровадити зміни, фахівці управлінь архітектури та містобудування, житлово-комунального господарства, транспорту та зв’язку будуть вивчати та погоджувати всі зміни, щоб вони не створювали незручностей і були комфортними для мешканців міста. Окрім того, обов’язково до уваги візьмуть громадську думку, врахувавши позицію тих містян, котрі проживають на цих територіях”, — пояснює Олександр Чорнієвич.

Де не було нічого, з’явиться житловий масив
На лівому березі Хмельницького водосховища від кінно-спортивного клубу “Тамерлан” у напрямку вулиці Західно-Окружної запроектований новий мікрорайон. Його площа складатиме 75 га. За винятком готелю, автозаправки та закладу громадського харчування, ця територія нині не забудована.
Упродовж найближчих десяти років тут може з’явитися 13 житлових комплексів для 1,5 тисячі мешканців. Будинки від 10 до 16 поверхів розташовуватимуться каскадом.
Поверхня ґрунту на цій території має ухил, тому проектанти передбачають облаштування достатньої кількості дощових колодязів, які прийматимуть воду.
Для міцності конструкцій використовуватимуть методику глибокопроникного пальового фундаменту, який може сягати до 20-25 метрів. Також на території нового мікрорайону розташовуватимуться два садочки, школа, торговельні заклади, паркінг. Уздовж прибережної смуги розіб’ють парк, де передбачені спорткомплекс, фізкультурні та дитячі майданчики, відкритий амфітеатр. А ще перед водосховищем знаходитиметься пляжна зона.
До речі, на території “Заріччя” виявили курган. Пам’ятку археології збережуть. Між “Молодіжним парком” та вулицею Нижньою Береговою з часом збудують магістральну вулицю у кілька смуг. Вона з’єднає вулицю Степана Бандери з Західно-Окружною.

Містобудівна документація відповідає будівельним нормам
У 2017 році, коли управління архітектури та містобудування департаменту уклало договір із ДП “Український науково-дослідний інститут проектування міст “ДІПРОМІСТО” ім. Ю.Білоконя” про розроблення проектів містобудівної документації “Детальний план території “Заріччя” та “Детальний план території центральної частини міста” діяли державні будівельні норми 1992 року “Містобудування. Планування і забудова міських і сільських поселень”, але минулого року Мінрегіонбуд запровадив нові — “Планування і забудова територій” (щоправда, понад півроку триває судова тяганина щодо правомірності цього запровадження).
За словами виконувача обов’язки начальника управління містобудування та архітектури Максима Дружиніна, цього року з’явиться нова редакція державних будівельних норм щодо планування і забудови територій. Тим часом старі норми залишаються в силі.
“Розроблення проектів детальних планів території “Заріччя” та центральної частини міста профінансоване з міського бюджету. У цій містобудівній документації відкориговано нанесення червоних ліній, які позначають місця, де закінчується забудова і починаються проїжджа частина, тротуар та місця комунікацій. Вважаю, що ці документи варто затверджувати, не зволікаючи, щоб унеможливити в майбутньому хаотичні і неправомірні забудови. Загалом ставимо собі за мету разом із хмельничанами побудувати нове європейське місто”, — каже Максим Дружинін.

Генплан також потребує змін
Детальні плани території центральної частини міста та Заріччя ґрунтуються на принципах, закладених у генеральному плані Хмельницького.
Востаннє головний документ міста був затверджений у 2008 році і через вісім років постало питання про його коригування.
“Нині Хмельницький активно розвивається. Упродовж останніх років розбудувалися вулиці Трудова та мікрорайон Озерна, тому виникла потреба створення нових транспортних шляхів і об’єктів соціальної сфери, — розповідає директор департаменту архітектури, містобудування та земельних ресурсів міської ради Олександр Чорнієвич. — Є необхідність продовження Старокостянтинівського шосе через залізницю до вулиці Красовського та створення інших транспортних розв’язок на виїзді з міста.
Також було звернення обслуговуючих кооперативів про те, щоб включити їхню територію у перспективну зону розширення міста Хмельницького. Це понад 1300 га. Насамперед, ці території включили у містобудівну документацію. Відкорегований генеральний план пройшов необхідну державну експертизу, тому незабаром питання про його затвердження буде винесене на сесію міської ради. Далі розпочнемо роботу над проектом землеустрою з розширення меж міста. Після погодження з прилеглими населеними пунктами, розгляду питання на сесіях міської та обласної рад зміну меж Хмельницького затвердить Верховна Рада”.

Ірина Бабієнко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *