Місто і влада

Нове життя казкових споруд

У парку ім. Т.Шевченка тривають роботи з реконструкції композицій народного художника України, відомого скульптора Миколи Мазура

Цьогоріч відремонтують лише частину композицій. Новими барвами заграють три фігури “Риба-кит”, “Бабка” та “Змій”. Саме ці споруди розташовані найближче до місця, де незабаром встановлять новий сучасний ігровий майданчик.
У відділі благоустрою міста управління житлово-комунального господарства міської ради розповідають, що кошторисна вартість нового дитячого ігрового комплексу складає 3,4 мільйона гривень. За ці кошти планують закупити та встановити 16 нових споруд, на яких малеча зможе не тільки бавитися, а й розвивати фізичні навички й тренувати вестибулярний апарат. Частину майданчика застелять травмобезпечним гумовим покриттям. Окрім того, поряд встановлять кілька нових лавочок та вкладуть бруківку.
“У межі забудови нового дитячого майданчика потрапляють три казкові скульптури Миколи Мазура. Щоб створити гармонійний комплекс, вирішили їх реконструювати. Для цього з міського бюджету додатково виділено ще 200 тисяч гривень”, — каже начальник відділу благоустрою міста управління ЖКГ міської ради Тетяна Циб.
Роботи зі створення нового майданчика відбуватимуться за тендером і розпочнуться з середини літа. Тим часом реконструкція металевих споруд уже розпочата. Виконавці — учні випускних курсів Вищого професійного училища №11, які в недалекому минулому самі бавилися на ігрових майданчиках, а сьогодні готові зробити свій внесок у благоустрій міста.
За словами керівника ВПУ №11 Василя Селізара, ініціатива відновлення казкових споруд у парку ім. Т.Шевченка належить міському голові Олександру Симчишину, а навчальний заклад вирішив долучитися до відновлення казкових фігур Миколи Мазура, які є окрасою Хмельницького.
Учні виконуватимуть роботи у рамках переддипломної практики. Наприкінці майстерність кожного з 27 молодих фахівців оцінять викладачі.
“Коли ми вийшли з хлопцями та майстром виробничого навчання на об’єкт, то зрозуміли, що тут великий і досить непростий обсяг роботи. Складність полягає в тому, що на конструкціях нанесено більше 20 шарів м’якої фарби, знімати яку потрібно за допомогою спеціального апарату. Разом із учнями ми відшукали в Інтернеті, як виготовити пристрій, що допоможе полегшити роботу. Частину деталей купували, щось виточували самотужки, інше — переробляли з металобрухту. У результаті нам вдалося створити три апарати, які дозволяють зняти старе покриття з металу, очистити іржу і якісно відшліфувати його. Після того зможемо ґрунтувати й наносити автомобільну фарбу. Така методика виконання дозволить зберегти привабливість споруд на більш тривалий період”, — впевнений Василь Селізар.
Чудернацькі споруди реставруватимуть по черзі. Передусім “Рибу-кит”. Понад місяць тому фігуру обнесли парканом і вже зчистили з неї до 80% старої фарби, проте працювати щодня заважають дощі. За технікою безпеки у вологу погоду використовувати електричне обладнання під відкритим небом небезпечно. Тому працюють тоді, коли негода вщухає. Щоб надолужити, у погожі дні учні виходять у дві зміни. Частини корпусу, знищені корозією, вирізають і зашивають новим металом. За безпекою та якістю виконання робіт слідкують майстри виробничого навчання. Впоратися із завданням планують до кінця липня.
Олена Лукашенко прийшла до парку із шестирічним Марком. Жінка каже, що син дуже любить бавитися на споруді “Риба-кит” і вже не може дочекатися, коли її відкриють.
“Вважаю, що споруди Миколи Мазура потрібно обов’язково оновити, бо вони не тільки нагадують нам про дитинство, але й є гордістю міста. Чула про новий дитячий майданчик у парку. Думаю, що це гарна ідея, адже діти залюбки бавитимуться і на скульптурах Миколи Мазура, і на сучасних каруселях”, — каже жінка.
Тим часом навколо композиції “Космодром”, що в парку ім. М.Чекмана, завжди метушаться чимало дітей. Хіба ж можна не помріяти про досягнення нових висот, сидячи за кермом 25-метрового космічного апарата? Цю споруду Миколи Мазура за кошти міського бюджету відреставрували торік. Сьогодні вона манить до парку маленьких відчайдухів і мрійників.
“Моєю улюбленою фігурою в парку була машина “Лев” із композиції “Автодром”. На ній можна було тиснути на педалі та крутити кермом. А ще у голови лева ворушилися вуса, — з усмішкою згадує своє дитинство Тетяна Циб і додає, — міська влада має на меті почергово відновити всі казкові споруди Миколи Мазура. Як швидко це відбуватиметься — залежатиме від наявності коштів та охочих узятися за реставрацію дивовижних фігур”.
“Споруди Миколи Мазура відремонтуємо почергово, розглядаємо можливість їх підсвічування”, — каже міський голова Олександр Симчишин.

Ірина Бабієнко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *