На варті

На захист кордонів вирушають молоді офіцери

У Національній академії Державної прикордонної служби України відбувся 27-й випуск. Цього року бакалавра та звання лейтенанта отримав 251 випускник, з них 63 дівчини. Молоді офіцери закінчили факультети: інженерно-технічний, охорони та захисту державного кордону, правоохоронної діяльності, а також іноземних мов та гуманітарних дисциплін. Окрім бакалаврів, ще 69 випускників отримали рівень магістрів. Вони навчалися на факультеті підготовки керівних кадрів. За словами ректора академії генерал-майора Олега Шинкарука, сьогоднішні випускники — нове обличчя Державної прикордонної служби України.
“Цей випуск принципово новий, адже впродовж чотирьох років курсанти навчалися за новими освітніми програмами, які включали тренінги, тактичні навчання, бойову стрільбу і навіть виїзди на кордон із контролюванням окремих ділянок. Лейтенантам, які отримали рівень бакалавра, потрібно ще декілька років служити в органах Держприкордонслужби, щоб потім вступити на факультет керівних кадрів і здобути рівень магістра”, — каже Олег Шинкарук.
Розподілятимуть молодих офіцерів на всі ділянки державного кордону, окрім районів, де відбуваються військові дії. Тим часом у зону ООС за власним бажанням поїдуть лише досвідчені випускники з числа майорів та підполковників, котрі мають оперативно-тактичний рівень підготовки.
Схиливши знамена, хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять про загиблих воїнів-захисників.
“Події, котрі відбуваються на сході України, впливають на діяльність Держприкордонслужби і спонукають нас до реформування. Впродовж останніх років для академії збільшене державне замовлення на підготовку офіцерських кадрів усіх рівнів. Для потреб прикордонної служби навчальний заклад започаткував підготовку офіцерів за новими професійними напрямками.

Водночас збільшуються науковий потенціал академії та її матеріально-технічна база”, — наголосив директор департаменту особового складу адміністрації Державної прикордонної служби України генерал-майор Микола Маланчій.
Під час урочистостей випускники отримали дипломи. Священики благословили їх та окропили святою водою, щоб служба була легкою.
“Ми свідомо обрали професію офіцерів Держприкордонслужби і за роки навчання утвердилися у цьому життєвому виборі. Незабаром захищатимемо кордони держави. Ми впевнені в своїх силах, бо академія дала нам необхідні знання. Обіцяємо гідно захищати незалежність та недоторканність України”, — зазначив випускник, учасник бойових дій, лейтенант Олексій Геращук.
Випускники попрощалися із Бойовим прапором академії та востаннє пройшли стройовим маршем по плацу НАДПСУ. Насамкінець молоді офіцери затанцювали вальс зі своїми рідними. Один із них з величезним букетом рожевих троянд освідчився коханій та запропонував їй руку і серце.
Людмила Летошко — матір випускниці факультету правоохоронної діяльності. Жінка розповідає, що вибір доньки навчатися у НАДПСУ її не збентежив.
“У нашій родині всі військові. Минулого року академію закінчив син, цього року — донька, а в наступному — ще й невістка. Ось така в нас династія”, — усміхається жінка.
Упродовж святкування зі сцени, на якій виголошували промови, неодноразово лунала думка про те, що від компетентності та принциповості сьогоднішніх випускників залежатиме те, в якій країні житимемо завтра.
“Ваш вибір стати прикордонниками — відповідальний і почесний. Бажаю, щоб ви завжди пишалися ним і ніколи його не зрадили. У довгу путь, панове офіцери”, — зазначив міський голова.

Ірина Бабієнко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *