Місто і влада

Всупереч скептикам дерева квітнуть

Хоч дерева не розмовляють, справжні фахівці розуміють їх: що болить, де і чим можна допомогти. У парках та скверах міста ростуть понад 5200 різних дерев та понад 3,5 тисячі — на його вулицях. Обслуговує ці зелені насадження комунальне підприємство по зеленому будівництву та благоустрою міста. Щороку пізно восени або взимку, коли у рослин сповільнюється сокохід, зеленбудівці беруться за санітарну та функціональну обрізку дерев. Роблять це в першу чергу для безпеки людей та майна. А також, аби стимулювати рослини розвиватися. Торік омолодили 215 дерев на 16 прибудинкових територіях та 646 дерев — на 12 вулицях міста. На це було витрачено з міського бюджету 1767 тисяч гривень. І хоч хмельничани інколи обурюються “скаліченими” деревами, така обрізка цілком виправдана. Так підприємство не тільки перестраховується від нещасних випадків у разі падіння гілок або стовбурів, а й дарує рослинам нове життя.
Як розповів майстер з озеленення комунального підприємства Леонід Муляр, цьогоріч на омолодження зелених насаджень витрачено 1 мільйон 302 тисячі гривень. За ці кошти вдалося провести обрізку 67 дерев на восьми прибудинкових територіях та 524 — на вулицях міста. “У парках дерева служать довше, ніж на вулицях, — зауважує Леонід Йосипович. — Там — природне середовище, менша загазованість, немає асфальту, який улітку нагрівається до +70-80 градусів. Дерева, як і люди, хворіють, старіють і помирають. Тож, аби подовжити їхній біологічний вік, ми й займаємося омолодженням”.
…Мине рік-два й обрізані дерева ви вже не впізнаєте: неначе стрепенувшись від віку, вони відчайдушно тягтимуть до сонця молоді пагони, вкриті соковитим листям, і радуватимуть хмельничан, як-от нині на вулицях Інститутській, Проскурівській, майдані Незалежності…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *