Без категорії

Вишиванка — візерунчаста історія нації

Хоч через негоду в місті відмінили традиційний видовищний флешмоб, День вишиванки, який відзначають у третій четвер травня, пройшов дуже цікаво.
Першими його відзначили у міському перинатальному центрі. В рамках щорічної акції “Новонароджені у вишиванках” крихітні сорочки з українською вишивкою отримали десятеро немовлят, які народилися цього дня у Хмельницькому. Організаторами акції стала міські рада та молодіжна громадська рада зі студентського напрямку. Разом з молоддю міста породіль привітав заступник міського голови Андрій Бондаренко.
Крокуючи містом, свято зупинилось у кінотеатрі ім. Т.Шевченка, де відбулося театралізоване дійство “Вишиванка — одяг вільних”. Учасники вистави згадали репресованих митців Бориса Антоненка-Давидовича, Василя Вишиваного, які завжди носили вишиванку, та інших видатних українців, для яких вишиванка була святинею. Головною частиною програми став перегляд фільму “Спадок нації”, який створила громадська організація “Всесвітній день вишиванки”. Присутні дізналися з документальної стрічки про вишиванку все — від історії до розмаїття її видів на теренах України. Так, гуцульська вишиванка має більше сонячних кольорів, а прадавні сорочки наші предки вишивали навіть нитками з чорної вівці (така сорочка й нині модна). А ще про те, що річкою Дністер з-за кордону українкам для оздоблення вишиванок привозили нитки з позолотою, що спеціальні символи на вишиванках мав кожен рід та багато іншого.
У фільмі транслювалися свідчення й про те, як за українську сорочку карали російські окупанти. Та наша вишиванка живуча, це довели студенти, які у фільмі закликали молодь одягати родинну вишиванку не лише у свято. А про “модні вишиванки третього тисячоліття” розповіла у фільмі українська дизайнерка Оксана Караванська.
Ірина САЛІЙ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *