Соціум

Пам’ять, що не згасне

Народний депутат України Сергій Лабазюк та депутати політичної партії “Поруч”
привітали ветеранів з Днем Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні

День пам’яті та примирення

Традиційно 8 травня в Україні відзначають День пам’яті та примирення. Цього дня вшановують пам’ять тих, хто наближав перемогу над нацизмом. Меморіальні заходи відбулись і на території Хмельницького району, участь у яких взяли помічники народного депутата України Сергія Лабазюка.
У селі Малиничі пам’ять про загиблих земляків вшанували у місцевому будинку культури. Серед присутніх — переважно школярі, адже вони останнє покоління, хто може почути про події 1940-х років від очевидців. Прийшли вшанувати героїв і їхні нащадки. Так, жителька села Малиничі Надія Слободян зазначає, про війну знає з розповідей дідуся.
Після цього присутні колоною попрямували до Меморіалу Слави, поклали квіти та вшанували загиблих хвилиною мовчання.
Сільський голова Микола Маренок нагадав односельцям трохи історії: населений пункт звільнили від фашистів 14 березня 1944 року. Під час битви за Малиничі загинули 38 солдатів 68-ї армії, які спочивають у братській могилі. Ще 116 жителів села загинули за роки війни на різних фронтах.
Нині на території Хмельницького району залишилося лише 35 ветеранів Другої світової. Частина з них уже не обходиться без сторонньої допомоги. Напередодні 9 травня помічники народного депутата Сергія Лабазюка завітали до них та вручили продуктові набори. Відзначили також ветеранів міста Хмельницького, а також вручили пайки учасникам бойових дій та хору ветеранів у Волочиському районі.
“З 2012 року Сергій Лабазюк та його благодійний фонд “Ми поруч” підтримує ветеранів, яких, на жаль, залишилося дуже мало. Ми постійно тримаємо зв’язок із їхніми сім’ями. Адже розуміємо, скільки життєвих труднощів довелося пережити ветеранам та їхнім родичам. Наше завдання — пам’ятати про їхній подвиг і надавати допомогу — як моральну, так і матеріальну”, — зазначила помічник нардепа Валентина Ряба.

Свято радості і смутку

Другій світовій війні передували шість довгих років кривавих подій, окупаційного режиму та важкої праці в тилу. Внесок у спільну перемогу зробили й подоляни: 250 тисяч мешканців краю брали участь у бойових діях, 115 тисяч не повернулися до рідних домівок. Тому 9 травня ветерани та діти війни зустрічають зі сльозами радості й смутку водночас.
Дві сотні членів Хмельницької міської ветеранської організації вітали у залі Хмельницького політехнічного коледжу. Вже вкотре захід організовують народний депутат Сергій Лабазюк та депутати політичної партії “Поруч”.
Серед присутніх — ветерани, діти війни та нащадки героїв. Усі в унісон із запрошеними артистами співали воєнних пісень. У кожного з них своя історія з фронту або тилу: хтось під час бойових дій втратив здоров’я, хтось не дочекався з війни батька, а в когось Друга світова забрала дитинство. Із трепетом у голосі ветеран Микола Рязанцев згадує: “Щороку в День Перемоги мимоволі зринають події тих часів. Найяскравіший спогад з минулого — травень 1945 року, коли ми взяли Рейхстаг у Берліні. На першому поверсі величної споруди я побачив солдата, який сидів з гармошкою і грав переможні пісні”.
А Михайла Пахуту війна застала підлітком. На фронт потрапив у 1944 році. Бойове хрещення отримав під час битви на станції Гречани. Відтак разом із побратимами проганяли фашистів аж до річки Ельби.
“Коли дізналися про Перемогу, всі дуже зраділи, у всіх був піднесений настрій. Ми готувалися до цього дня, ми знали він ось-ось настане”, — пригадує Михайло Павлович.
Після війни не одне покоління виховувалося на прикладах героїчних вчинків учасників Другої світової. Сергій Лабазюк зауважує, трагічна сторінка історії має стати уроком для сучасного покоління. Тим паче сьогодні, коли в країні триває війна.
“Вважаю, що сьогодні не потрібно переписувати історію. Ми повинні пам’ятати уроки минулого, адже це дасть змогу нам любити свою державу і в майбутньому запобігти новим війнам”, — зазначив Сергій Лабазюк.
Під час Другої світової Україна зазнала чималих матеріальних втрат. Тікаючи з нашої держави, вороги залишили по собі одні руїни. Тож іще один подвиг зробили ті, хто після 1945 року фактично з нуля відновлював знищену інфраструктуру та народне господарство.
“Ми завжди пам’ятатимемо тих, хто відбудовував Україну. Ви це зробили власними руками — відроджували школи, садочки, підприємства, будували дороги, зводили мости. І за це ми вам щиро вдячні”, — звернувся до присутніх депутат Хмельницької міської ради від політичної партії “Поруч” Ігор Добжанський.
74-у річницю Перемоги над нацизмом відзначили й у Волочиську. Урочистості відбулися біля Меморіалу Слави, де вшанували загиблих воїнів хвилиною мовчання та покладанням квітів.
Також у Волочиську відбувся шахово-шашковий турнір, присвячений знаменній даті. Участь у ньому взяли і діти, і дорослі. Захід організували за підтримки Сергія Лабазюка. Переможці отримали подяки та подарунки.
Уроки історії не мають бути забутими, особливо нині, коли на Сході триває війна. Тому і ветерани, і сучасники у цей день бажають одне одному, аби завершилися бойові дії нашою перемогою та настав мир.
Ольга ЗІНЬКО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *