Культура

Major Show” — місто не спало!

Протягом трьох днів Хмельницький перетворився на маленьку Грецію зі своїм амфітеатром. Велетенська сцена просто неба на кілька сотень глядацьких місць розгорнулася біля кінотеатру ім. Т.Шевченка. З 9 до 11 травня тут тривало грандіозне шоу міжнародного рівня — фестиваль духових оркестрів та мажореток “Art Major Show”. Подібного дійства місто ще не бачило: нічні шоу-програми, паради та виступи мажореток зі всієї України та з-за кордону, духова музика на сучасний лад, феєрверки…

День перший. Запалювали мажоретки

Стартувало “Art Major Show” 9 травня на Проскурівській виступом наших знаменитих мажореток “Альфа”. Це — єдиний колектив в Україні, який з 2010 року входить у Міжнародну асоціацію мажореток Європи. Його засновниками з 2008 року є Наталя та Олександр Мильнікови. З тих пір хмельницькі мажоретки гідно представляють Україну на міжнародних фестивалях і конкурсах. Саме завдяки їм у місті відбулося грандіозне “Art Major Show”.
Під час фестивалю публіку вражали синхронні рухи наших струнких красунь. Поки батон летів у гору, дівчата встигали відтворити трюк чи танцювальний елемент, ідеально повторюючи ритм музичної композиції. До речі, в репертуарі “Альфи” — постановки на класичну, народну та сучасну музику.

Серед фаворитів хмельницьких мажореток — дует учасниць міжнародних чемпіонатів з мажорет-спорту Ірини Москаленко та Марини Понась. Кожен виступ “Альфи” щоразу дивував і стильним одягом. Тут уже налагоджена ціла модна мажор-індустрія, хоча гарний костюм для виступів — задоволення не з дешевих. Задавши ритму, “Альфа” на сцену Проскурівської запросила почесних гостей з Угорщини — колектив “Іріс”. Мажоретки з помпонами вражали повітряним сальто та іншими складними трюками. Номери “Ірісу” схожі на художню гімнастику. Шквал оплесків викликав виступ угорської мажоретки Гретти Кіш. Дівчинка, жонглюючи помпонами, підстрибувала, наче золота рибка з води.
Побачила публіка й виступи одеського оркестру барабанниць “Студія 117” під керівництвом Ігоря Ткачука. Згусток шаленої енергетики і харизми підкорив публіку. Одеситки синхронно виступили з українськими прапорами та показали мажор-танці з барабанами.
Проскурівською мажоретки урочисто пройшлися й у супроводі оркестрів-учасників фестивалю.

День другий. Оркестровий бум

Фестивальне дефіле оркестрів 10 травня було схожим на англійські показові паради. Хмельницьким крокувала військова еліта в супроводі мажореток. Головував — Національний президентський оркестр. Заснований у липні 1991-го як державний духовий оркестр, вже у червні 2003-ого отримав статус національного. До речі, головний диригент оркестру — наш земляк, народний артист України Анатолій Молотай, який народився в Ружичній. У Хмельницькому військовому оркестрі у 15 років розпочав музичну кар’єру. Згодом навчався у московській консерваторії. Почесний музикант — автор майже 120 аранжувань для симфонічного та духового оркестрів.


“Дуже приємно відвідати Хмельницький, де був сином полку тутешньої протитанкової дивізії і важив 38 кілограмів при зрості 1,38 метра. Тут закінчив музичну школу, а нині паралельно оркестру уже 32 роки працюю в Національній музичній академії. Підтверджую, що започаткований у Хмельницькому фестиваль — неоціненний вклад в історію національної культури! Особлива подяка за ініціативу міському голові Олександру Симчишину”, — поділився Анатолій Молотай.
Першому духовому оркестру країни відвели особливу сторінку фестивалю. В обласній філармонії 11 травня відбувся концерт Національного президентського оркестру. Це була альтернатива естрадно-духовим композиціям, з якими виступали оркестри-учасники “Art Major Show”.
З духовими мелодіями містом пройшов Чернігівський оркестр військово-музичного центру Сухопутних військ Збройних Сил України. Колектив — наймолодший з військово-музичних осередків країни. Хмельничани оплесками та оваціями зустрічали музикантів. Як і естрадний оркестр головного управління Національної поліції у Хмельницькій області. Цей колектив під керівництвом талановитого диригента Володимира Сидорчука знаний не лише в Україні. З концертами музиканти гастролювали Європою і мають чимало високих нагород міжнародного рівня. Поряд з дорослими колективами гідно представили духову музику гості зі столиці — естрадно-духова студія “Сувенір” під керівництвом Олександра Білошапки. “Сувенір” — це 50 талановитих дітей 9-16 років.
Неперевершеним був і наш муніципальний естрадно-духовий оркестр. Колектив, заснований у 1993 році, — лауреат та дипломант багатьох міжнародних та всеукраїнських конкурсів. Нині головним диригентом оркестру є Тарас Безнюк. Хмельницький оркестр є зас-новником фестивалів “Проскурівське дефіле” та “Джаз-фест Поділля”. На “Art Major Show” оркестр виконав кращі свої композиції.
Ще один учасник фестивалю — духовий оркестр Хмельницької дитячої школи мистецтв “Big Band” виконав чудові естрадні композиції, навіть Майкла Джексона, та світову й вітчизняну класику.

День третій. Головне шоу гриміло!

Масштабне видовище фестивалю відбулося на головній сцені. Не по-дитячому запалив хмельничан київський “Сувенір”. Жвавий керівник естрадно-духової студії Олександр Білошапка навіть заспівав та станцював зі своїми вихованцями. Хотілося рухатися під їхні ритми.
“Подібного дійства не вдалося започаткувати навіть у Києві. Відібрати першість у столиці в мажоретському мистецтві Хмельницькому допоміг колектив мажореток “Альфа”. Їхнім мистецтвом захоплююся разом зі всією Україною!” — зазначив Олександр Білошапка.
Можливості сучасних оркестрів найкраще показала фестивальна битва. Духові колективи змагались у виконанні естради, джазу, класики та народних композицій. Особливо вразило, як військові колективи, скинувши маски серйозності, “врубали” джаз…
Вдало доповнили співом муніципальний естрадно-духовий оркестр його солісти Марина Українець, Дарʼя Сохрякова, Дарина Коневега та інші. Виступи в амфітеатрі доповнювали хореографічними постановками народний ансамбль пісні і танцю “Козаки Поділля” та інші колективи міста.

Хмельницький — круте музикальне місто, а “Місто не спить”! Це — голов-ний слоган “Art Major Show”. Саме нічні програми стали родзинкою фестивалю.
Коли сутінки огортали Проскурівську, на сцені амфітеатру запалювалися яскраві вогні і… Колективно оркестри-учасники переносили публіку у вир подій світового кіно. Романтичну історію Джеймса Бонда з музичним супроводом побачили гості шоу. А ще — неперевершену кокетку Мерлін Монро, яку зіграла Марина Українець. Так з музикою виринали на сцені під зорями сюжети світових шедеврів. Головні ритми до фільмів зіграв президентський оркестр. Участь у шоу взяли й мажоретки та барабанщиці. Немає ночі без вогню — публіку розважило фаєр-шоу.

Трохи про закулісся фестивалю

Організаторами дійства стали міська рада та міське управління культури та туризму. Захід всеукраїнського масштабу підтримав і Український культурний фонд — державна організація підтримки й розвитку національної культури. На фестиваль витрачено майже мільйон гривень. Цю суму розділили міська рада та Український культурний фонд. Кошти витрачено на облаштування амфітеатру, проживання та харчування учасників фестивалю. Крім того, у фестивальні дні курсували додаткові нічні тролейбуси.
Головну мету “Art Major Show” — привернути молоде покоління до духової музики та подарувати місту неперешершене свято високого мистецтва досягнуто. Хмельницький, ти — найкращий!
Ірина САЛІЙ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *