Юридичний кабінет

Винагорода за працю захищається законом

Право на своєчасне одержання винагороди за працю захищається законом (ст. 43 Конституції України). Працівник має право на оплату своєї праці на підставі укладеного трудового договору (ст. 21 Закону України “Про оплату праці”).

Валерій ТЕРЛИЧ, адвокат

Як звернутися до суду, якщо владнати питання в позасудовому порядку не вдалося?
Для стягнення заборгованості із заробітної плати працівник може звернутися до суду в порядку наказного провадження (вимога працівника про стягнення нарахованої, але не виплаченої заробітної плати є безспірною) та позовного провадження (існує спір щодо розміру заборгованості з виплати заробітної плати та/або права на її отримання). Термін звернення до суду з позовом про стягнення заробітної плати — необмежений.

Як довго чекати рішення?
Суд розглядає заяву про видачу судового наказу протягом п’яти днів з дня її надходження. Якщо боржником у заяві про видачу судового наказу вказана фізична особа, яка не має статусу підприємця, то суд розглядає заяву протягом п’яти днів з дня отримання судом у порядку, передбаченому ч. 5, 6 ст. 165 Цивільного процесуального кодексу України, інформації про зареєстроване у встановленому законом порядку місце проживання (перебування) фізичної особи-боржника, та у разі її задоволення видає судовий наказ.
У разі ненадходження до суду заяви від боржника про скасування судового наказу протягом п’яти днів після закінчення строку на її подання (15 днів з дня вручення копії судового наказу) судовий наказ набирає чинності.

Яка відповідальність підприємства-боржника?
Ст. 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення визначено адміністративну відповідальність за порушення встановлених термінів виплати заробітної плати, виплату її не в повному обсязі, що тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності та громадян-суб’єктів підприємницької діяльності — від 30 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (510-1700 грн.).
Повторне протягом року вчинення порушення, передбачене ч. 1 цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, або ті ж діяння, вчинені щодо неповнолітнього, вагітної, одинокого батька, матері або особи, яка їх замінює і виховує дитину віком до 14 років або дитину-інваліда, — від 100 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700-5100 грн.).

Яка відповідальність безпосередньо керівника?
Згідно зі ст. 175 Кримінального кодексу за безпідставну невиплату заробітної плати громадянам більше, ніж за один місяць, вчинену умисно керівником підприємства, установи або організації незалежно від форми власності, передбачається покарання у вигляді штрафу від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправних робіт до двох років, або позбавлення волі до двох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю до трьох років.
Якщо невиплата вчинена внаслідок нецільового використання коштів, призначених для виплати заробітної плати, передбачається покарання у вигляді штрафу від 1000 до 1500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі до п’яти років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю до трьох років.
Особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо до притягнення до кримінальної відповідальності вона здійснила виплату заробітної плати, стипендії, пенсії чи іншої встановленої законом виплати громадянам.

Знайте!
Контроль за додержанням законодавства з оплати праці на підприємствах здійснюють такі організації: Міністерство соціальної політики, структурні підрозділи Державної фіскальної служби України, Державна служба України з питань праці, професійні спілки, інші органи та організації, які представляють інтереси найманих працівників.
Якщо ваші права порушуються чи у вас є питання, звертайтеся до правопросвітницького проекту Міністерства юстиції України “Я МАЮ ПРАВО!” за телефоном 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно в межах України).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *