Соціум

ВО “Свобода”: “Потужна фракція в парламенті — наступний крок націоналістів”

Попри те, що кандидат від об’єднаних сил націоналістів отримав 1,62% голосів у першому турі виборів Президента України, усіх чи не найбільше цікавила позиція саме Всеукраїнського об’єднання “Свобода” щодо другого туру. Свободівці ж, прирівнявши понад 300 тисяч виборців Руслана Кошулинського до цілого війська УПА, після оголошення офіційних результатів недвозначно заявили, що жоден із потенційних гарантів не зможе подолати виклики, які стоять нині перед Україною.

З офіційної заяви ВО
“Свобода” щодо виборів Президента України
Ми голосів не купували, тому не збираємося ними торгувати в другому турі. Ні за посади, ні за лояльність майбутньої влади, якою б вона не була. Ми посіяли зерно правди, яке обов’язково дасть багатий урожай. Ваша підтримка Кошулинського є тільки першим кроком до нашого спільного успіху – потужної фракції націоналістів у парламенті. Після виборів, незалежно від їхнього результату, виклики, які стоять перед українцями, нікуди не зникнуть: потрібно буде долати реванш екс-регіоналів, боротися проти олігархічної системи та протистояти у війні, яку веде Москва проти України.
Спеціально для читачів газети “Проскурів” ми зібрали коментарі представників цієї політичної сили про перший та другий тур виборів Президента України.

Олег Осуховський, народний депутат України від ВО “Свобода”:
— Суспільство має до Президента багато запитань, на які не отримало відповідей, зокрема, чому за п’ять років не відбулося реальних реформ, чому не подолано корупцію та олігархат, чому нема стратегії припинення війни?.. Натомість українців роблять глядачами шоу, в яке перетворився другий тур виборів. Але нині важливо, що буде з країною після виборів — за місяць, два, три.
Втім не все в державі залежить від президента. Важливо, аби українці зробили правильний вибір на майбутніх парламентських виборах. У Верховній Раді мають бути державницькі політичні сили, має бути велика фракція націоналістів — лише тоді можливий поступ, припинення війни та зміцнення економіки.
Не треба забувати, що Україна — парламентсько-президентська республіка. Тому попереду — серйозна боротьба.

Олег Лопатовський, голова Хмельницької обласної організації ВО “Свобода”:
— Масштабних і системних порушень під час голосування в першому турі і підрахунку голосів не було. Помічали поодинокі випадки: хтось бюлетень виносив, хтось фотографував. Але це цілком закономірно, адже по всій Україні прокотилася хвиля Віче гідності “За чесні вибори!”. Тисячі українців заявили про неприпустимість фальсифікацій. Методи впливу на виборця стали більш вишуканими. Олігархи задовго до початку політичної агітації запустили тезу про “непрохідність” Руслана Кошулинського, якою заполонили Інтернет. Так маніпулювали свідомістю людей. Щодо планів “Свободи” на майбутнє: маємо зайти у Верховну Раду потужною фракцією націоналістів, щоб здолати олігархат і Московію.

Олег Куцин, командир “Легіону Свободи”:
— Успіх Зеленського уна-очнює проблеми нашого суспільства. Здається, що в країні, де досі точиться війна, суспільство має бути більш проукраїнським, більш радикальним… Та, на жаль, нічого не змінюється. Зеленський — не феномен. Його готували роками. Ця проросійська заготовка вже понад десять років тиснула українцям на мізки, а нині просто спрацювала.
Безумовно, якщо переможе Зеленський, то армію чекає занепад. Я навіть передбачаю ймовірність, громадянського конфлікту. Як тільки почнеться тиск на українських добровольців та націоналістів, вибухне спротив, який не обмежиться мирними демонстраціями.
Хто голосував за Кошулинського? Найзатятіші. Це ті, які розуміють ситуацію і готові боротися до кінця. Виборці “Свободи” — ядерний потенціал, на який Українська держава завжди може покладатися у найважчі часи.
Наразі очевидно: мусимо не розслаблятися та готуватися до затятого протистояння. Миру найближчим часом не буде. Навіть, якщо Зеленський впаде на коліна і домовиться про щось із Путіним, націоналісти все одно залишаться на передовій і будуть воювати як з внутрішніми, так і з зовнішніми ворогами.

Андрій Холявка, аналітик:
— 25 років державою керують за допомогою двох елементарних прийомів. З одного боку йде залякування — малюють картинку страшної перспективи, а з другого — картинку привабливих повітряних замків.
Чи міг результат націоналістів бути вищим? Без сумніву… Якби ми мали бодай частково ті можливості, що були в кандидатів, які отримали найвищий результат. Це передусім доступ до провідних ЗМІ.
Фактично націоналісти були відрізані від популярних телеканалів, які дивиться значна частина цільової аудиторії. Водночас націоналісти оперували доволі скромними фінансовими ресурсами, а тому передвиборча кампанія здебільшого будувалася на проведенні особистих зустрічей з виборцями.
Не зважаючи на це, на цих виборах президента націоналісти здобули кращий результат, ніж на минулих, тому є всі підстави сподіватися на потрапляння в парламент восени цього року. Переформатування політичного поля неминуче. Очевидно, що деякі політичні проекти доживають свої останні дні.
За матеріалами офіційного сайту ВО “Свобода”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *