Юридичний кабінет

Першочергові дії, які слід виконати після ДТП

Застрахувати себе від аварії не можливо. У ДТП потрапляють навіть дуже грамотні водії. Інше питання, як після цього не перетворитися з  постраждалого на винуватого, а то й взагалі не залишитись ошуканим. У такій ситуації складно не розгубитися.

Олена ТАРАДАЙ, адвокат

Для початку розглянемо першочергові дії, які необхідно здійснити одразу після ДТП.
Відповідно до п. 1 ч. 4 ст. 14 Закону України “Про дорожній рух” учасники дорожнього руху зобов’язані знати і неухильно дотримуватися Правил дорожнього руху (далі — ПДР). У пункті 2.10 ПДР чітко визначено, що повинен робити водій, якщо він причетний до ДТП.
1. Негайно зупинитися і залишатися на місці пригоди. Ні в якому разі не тікати з місця пригоди, адже це дуже ускладнить розв’язання ситуації!
2. Увімкнути світловий аварійний сигнал і встановити знак аварійної зупинки.
3. Якщо завдано тілесні ушкодження пішоходу, водію або пасажирам іншого транспортного засобу, слід надати першу медичну допомогу потерпілим, викликати швидку. Якщо це неможливо зробити, звернутися за допомогою до свідків або осіб, які зупинились.
У ПДР також зазначається, що якщо вищенаведеними способами врятувати життя та здоров’я потерпілих не можливо, то водію слід відвезти потерпілого до найближчого лікувального закладу своїм транспортом, попередньо зафіксувавши розташування слідів пригоди, а також положення транспортного засобу після його зупинки. У лікувальному закладі слід повідомити своє прізвище та номерний знак транспортного засобу і повернутися на місце пригоди.
4. Обов’язково слід зателефонувати за номером 102 до поліції і повідомити про ДТП. Також слід знати, що термін прибуття підрозділів державної патрульної служби може складати від 15 хвилин до однієї години, це залежить від того, де саме сталася ДТП. І тому не слід сперечатися з інспекторами, які прибувають на місце ДТП через 30-40 хвилин, це тільки ускладнить ситуацію, хоча можна перетелефонувати і уточнити, чи виїхали вже патрульні чи ні, інколи це допомагає.
5. Після того, як правоохоронні органи повідомлені, одразу ж слід записати контактні телефони, прізвища та адреси всіх очевидців.
6. Не переміщати транспортний засіб і предмети, що мають причетність до пригоди. Це може нашкодити при з’ясуванні винуватих у пригоді і позбавить необхідних доказів. Також обов’язково треба прослідкувати, щоб інший учасник ДТП не знищив сліди доказів.
7. Важливо пам’ятати, що після скоєння ДТП не можна вживати алкоголь, наркотики та лікарські препарати на їх основі. Тому що під час можливого проходження медичного огляду після ДТП можуть виявитися в організмі відповідні речовини, що, безумовно, нашкодить у доведенні невинуватості.
Повідомлення страховій компанії
Деякі дії, які необхідно вживати після ДТП, визначені Законом України “Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів”, бо згідно зі ст. 21 цього Закону страхування цивільно-правової відповідальності є обов’язковим, і без нього не можна пересуватися на транспортному засобі. Тому відповідно до ст. 33 цього Закону причетний до пригоди зобов’язаний: невідкладно, але не пізніше трьох робочих днів від настання ДТП, письмово надати страховій компанії, з якою укладено договір обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності, повідомлення про ДТП, відомості про місцезнаходження транспортного засобу, контактний телефон та свою адресу; зберігати транспортний засіб у такому стані, в якому він знаходився після ДТП до тих пір, поки його не огляне представник страхової компанії. Якщо внаслідок ДТП потерпілих немає, не завдано матеріальної шкоди понад 10 тисяч гривень або третім особам, а транспортні засоби безпечно рухаються, водії можуть на місці скласти “Європротокол”, якщо вони взаємно узгодили оцінку обставин скоєного (п. 2.11 ПДР). Потім слід прибути в найближчий орган чи підрозділ поліції для оформлення відповідних матеріалів. Перед цим обов’язково потрібно скласти схему пригоди та поставити підписи під нею.

Оформлення ДТП
поліцейськими
По прибуттю патрульних слід обов’язково простежити, чи правильні та послідовні їхні дії під час отримання інформації про ДТП. Якщо ви помітили, що патрульний не виконує своїх обов’язків належним чином, не бійтесь йому ввічливо про це повідомити.

Стан дорожнього покриття також може бути
причиною ДТП
Трапляється, що ДТП може виникнути не з вини водія, наприклад, через незадовільне влаштування та утримання елементів дороги і дорожньої обстановки, незадовільну організацію дорожнього руху, складні погодні умови тощо. В такому разі радимо обов’язково дотримуватися наведених вище порад і правил та сфотографувати місце пригоди, наприклад, на мобільний телефон. Це знадобиться, коли будуть визначати коло винуватців, які можуть вплинути на страхові виплати, тощо.

Порушення кримінального
провадження за фактом нанесення тілесних ушкоджень
Якщо стосовно вас відкрите кримінальне провадження за фактом скоєння ДТП за ст. 286 Кримінального кодексу України, то радимо невідкладно звернутися до адвоката, який зможе допомогти довести невинуватість.
Адже адвокати мають право: ознайомитися з матеріалами справи, їх копіювати; самостійно збирати докази, витребувати відео доказів з камер спостережень різноманітних закладів тощо; звернутися до судових експертів для проведення експертизи та долучення висновків експерта до справи.
Якщо трапилось ДТП і є потерпілі, або вам повідомляють про підозру за фактом нанесення тілесних ушкоджень, одразу звертайтесь до адвоката, тільки він зробить усе можливе, щоб захистити ваші права.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *