На варті

Замість навчальних аудиторій — військовий полігон: у Хмельницькому вчителі та учні пройшли прикордонний вишкіл

Військова техніка, польова кухня та заняття на полігоні — у Хмельницькому відбувся традиційний прикордонний вишкіл. Захід уже втретє ініціює народний депутат України Сергій Лабазюк.

Розпочався вишкіл 9 квітня на полігоні в мікрорайоні Ракове. Першого дня організували навчання вчителів предмету “Захист Вітчизни”, що стало нововведенням цьогорічного прикордонного вишколу. Адже дотепер участь у проекті брали лише старшокласники. Організатори розповідають: залучили педагогів, адже саме вони дають основи військової підготовки майбутнім оборонцям ще зі шкільної лави. Серед учасників — 63 педагоги з Хмельницького та Волочиського районів, а також з обласного центру.
“Запросили на навчання вчителів предмету “Захист Вітчизни” для того, аби показати, як можна зацікавити дітей у вивченні цього курсу. Крім того, це гарна нагода обміну досвіду між педагогами. Переконані, що такі заходи є важливими й актуальними в умовах війни”, — зазначив Сергій Ковальчук, помічник парламентарія.
Навчання проводив Сергій Хараху, автор підручника “Захист Вітчизни” для 10 класів, інструктор самооборони та бойових мистецтв. Він розповів, як можна провести урок із цього предмета в інтерактивній формі, аби він був цікавим, а теоретичний матеріал краще запам’ятовувався. Такий формат роботи він називає успішним та ефективним, адже методику перевірив на власному досвіді.
Після цього, бійці 8-ого окремого полку спеціального призначення продемонстрували елементи дій бойової групи. Крім того, вчителі практикувалися в стрільбі.
“Виходячи із ситуації в нашій гімназії, можу стверджувати, що учні цікавляться предметом. Заняття відвідують навіть дівчата, які за згодою батьків та керівництва школи займаються за програмою “Захист Вітчизни” і намагаються виконувати нормативи, розраховані на юнаків”, — розповідає вчитель Хмельницької гімназії №2 Андрій Дрозда. Його колега Петро Колдун з Наркевичів теж відзначає інтерес до курсу з боку дітей. Але проблемою залишається відсутність необхідної матеріально-технічної бази.
Два наступні дні вишколу присвятили підготовці підростаючого покоління. Участь у проекті взяли 360 учнів Хмельницького та Волочиська. Для них військові Національної академії Державної прикордонної служби України на полігоні облаштували різні локації. Учні дізналися про організацію роботи прикордонників та оглянули бойову техніку і зброю, яку вони використовують. Продемонстрували під час заходу і роботу кінологів. Після насиченої програми всіх частували смачною солдатською кухнею.
Для школярів — це цікавий досвід, адже замість навчальних аудиторій у їх розпорядженні — полігон, а замість ручок — гвинтівка. Крім того, це ще й можливість спробувати себе в ролі військового, тож захід має на меті ще профорієнтацію школярів. Та головне, зазначають організатори, у такий спосіб піднімають патріотичний дух серед молоді.
Ольга ЗІНЬКО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *