Мовою здоров'я

Спецоперація проти кору

Нині Хмельницька область має найбільший інтенсивний показник захворюваності в країні: впродовж останнього місяця лікарі реєстрували майже 200 нових випадків кору щотижня. А всього з початку спалаху на цю недугу захворіли 3 203 людини, двоє з яких померли.

“Лише за три місяці 2019-го в Хмельницькій області на кір захворіли 2778 людей. Це практично вдвічі більше, ніж зареєстрованих випадків у регіоні за весь минулий рік. Поки ситуація не стала критичною, маємо розпочати спеціальні заходи з підвищення рівня імунізації серед дітей. Тому вакцинація є питанням національної безпеки”, — зазначила в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун, перебуваючи на Хмельниччині (на фото).
Саме через таку статистику в області проведуть надзвичайні заходи для підвищення рівня охоплення щепленнями проти кору. Таке рішення затвердили після наради з в.о. міністра охорони здоров’я Уляною Супрун. За її словами, подолати спалах допоможе підвищення імунізації населення, адже лише при 95% охопленні щепленнями формується колективний імунітет. Для надолуження пропущених щеплень у дітей Хмельницька область повністю забезпечена якісними, безпечними та ефективними вакцинами, які постачає Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ).
Наразі дітей нашої області, які не були раніше щеплені, планують вакцинувати протягом декількох тижнів за згодою батьків. Кампанія з вакцинації триватиме до 26 травня і складатиметься з двох етапів: підготовчий (3-4 тижні) і сам процес вакцинації, який з розтягнеться ще на три тижні. Під час підготовчого етапу відбудеться інформування освітян, батьків та дітей про важливість вакцинації. У цей період медики також виявлятимуть дітей, начебто щеплених або які мали “липові” довідки.
Другий етап — саме щеплення. Зробити його можна у поліклініках, центрах ПМСД, а також безпосередньо в школах, куди виїжджатиме медична бригада, яка вакцинуватиме дітей. Це відбуватиметься лише після письмової згоди батьків. А вже з нового навчального року діти, які не отримають щеплення від кору без поважних причин (медична довідка про наявність протипоказів), до школи допускатися не будуть.
Нагадаємо, що з початку року подібна спецоперація захисту від кору тривала на Львівщині. За її результатами 90% школярів регіону мають захист від цієї хвороби, а сам регіон втратив сумне лідерство щодо захворюваності на кір.

Наш кор.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *